Călin Georgescu, candidat independent la alegerile prezidențiale, a fost adesea acuzat că reprezintă „interesele rusești în România”. Conform primelor estimări ale votului, Georgescu a obținut 16% din voturi, având speranța de a accede în turul secund.
Călin Georgescu este inginer, deține un doctorat în pedologie și este expert în dezvoltare durabilă, fiind absolvent al unui program postuniversitar la Colegiul Național de Apărare „Carol I”.
Acuzatii privind legăturile cu Rusia
Georgescu a fost subiectul mai multor critici în media pentru declarațiile sale favorabile Rusiei, fiind considerat un susținător al intereselor rusești în România, conform unor surse din presă.
Referitor la criza din Ucraina din 2021, Georgescu a afirmat că orice impact semnificativ ar fi generat de interesele industriei de apărare a Statelor Unite, spunând că: „Situația din Ucraina este manipulată, cu scopul de a provoca un conflict care să beneficieze financiar complexul militar american.”

În 2015, în urma demisiei lui Victor Ponta de la Palatul Victoria, provocată de protestele după tragedia de la Colectiv, Dan Puric a declarat că îl susține pe Georgescu pentru funcția de prim-ministru. În decembrie 2020, Georgescu a fost nominalizat de AUR pentru aceeași funcție. El a fost unul dintre cei trei candidați propuși, pe lista avându-i și pe Alexandru Rafila (din partea PSD) și Florin Cîțu (din partea alianței PNL-USR-UDMR). Președintele Klaus Iohannis a decis, în final, să-l numească pe Florin Cîțu.
În 2022, Georgescu a fost numit președinte de onoare al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR). Relația sa cu liderul AUR, George Simion, s-a deteriorat în timp, Simion fiind acuzat că susține, în secret, PSD.
Călin Georgescu a abordat o campanie neconvențională, având o prezență rară pe televiziuni, dar a profitat de popularitatea platformei TikTok.
În această seară, poporul a strigat: Pace! Românii au trecut printr-o perioadă de dificultăți. Cei bogați au suferit, dar poporul s-a îmbogățit în spirit. Este o trezire în conștiința națională. Trebuie să ne refacem țara. Poporul a înțeles că familia este fundamentală! Indiferent dacă m-au votat sau nu, voi respecta pe toți. Această seară simbolizează speranța. Suntem puternici și vom continua să luptăm în turul 2
– Călin Georgescu, comentând după rezultatele exit-poll-urilor
CV-ul lui Călin Georgescu
- Septembrie 2021-prezent: Cadru didactic asociat la Universitatea din Pitești
- 2016-prezent: Consultant internațional în protecția mediului și dezvoltare durabilă
- 2015-2016: Director executiv, consilier special la ONU-Geneva
- 2011-2013: Raportor special al ONU pe problemele transportului de produse și deșeuri toxice
- 2000-2011: Director executiv la Centrul național pentru dezvoltare durabilă (CNDD)
- 2006-2012: Director executiv la Institutul de proiecte pentru inovație și dezvoltare (IPID)
- 1996-1997, 1998-2008: Manager de proiect la Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)
- 2004-2005: Director în Ministerul Afacerilor Externe
- 1997-1998: Secretar general la Ministerul Mediului
- 1992: Consilier la Ministerul Mediului
- 1991: Șef al Biroului senatorial pentru Mediu din Parlamentul României
- 1986-1990: Inginer la Întreprinderea de Îmbunătățiri Funciare (IEELIF)