Ion Țiriac (86 de ani), fost mare jucător de tenis, își amintește de finala Cupei Davis din 1971, când România a fost învinsă de Statele Unite ale Americii, cu scorul de 2-3.
În 1971, la Charlotte, a avut loc a doua finală de Cupa Davis dintre România și SUA. Prima o câștigaseră americanii cu doi ani înainte, la Cleveland, iar în 1972, s-au impus din nou la București.
La 54 de ani de la acea finală, Ion Țiriac rememorează deschiderea meciului, când organizatorii nu au inclus imnul oficial al României.
În acel moment, Țiriac a făcut o declarație controversată, numind americanii „handicapați” și părăsind terenul.
Ion Țiriac, declarație controversată: „Sunteți handicapați”
„Am avut mai mult noroc decât alții. M-am născut pe Tache Ionescu, în Brașov. Chiar dacă aș primi un alt pașaport onorific, rămân român. Asta e identitatea mea, am trăit mereu cu acest pașaport. Am fost printre cei privilegiați.
Eu și Năstase am fost privilegiati, lucru pe care mulți nu l-au experimentat. Este greu să-i explici cuiva, de la Donald Trump până la Vladimir Putin, cum era să nu ai viză pentru a călători. Noi am avut această oportunitate, și aceasta a fost diferența.
Am cântat imnul de multe ori, apărând România în toate colțurile lumii, inclusiv în Statele Unite. Mulți nu știu, nu au observat nici măcar Ceaușescu.
La deschiderea finalei, încep să cânte imnul lor, iar noi stăm drepți, îmbrăcați elegant. Apoi, a început să se cânte o melodie pe care eu nu o consideram potrivită. M-am uitat la colegii mei și am ales să ies de pe teren.
„Eu am imnul țării mele, dacă sunteți handicapați… If you're f****ng handicapped, f***ing handicapped”. A doua zi, am avut deschiderea din nou, dar nu din cauza statutului meu, ci pentru că nu eram membru al Partidului Comunist”, a spus Ion Țiriac, în cadrul unui podcast.

Ion Țiriac și Ilie Năstase