Aleksander Ceferin, președintele UEFA, nu a fost prezent la niciun meci de la Campionatul Mondial al Cluburilor, având în vedere tensiunile dintre UEFA și organizatorul acestei competiții mondiale, FIFA.
Pe parcursul primei ediții extinse a Campionatului Mondial al Cluburilor, câștigată recent de Chelsea, președinții din majoritatea confederațiilor continentale s-au aflat în SUA, la diverse meciuri ale competiției.
Singura excepție a fost UEFA. Președintele acesteia, Aleksander Ceferin, a decis să boicoteze competiția organizată sub egida FIFA, în contextul conflictelor dintre organizațiile respective.

Explicațiile UEFA sunt insuficiente
Într-un răspuns oficial pentru o publicație, un purtător de cuvânt al UEFA a menționat că „dacă ați scăpat din vedere, toată atenția UEFA și a președintelui său este concentrată pe Campionatul European Feminin. Este un eveniment major pentru noi și necesită un angajament și o atenție considerabilă”.
Totuși, Ceferin a fost prezent doar la un singur meci din cele 22 disputate la Campionatul European Feminin până la redactarea acestui articol. De asemenea, competiția continentală a debutat pe 2 iulie, cu mai bine de două săptămâni înainte de startul Mondialului Cluburilor (13 iunie).
Conflicte între UEFA și FIFA
Surse citate susțin că motivul real ar fi concurența recentă pe care FIFA o creează în materie de competiții intercluburi:
„Directorii de rang înalt de la UEFA sunt îngrijorați de influența FIFA în fotbalul de club, posibila extindere a Campionatului Mondial al Cluburilor și potențialul acestuia de a concura cu UEFA Champions League ca cea mai populară competiție de club din lume”.
De asemenea, pe rețelele sociale oficiale ale UEFA nu a fost menționată competiția din SUA decât după finala competiției. UEFA a transmis un mesaj de felicitare, subliniind că „Felicitări, Chelsea! Deținătorii UEFA Conference League au câștigat Campionatul Mondial al Cluburilor”.
Vor fi mai multe echipe europene la următoarea ediție a Mondialului Cluburilor?
Recent, președintele FIFA, Gianni Infantino, nu a exclus posibilitatea ca următoarea ediție să includă un număr mai mare de echipe europene și a menționat ideea ca acest format extins să aibă loc o dată la doi ani, în loc de organizarea sa la fiecare patru ani.
Infantino a enumerat echipele pe care și-ar dori să le vadă la competiția globală, printre care se numără Manchester United, Arsenal, Barcelona, Liverpool, Tottenham, Milan și Napoli.
În această primă ediție extinsă, Campionatul Mondial al Cluburilor a inclus 12 echipe europene, 6 din sudul Americii, 4 din Asia, 4 din Africa, 5 din America Centrală și de Nord și una din Oceania. În finală s-au confruntat două echipe europene, Chelsea și PSG, cu Chelsea câștigând cu 3-0.
FIFA a alocat sume considerabile încă de la prima ediție a noului Campionat Mondial al Cluburilor, iar Chelsea, câștigătoarea competiției, va primi aproximativ 125 de milioane de dolari. Spre comparație, Real Madrid a încasat 154 de milioane de dolari de la UEFA după victoria din Champions League din 2024.