Cât de justificată este amenințarea cluburilor de a se muta în alt campionat: Care este procedura?

Home » Cât de justificată este amenințarea cluburilor de a se muta în alt campionat: Care este procedura?

În ultima vreme, tot mai multe cluburi amenință că ar putea să se alăture altor campionate din alte țări. Rămâne de analizat cât de serioase sunt aceste amenințări, ce proceduri implică o astfel de mutare și ce exemple au existat în trecut.

Cea mai recentă amenințare provine de la Olympique Marseille, care indică faptul că va părăsi Ligue 1. De asemenea, Real Madrid a adoptat o asemenea poziție. În trecut, cluburi precum PSG, Barcelona, Celtic, Rangers și chiar Steaua au evocato în public posibilitatea de a se transfera în alte competiții.

Se mută CSA Steaua într-o țară vecină?! Au ajuns la disperare: „Legea ne permite”

CSA STEAUA

Se mută CSA Steaua într-o țară vecină?! Au ajuns la disperare: „Legea ne permite”

Motivul amenințărilor cluburilor de fotbal privind plecarea în alte campionate

Motivele din spatele acestor amenințări sunt variate și depind de circumstanțele fiecărei echipe. Olympique Marseille a exprimat nemulțumiri severe legate de arbitrajul din meciurile acestui sezon, iar recentele declarații se leagă de o partidă pe care au considerat-o influențată de deciziile arbitrului.

Real Madrid a recurs la această strategie în numeroase rânduri, cel mai recent din cauza disputelor cu președintele Ligii Spaniole de Fotbal, Javier Tebas, tot din cauza arbitrajelor. De asemenea, Barcelona a amenințat din aceleași motive, nemulțumită de distribuirea veniturilor generate de drepturile de televizare și de restricțiile financiare impuse de La Liga.

Barcelona se confruntă cu constrângeri severe în ceea ce privește bugetul de transferuri și contractele jucătorilor, îngrijorată că vor apărea dificultăți la fiecare achiziție sau prelungire.

PSG a făcut, de asemenea, apeluri din cauza regulilor financiare și a distribuției veniturilor din drepturile de televiziune. Marii cluburi menționate consideră că merită o parte mai mare din veniturile financiare, argumentând că numărul lor crescut de fani și interesul generat justifică această cerere.

Celtic și Rangers își exprimau dorința de a se alătura Premier League, argumentând că nivelul campionatului scoțian nu le mai susține aspirațiile, în timp ce se așteptau și la venituri superioare în Anglia.

Recent, Steaua a lansat o amenințare similară, legată de o posibilă mutare în campionatul Bulgariei, exprimându-și nemulțumirea față de imposibilitatea de a promova în Superligă fără îngrijiri legale.

Este posibil ca o echipă de fotbal să se mute în alt campionat? Ce proceduri sunt necesare?

Toate aceste amenințări s-au dovedit a fi, deocamdată, doar declarații, iar echipele continuă să joace în campionatele lor actuale. Deși mutarea unei echipe în altă țară nu este imposibilă, este extrem de complicată și implică numeroase obstacole legale și administrative.

Cluburile care intenționează să își schimbe campionatul trebuie să urmeze o serie de pași, precum:

  • obținerea acordului atât de la federația din care pleacă, cât și de la cea în care doresc să se mute;
  • aprobarea de către UEFA și/sau FIFA, dacă este cazul;
  • desființarea societății în țara de plecare și înființarea uneia noi în țara în care vor să joace;
  • afilierea la federațiile și ligile din noua țară și înscrierea în competiții, ceea ce poate necesita începerea în ligi inferioare, în funcție de reglementările adoptive;
  • rezolvarea contractelor economice existente (drepturi de televiziune, sponsorizări).

Deci, decizia de mutare nu depinde doar de club, ci și de federații, UEFA și FIFA, iar partenerii TV și sponsorii pot influența această decizie.

Cluburile pot avea un interes, dar federația din care pleacă ar putea opune rezistență în cazul unor cluburi mari, deoarece impactul asupra veniturilor și contractelor ar fi considerabil.

Real Madrid amenință cu plecarea din LaLiga în Bundesliga! » Acuzații grave: „Duce o cruciadă împotriva noastră”

REAL MADRID

Real Madrid amenință cu plecarea din LaLiga în Bundesliga! » Acuzații grave: „Duce o cruciadă împotriva noastră”

În plus, UEFA și FIFA analizează mutările cluburilor în alte competiții doar în baza unor motive bine fundamentate din perspective geografice, economice sau politice, așa cum s-a întâmplat cu anumite cluburi care au primit deja aprobarea.

Deși partenerii, cum ar fi cei care cumpără drepturile TV sau sponsorii, nu sunt direct implicați în decizie, pot exercita presiuni prin amenințări de rupere a contractelor și solicitări de despăgubiri, impactând astfel financiar clubul.

Printre obstacolele întâmpinate se numără și reacțiile fanilor sau dificultățile în transferul bunurilor, cum ar fi stadioanele și facilitățile sportivelor. Există varianta în care clubul rămâne în același oraș, dar joacă într-un alt campionat, ceea ce ar reduce pierderile de capital, dar ar crește costurile de transport.

Ce exemple există la nivel global?

Există anumite cluburi care activează în competițiile altor țări, având acceptul federațiilor și al UEFA sau FIFA. Iată câteva exemple notabile:

  • FC Monaco participă în campionatul Franței, deși este din Monaco;
  • Cardiff City și Swansea din Țara Galilor joacă în campionatul Angliei;
  • FC Andorra, care este din Andorra, evoluează în campionatul spaniol;
  • Toronto FC, Vancouver Whitecaps și CF Montreal sunt echipe din Canada care joacă în MLS, campionatul din SUA;
  • Derry City din Irlanda de Nord joacă în campionatul Irlandei.

În concluzie, mutarea unei echipe în altă țară este teoretic posibilă, dar implicații legale, administrative și economice semnificative trebuie luate în considerare. Amenințările cu plecarea sunt frecvent utilizate ca tactic de presiune asupra arbitrilor, ligilor sau federațiilor și pot fi folosite ca o strategie de negociere pentru a obține avantaje sau drepturi mai favorabile pentru club, incluzând aspecte legate de drepturile TV și relaxarea reglementărilor financiare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Bonusuri
Bonus în trei pași, rulaj x35, mize maxime impuse, câștig limitat, activare în 5 zile. Rotiri gratuite fără rulaj, dar cu câștig maxim retragibil.
Depunere și pariu de minimum 20 RON, cotă min. 1.50, rulaj X3 al pariului gratuit în 30 de zile.
Doar pentru clienți noi din România. Depunere minimă 50 RON. Rulaj 8x în 14 zile. Cota minimă 1.65. Skrill și Neteller nu sunt eligibile.
Pariu inițial de minim 20 RON la cotă 1.50+, rulaj x3 pentru conversie, valabilitate 30 de zile.

Cazino -  10.000 RON & 1.000 Rotiri Gratuite

Sport - 180 Ron Pariu Gratuit

Cazino - 2.500 RON și 500 rotiri gratuite 

Pariuri - 100% pariu gratuit până la 200 RON 

Pariuri & Cazino - 700 RON Bonus, 100 RON Free Bets și 25 Free Spins, 2.200 RON și 680 Rotiri Gratuite

Cazino - 100% Bonus până la 5.000 RON și 170 RON cashback

Sport:1750 RON
Cazinou: 4500 RON + 150rotiri

Sport: 50% -> 500 RON
Cazino:3500RON + 800Rotiri

Cazino - 3000 RON + Rotiri Gratuite Nelimitate 

100 Free Spins

Sport: 500 RON
Cazino:1000RON

© 2025 Cote.ro. Toate drepturile rezervate. Operatorul site-ului este OnWeb SRL, companie înregistrată în Romania sub numărul J40/2394/2024 , codul unic de înregistrare 49535260, având sediul în România, Municipiul București, Sector 3, Strada Nerva Traian, nr. 27-33, Intrarea B, Etajul 1, Biroul nr.4. OnWeb SRL își desfășoară activitatea în baza licenței seria L2244216Y001562, emisă la data de 01.05.2024, valabilă până la 01.05.2034, obținută prin Decizia nr. 648 din 25.04.2024, ambele emise de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.