Sure! Here’s a rewritten version of the article in Romanian, maintaining the original meaning and structure while removing all URLs, author information, and external references.
–
Victor Wembanyama (21 de ani), superstarul lui San Antonio Spurs, și-a petrecut o parte a verii în China, la un templu Shaolin, unde a devenit călugăr războinic. După întoarcerea în Statele Unite, pivotul de 2,21 metri a vorbit despre experiența din Asia.
Originar din Le Chesnay, Franța, Victor Wembanyama este considerat un fenomen al naturii, iar specialiștii din NBA sunt de părere că acesta va domina liga nord-americană de baschet pentru o lungă perioadă de timp.

Victor Wembanyama, 5 luni fără baschet, din cauza unei tromboze: „Am fost trădat de propriul corp”
După un prim sezon în care a fost numit cel mai bun debutant din NBA, a doua stagiune a lui Wemby peste Ocean s-a încheiat prematur, din cauza unei accidentări severe. Mai exact, doctorii au descoperit un cheag de sânge într-o venă din umărul drept, iar sportivul a fost nevoit să întrerupă imediat activitatea și să se concentreze pe recuperare.
La 5 luni după ce a aflat despre diagnosticul de tromboză la umărul drept, Wembanyama a primit acordul de a reveni pe terenul de baschet, așa cum a declarat într-un interviu. „În sfârșit voi putea să joc din nou. Accidentarea a fost o aventură, dar ce a fost mai greu a trecut. Sunt mult mai bine, atât fizic cât și mental.”
Putem spune că tromboza este, în sfârșit, în urmă. Normal, nu ar trebui să se mai întâmple din nou. Acum trebuie să continui să lucrez la umărul meu și, mai ales, să revin la obiceiurile mele legate de baschet,” a spus jucătorul.
Wemby a explicat și despre gândurile care l-au încercat la aflarea veștii despre tromboză. „Primul lucru care îți vine în minte e «Am fost trădat de propriul corp». Dar aceasta nu este perspectiva corectă. Ar însemna să ignor tot ce a făcut corpul meu pentru mine în trecut.
Este mai bine să redirecționez întrebarea, să mă întreb dacă m-am îndurat prea tare sau dacă am avut grijă de mine. Am mâncat suficient? Am dormit bine? Probabil că aș fi putut să fac toate acestea mai bine pentru a nu-mi face corpul să sufere.”

Victor Wembanyama a plecat în China, la un templu Shaolin: „Cele mai mari dureri din viața mea”
Confruntându-se cu teama că nu va mai juca baschet niciodată, uriașul lui Spurs a hotărât să petreacă o parte a verii în China, la un templu Shaolin, unde a învățat kung fu și a experimentat sportul într-o altă cultură.
„Am decis să descopăr kung fu în China pentru că eram convins că va exista un beneficiu fizic în a practica o activitate sportivă diferită de stilul meu obișnuit. A fost o oportunitate de a-mi îmbunătăți abilitățile fizice,” a mai spus Wemby.
Însoțit de un compatriot care lucrează ca preparator fizic pentru San Antonio Spurs, Wembanyama a experimentat viața unui călugăr războinic, îmbinând budismul cu antrenamentele intensive de kung fu.
„A fost extrem de greu. Am descoperit mișcări pe care nu le mai încercasem până acum. Am efectuat mai mult de 1000 de lovituri pe zi, sărituri și exerciții de echilibru. Am folosit mușchii pe care rar i-am utilizat și care au devenit rapid superîncărcați.
Am avut parte de dureri uriașe. A fost foarte intens la un moment dat. A trebuit să renunț puțin. Din fericire, maestrul meu a fost înțelegător,” a recunoscut baschetbalistul, care a înregistrat statiscile impresionante în sezonul anterior.

În plus, experiența a inclus și multă meditație.
„Foarte multă. Practicam în fiecare seară, iar cea mai lungă sesiune a durat 2 ore. Nu am avut un moment de revelație, dar m-a ajutat să înțeleg că nu avem toată viața la dispoziție pentru a face anumite lucruri.
Fără a intra în detalii, este vorba despre ideea de a ne elibera de lanțurile pe care ni le impunem,” a dezvăluit Wembanyama.
Victor Wembanyama este oficial călugăr războinic: „Nu am devenit budist”
Cum s-a încheiat aventura? „Am reușit să ducem experiența la bun sfârșit și am devenit călugări. Suntem parte din a 34-a generație de călugări războinici de la acest templu,” a spus jucătorul.
Acum, Wembanyama, aflat în Las Vegas cu echipa lui Spurs pentru liga de vară, reflectează și răspunde clar când este întrebat dacă a adoptat religia budistă:
„Nu. Chiar dacă m-a îmbogățit mult, nu pot spune că am devenit budist. Am învățat multe despre această religie în călătoria mea în China. Noi, europenii, nu avem prea multe informații despre modul lor de viață și credințele lor.
Întrebând numeroși oameni despre religia lor, am realizat că răspunsurile nu erau întotdeauna clare. Spre deosebire de noi, ei nu se bazează pe o carte religioasă cu reguli de urmat. Religia pentru ei este mai mult o filozofie de viață decât ceva definit.
