Elvețianca Jil Teichmann (28 de ani, locul 102 WTA) se va confrunta cu Irina Begu (34 de ani, poziția 110 WTA) pentru titlul de la Iași, duminică, 20 iulie, la ora 17:30. Jil se simte confortabil să joace împotriva „tricolorelor”, subliniind că „sunt mari luptătoare”.
Teichmann are o experiență semnificativă în confruntările cu jucătoarele românce, având un bilanț favorabil de 7-4. Aceasta se pregătește să joace din nou cu o „tricoloră”, irina Begu, în finala de la Iași, după ce a învins-o pe Sorana Cîrstea în semifinală, cu 6-4, 6-3.
Cele două au mai disputat alte patru meciuri, cel mai recent având loc la Iași în 2023, unde românca a câștigat cu 1-6, 6-4, 6-0. Begu are avantaj în confruntările directe, cu 3-1, dar este incert cum se va desfășura acest meci, având în vedere determinarea ambelor jucătoare pe parcursul săptămânii.
„Să fiu sinceră, mă simt mai familiarizată să joc împotriva româncelor aici, în România, decât în altă parte. Am întâlnit multe românce consecutiv, atât la Billie Jean King Cup cât și acum, acum doi ani”, a spus ea, amintindu-și de meciurile cu Ilinca Amariei, Anca Todoni și Irina Begu.
Jil Teichmann: „Sunteți norocoși să aveți atât de multe jucătoare”
„Anul acesta a fost primul meu meci aici, deci, da, sunt mai obișnuită cu ele decât cu alte adversare”, a adăugat Jil, menționând și duelul cu Miriam Bulgaru din turul 1 de la Iași 2025. „Îmi place atmosfera aici, publicul este foarte primitor și susținător, iar acest lucru aduce o energie pozitivă”, a subliniat Teichmann.
Referitor la BJK Cup, a amintit că a fost convocată când era foarte tânără, în 2018, când România a jucat împotriva Elveției la Cluj-Napoca, având prima sa experiență la dublu pentru țara sa. „Am amintiri plăcute de la Cluj, dar și de aici, mă bucur mereu să vin în România. Apreciez cultura și mâncarea locală”, a adăugat ea, zâmbind.
Întrebată despre adversarele românce, ea a declarat: „Sunteți norocoși că aveți atât de multe jucătoare, fiecare având un stil diferit. Ce le unește este determinarea. Când joci împotriva lor, știi că va fi o partidă dificilă. Trebuie să dai totul pe teren. Am respect pentru jucătoarele românce, cred că ne asemănăm în acest aspect; intrăm pe teren gata de luptă și vedem ce se întâmplă”.
Jil Teichmann: „Ai nevoie de multe alte lucruri care trebuie să funcționeze”

Teichmann a discutat și despre perioada dificilă prin care a trecut recent, încercând să recupereze teren. „Au fost doi ani destul de dificili pentru mine. Am avut diverse provocări, atât fizice, cât și mentale. E greu, uneori ne spunem că e doar despre tenis”, a explicat ea.
„Trebuie să funcționeze multe alte lucruri, nu doar talentul pe teren. Și plăcerea de a juca este esențială. M-am recuperat treptat, participând la turnee mai mici. Acum sunt din nou aici, la competiții de 250. Mă bucur să fiu în finală, dar munca depusă dă roade. Am o echipă apropiată, oameni care mă cunosc bine”, a detaliat Jil despre parcursul ei.
„Nu e ușor, dar trebuie să muncești și să te bucuri de proces. De exemplu, astăzi când am ajuns, restaurantul nu era deschis pentru prânz, așa că am decis să jucăm câteva cărți pentru distracție”, a povestit ea, aducând un zâmbet pe fața celor din jur.
„Trebuie să lucrez și la condiția mea fizică. Din păcate, am avut probleme cu spatele, care, chiar și fără accidentări, necesită timp pentru recuperare”, a adăugat elvețianca.
Jil își propune obiective progresive. „Sunt aproape în Top 100. Cred că voi reuși să particip la US Open, în funcție de retragerile altor jucătoare. Unul dintre obiectivele mele este să mă calific la Australian Open. Am încă 8-9 turnee înainte, așa că sper să mai cresc în clasament”, a spus ea.
Jil Teichmann: „Brațul meu drept e de decor”
În Top 100 WTA sunt 7 jucătoare de mână stângă, iar Jil se află pe locul 102.
- Diana Shnaider, locul 15
- Beatriz Haddad Maia, locul 21
- Olga Danilovic, locul 32
- Leylah Fernandez, locul 35
- Marketa Vondrousova, locul 68
- Lulu Sun, locul 94
- Taylor Townsend, locul 96
Este un avantaj să existe atât de puține jucătoare stângace? „Cred că este nedrept să spunem că e mai ușor să fii stângaci. Da, dreptacele pot juca mai puțin împotriva noastră, dar avem aceleași provocări. De exemplu, și noi avem dificultăți cu anumite tipuri de joc. Deci, chiar dacă suntem mai obișnuite cu asta, provocările sunt similare. Tenisul este un sport complex, atât mental, cât și fizic, și este important să înțelegi fiecare aspect al jocului”, a explicat Teichmann.
EA a menționat că este stângace și în viața de zi cu zi: „Da, brațul meu drept este pur și simplu decorativ”, a glumit ea, adăugând că „chiar și piciorul drept la fel. Dacă trebuie să șutez o minge de fotbal, tot o fac cu stângul”.