

–
Nu o să vă vină să credeți, dar în Roma e chiar mai cald decât în București. Când am ajuns, marți dimineață, termometrul indica 32 de grade, iar la prânz a urcat până la 40! Orașul pare să hiberneze și devine mai activ abia spre seară. Villa Borghese, situată lângă locul unde mă aflu, al treilea parc ca mărime al Cetății Eterne, întins pe 80 de hectare, pare părăsit.
De regulă, plin de viață, mai ales în lunile de vară, acum este pustiu. Oamenii fug de soare și caută umbra ca și cum ar căuta apă în deșert. Aerul este sufocant și chiar și grupurile de turiști obișnuite să umple Roma în această perioadă a anului se grăbesc pe străduțele în pantă de lângă Piața Spaniei, părând a fi vinovați. Roma se luptă cu canicula și respiră greu, asemenea unui maratonist.

63 de meciuri într-un sezon
În ceea ce o privește, presa sportivă locală încearcă să explice, fără prea mult succes, de ce nicio echipă italiană nu a reușit să se califice în „sferturile” Cupei Mondiale a Cluburilor. Eliminarea lui Juventus, 0-1 cu Real Madrid, a surprins, dar cea a lui Inter, învinsă cu 2-0 de Fluminense, a fost cu adevărat neașteptată, mai ales având în vedere că finalista milaneză din Champions League pornea favorita. Realitatea, însă, a fost alta.
Ca urmare, un ziar sportiv local a dedicat 6 pagini eșecului echipei Inter, pe care cei 3 reporteri trimiși special la meciul din Charlotte analizează în detaliu.
Deși a fost notat cu 5 , iar un alt ziar i-a dat 5,5, note destul de mici, Cristi Chivu nu a fost făcut responsabil. În schimb, oboseala și ghinionul jucătorilor au fost considerate principalele motive pentru eliminarea echipei. Acest sezon epuizant a însemnat 63 de meciuri oficiale, un număr considerabil.

Întrucât Chivu a declarat după eșec: „Prefer să văd partea plină a paharului, altfel m-ar lua durerea de cap!”, unul dintre jurnaliștii a menționat că antrenorul nu este singurul responsabil și că ceea ce s-a văzut pe teren nu ar trebui să fie atribuit doar lui. Fanii milanezi, însă, nu s-au sfios să critice vehement alegerea lui Chivu, punându-l la zid și afirmând că, lipsit de experiență, nu va rezista pe banca echipei.
Critici asupra Campionatului Mondial al Cluburilor
Presa din Italia este reticentă față de Campionatul Mondial al Cluburilor, criticând organizarea acestei competiții cu 32 de echipe. Cel mai acid critic pare a fi un anumit editorialist, care l-a denumit pe președintele FIFA „Sultan Al Dollar bin Infantin”.
Acesta a descris întrecerea desfășurată în Statele Unite drept „absurditatea lui Gianni Infantino”, atrăgând atenția că „Aceasta nu consideră sănătatea fotbaliștilor, importanța odihnei lor și calitatea spectacolului, fiind astfel în contradicție cu părerea experților din domeniu”. De aici, se nasc numeroase critici.
Probabil că există și o notă de frustrare în această atitudine, deoarece Mondialul Cluburilor continuă fără nicio echipă italiană. Dar, cu siguranță, există și un sâmbure de adevăr, nu-i așa?