

–
La doar două zile după ce Comisia Juridică a FRF a avizat cesiunea dintre CS Unirea Ungheni și AFC ASA Tg. Mureș, permițând astfel echipei să promoveze din Liga a 4-a direct în Liga a 2-a, a apărut prima contestație. Aceasta a fost formulată de ACS Speed Academy Pitești, din Liga a 3-a.
Mugurel Rizea, președintele acestei echipe argeșene din 2019, a semnat contestația, reclamând mai multe încălcări ale regulamentelor federale, dar și a principiului meritului sportiv.
El a mai menționat și absența unei dezbateri publice între echipele din eșaloanele doi și trei în astfel de situații.
Conform unor surse din fotbalul mic, se așteaptă ca în termen de 5 zile de la avizul FRF să mai apară și alte contestații împotriva documentului prezentat de Casa Fotbalului.
Mugurel Rizea: „Să promoveze o echipă din baraj, nu să sară două ligi, cei de la ASA!”
Chiar dacă Speed Academy Pitești nu a fost implicată în lupta pentru promovare în sezonul anterior, președintele Mugurel Rizea susține că „avem dreptul să facem această contestație, fiind membri afiliați ai FRF”.
El a argumentat că „nu avem nimic personal împotriva nimănui, dar nu consider că este normal ce se întâmplă. De ce să sară două eșaloane cei de la ASA Târgu Mureș în loc să fie promovate echipe care au jucat în barajele de promovare de la Liga a 3-a la Liga a 2-a?!
Unde mai este meritul sportiv în această situație? Cum noi am promovat, în baza rezultatelor, în Liga a 3-a, este firesc ca toate echipele să facă la fel”.

Contestația inițială

A doua parte a contestației
Rizea: „Ar fi un precedent periculos”
Rizea a adăugat că „am observat că Federația subliniază aspectul administrativ, menționând că o echipă de drept privat vine în locul unei echipe de drept public. O echipă care ar putea să promoveze. Atunci, de ce au fost acceptate echipele fără drept de promovare în Liga a 2-a de atâția ani?!
Din perspectiva mea, dar și conform regulilor, trebuie să primeze meritul sportiv. De aceea cerem anularea avizului și găsirea unei soluții alternative. Cesiunea aceasta, chiar și cu titlu gratuit, nu ar trebui acceptată, conform informațiilor pe care le am!
Se creează confuzii și nu suntem de acord cu aceste aspecte, deoarece generează un precedent periculos care afectează competiția.
Data limită pentru înregistrarea echipelor în Liga a 2-a și Liga a 3-a la FRF este 15 iulie. Ulterior, aceste cereri vor fi analizate și se vor forma seriile pentru sezonul 2025-2026.
După 15 iulie, FRF poate invita alte formații doar dacă se înregistrează abandonuri de la cluburi deja înscrise în respectivele eșaloane.
Ce stipulează regulamentul
Art. 4.5 din ROAF
Se consideră modificări ale formei juridice sau ale structurii cluburilor, precum și operațiuni interzise următoarele:
– comasarea sau divizarea cluburilor
– schimbul de locuri între ele
– relocarea sediului în alta localitate
– transferul acțiunilor între cluburi
– cesiunea dreptului de participare cu titlu oneros sau gratuit.