

Recursul în interesul legii (RIL) de la finalul lui 2023, inițiat de colegiul de conducere al Curții de Apel Galați, a stabilit obligația federațiilor de a înregistra la Tribunal orice modificare de act constitutiv, de statut, precum și în ceea ce privește membrii afiliați.
Această reglementare a stârnit un scandal semnificativ la nivel național, având în vedere că multe federații nu au îndeplinit aceste formalități la instanțe de mai bine de două decenii. Ca rezultat, după RIL, toate entitățile sportive naționale care au dorit să înregistreze modificări de acte constitutive, statute, afilieri sau dezafilieri de membri au primit avize negative din partea tribunalelor.
Aceeași situație s-a întâmplat și în cazul FRF, după Adunarea Generală din 4 iunie 2024, a cărei hotărâre de cooptare a 278 de cluburi, deja active în competiții, nu a fost aprobata de Tribunalul București, pe motiv că nu respecta prevederile RIL, având în vedere că forul de la Casa Fotbalului nu mai înregistrase modificările din structura membrilor din 2002.

FRF a făcut apel, dar au apărut noi probleme
În încercarea de a remedia situația, FRF a organizat, pe 5 aprilie 2024, o Adunare Generală cu membrii fondatori din 2002 care erau înregistrați la Tribunal. Din cei 80 de afiliați inițiali, acum mai există doar 13. Aceștia au acceptat primirea celor 278 de cluburi „noi”, iar decizia lor a fost confirmată și de Adunarea Generală din iunie, însă totul s-a blocat la Tribunal.
FRF a depus un recurs la Curtea de Apel, iar luni a avut un nou termen. În proces, ca părți interveniente împotriva demersului FRF, se află mai multe grupări sportive: Progresul București, AFC Rapid, FCU Craiova, ACS Tenis Club Pamira, și 3 Kids Sport.
În cadrul procesului, avocatul FRF a prezentat tabele sub titlul „Structurile sportive semnatare ale actului adițional nr.1 la actul constitutiv al FRF”, care atestau că toți cei 278 de reprezentanți ai cluburilor din competițiile FRF ar fi participat la Adunarea din 5 aprilie și ar fi semnat cele respective documente.
A fost momentul în care intervenienții au semnalat instanței o anomalie. „Capul de tabel este colorat, inclusiv sigla FRF, dar restul este pe negru, chiar și semnăturile reprezentanților cluburilor. Toate. Să pară că s-a folosit tabelul de prezență la Adunarea Generală din iunie și s-a xeroxat sub tabelul de la adunarea din aprilie. Culmea este că acolo se menționează că respectivele tabele se conformează originalului!”, a explicat Tudor Iacov, președintele Progresului.

„Eu vreau să știu cum a apărut semnătura mea la o Adunare la care nu am participat”
Printre semnatarii tabelelor de la Adunarea Generală FRF din aprilie 2024 se numără și Ilie Drăgan, managerul 3 Kids Sport. Acesta a fost audiat de instanță și a afirmat că „eu nu am participat la acea Adunare din aprilie. Am aflat despre ea abia acum o lună. Și sunt curios să aflu cum a apărut semnătura mea legată de o întrunire la care nu am fost”.
„E adevărat, am semnat prezența la Adunarea Generală din iunie, care a fost două luni mai târziu. Am votat împotriva mai multor documente adoptate atunci. Dar în aprilie nu am participat la nicio Adunare Generală FRF”, a mai adăugat el.

Semnătura lui Ilie Drăgan apare în subsolul documentului
Drăgan a continuat să dezvăluie: „Avocatul FRF m-a acuzat, în instanță, că nu știu ce semnez și că nu recunosc. A spus că la Adunarea din aprilie au fost toți cei 278 de membri afiliați, dar că nu au reușit să semneze toți acele tabele. Și că FRF a mobilizat 20 de mașini care au mers prin toată țara, în perioada 5-10 aprilie, pentru a aduna semnăturile tuturor.
„La mine nu a venit nicio mașină, nu am semnat nimic. Nu am fost acolo în aprilie. Sunt convins că și reprezentanții multor cluburi ar spune la fel, dacă ar avea curaj. N-a știut nimeni despre Adunarea din aprilie, în afară de acele 13 cluburi. Dacă ne convocau, poate că veneam și semnam. E o nouă dovadă că, de fapt, noi, cluburile afiliate, suntem foarte importante, că FRF are nevoie de noi, nu noi de ei”, a conchis Drăgan.
„Acum să vedem ce va decide instanța. Judecătorii au notat toate observațiile noastre despre acele tabele”, a spus el.
Tudor Iacov a tras concluzia zilei: „În consecință, este foarte posibil ca dintr-un proces civil totul să se transforme într-unul penal, dacă se dovedește că FRF a comis fals și uz de fals în instanță. De fapt, ei se află în aceeași situație de ilegalitate ca AMFB și alte federații. E de așteptat ca în urma acestui proces să se discute despre dizolvarea lor. Le-am atras atenția înainte de Adunarea Generală din iunie că sunt în ilegalitate, dar nu m-au băgat în seamă. Acum va decide justiția. Și nu mai au alte căi de atac.”