Dacă te uiți la comentariile de pe rețelele de socializare care deplâng moartea lui Felix Baumgartner, sportivul care a sărit de la 39 de kilometri deasupra Pământului, majoritatea spun: „A trăit așa cum a dorit, făcând ceea ce îi plăcea”. Felix, în vârstă de 56 de ani, a fost un practicant al sporturilor extreme și partenerul româncei Mihaela Rădulescu, decedând recent în urma unui salt cu parapanta, în timpul căruia a suferit un infarct.
Tragedia petrecută în Italia, unde Baumgartner a căzut în piscina unui hotel din cauza unui stop cardiac în aer, a adus în prim-plan nu doar moartea sa fulgerătoare și neașteptată, ci și numeroasele momente din viața sa. Acestea includ activitățile sale de „daredevil” și diverse controverse pe care sportivul le-a generat sau amplificat în decursul carierei sale la Red Bull.

Baumgartner s-a născut pe 20 aprilie 1969 în Salzburg, orașul cu renume asociat cu Mozart și Red Bull. El a fost activ în parașutism, sărituri cu costum BASE, parapantism și motoparapantism, având experiență și ca cascador și pilot de curse – adică era implicat în activități pe care alții le-ar evita.
În octombrie 2012, el a sărit din spațiu dintr-un balon cu heliu, străbătând aproape 40 de kilometri în stratosferă și aterizând în New Mexico. Astfel, a devenit primul om care a depășit bariera sunetului, atingând o viteză maximă estimată de 1.357,64 kilometri pe oră.
„Urăsc când cineva spune că iubesc aventura cu orice preț sau că sunt dependent de adrenalină. Nu este deloc adevărat. Îmi place mult să planific și să organizez fiecare salt pe care-l fac.”
– Felix Baumgartner, înainte de saltul său istoric din 2012
Aceasta rămâne cea mai celebră realizare a sa – s-a dus și s-a întors acolo unde ajung doar navetele spațiale. Însă, în cariera sa, el a mai stabilit și alte recorduri în parașutism. De asemenea, a fost parte din armata austriacă, unde a învățat să aterizeze cu parașuta la punct fix.
Viața în armată nu i s-a potrivit
Se pare că viața de soldat nu a fost făcută pentru Felix Baumgartner, care avea „propriile sale planuri”, cum scria presa din Austria. Acestea vizau libertatea și cucerirea de noi culmi sportive, planuri imposibil de realizat într-un cadru lipsit de flexibilitate, precum cel militar.
Aceste planuri au inclus salturi cu parașuta de la Petronas Towers (Kuala Lumpur, 1999), unde a stabilit cea mai înaltă săritură de pe o clădire, și o săritură de doar 29 de metri de pe statuia lui Iisus din Rio de Janeiro. Cel supranumit „Felix cel fără de teamă” a dovedit, săritură după săritură, că este regele pasionaților de sporturi extreme.
Viața sa a fost marcată și de momente controversate. În 2012, el a declarat că „exemplul lui Arnold Schwarzenegger arată că nu poți schimba nimic într-o democrație” și ar prefera „o dictatură moderată condusă de antreprenori de succes din sectorul privat”, dacă ar opta pentru politică.
„Când eram acolo sus, m-am simțit foarte umil. Nu mă mai gândeam la recorduri; voiam doar să mă întorc acasă viu.”
– Felix Baumgartner
În același an, a avut un conflict fizic cu un șofer de tir, ceea ce s-a soldat cu o amendă de 1.500 de euro.
Controversat în viața politică
În 2016, austriacul, cunoscut pentru tatuajul său „Born to fly”, a fost implicat în diverse controverse politice, având comentarii anti-refugiați și propunându-l pe Viktor Orban pentru Premiul Nobel pentru Pace, apreciind poziția acestuia față de imigranți.
„O țară care pedepsește pescuitul fără autorizație, dar nu controlează frontierele, nu poate fi condusă decât de idioți,” a scris el pe Facebook.
Baumgartner s-a mutat în Elveția, deoarece țara sa nu i-a oferit reducerea taxelor pentru activitatea de sportiv. A exprimat, de la distanță, sprijin pentru politicienii de dreapta, criticând des grupurile LGBTQ și organizațiile ecologiste care abordau problemele schimbărilor climatice.
Printre subiectele contestate de Felix Baumgartner s-a numărat și pandemia de COVID-19. El a numit un jurnalist „idiot” și „târfă Big Pharma” pentru opiniile legate de vaccinuri.
Declarațiile sale despre femei au fost la fel de controversate. A criticat o prezentatoare TV care s-a opus unei campanii publicitare pe care o considera sexistă, facetând comentarii răutăcioase despre înfățișarea ei. De asemenea, a criticat jucătoarea Alisha Lehmann pentru cererea de egalitate salarială în fotbal.
Felix Baumgartner a avut mereu visuri de copil: să fie parașutist și pilot de elicopter. A reușit să-și îndeplinească a doua dorință în ultimii ani cu flota Flying Bulls.
„Întotdeauna am visat să fiu sus, să văd lumea de deasupra,” a declarat el.
„E greu de descris senzația, pentru că acolo sus nu mai simți nimic. Uneori, trebuie să urcăm sus în cer pentru a realiza cât de mici suntem.”
– Felix Baumgartner, despre săritura din stratosferă din 2012
În viața sa au fost și multe femei celebre. Printre partenerii săi s-au numărat Gitta Saxx, cunoscută din Playboy, și logodnica sa, Nicole Öttl. Din 2014, el a fost în relație cu Mihaela Rădulescu, vedetă TV din România.