

Federația de Fotbal din Anglia intenționează să modifice formatul competiției, propunând ca în următorii patru ani să nu retrogradeze nicio echipă din liga feminină.
În Superliga feminină din Anglia activează în prezent 12 echipe, iar federația sugerează extinderea acestui număr la 16 echipe pentru a sprijini dezvoltarea fotbalului feminin în țară.

Schimbare importantă în fotbalul feminin din Anglia
Având în vedere că această modificare nu poate fi implementată într-un singur sezon, planul propune ca în perioada 2026-2027, retrogradarea să fie suspendată pentru patru ani, acordându-se în fiecare an o promovare din liga secundă.
Decizia finală va fi luată la sfârșitul sezonului, în urma votului fiecărui club din ligă.
În mod normal, la finalul sezonului o echipă ar fi trebuit să retrogradeze. Momentan, pe ultima poziție se află Crystal Palace, care a acumulat doar 9 puncte în 18 meciuri. Pe primul loc în liga secundă se află London City Lionesses.
Planul avansat de către The Guardian
„Un plan radical de a elimina retrogradarea din Superliga feminină, ca parte a unei extinderi semnificative a jocului profesionist, va fi supus votului cluburilor la finalul sezonului.
Conform propunerilor formulate de Women's Professional League Ltd, retrogradarea din WSL, formată din 12 echipe, ar urma să înceteze din sezonul 2026-27, ca parte a unui plan de extindere atât a primului eșalon, cât și a campionatului de promovare, la 16 echipe.
Promovarea din ligă va continua în scopul creșterii dimensiunii și competitivității primei ligi, cu un club suplimentar care se va alătura WSL în fiecare sezon pe parcursul următorilor patru ani. Retrogradarea ar putea fi reinstaurată în sezonul 2030-31, însă acest lucru nu este garantat”, se menționează în articol.
Reacții după propunerea federației
Gary Neville, analist TV cunoscut și fost jucător la Manchester United, a exprimat o opinie tranșantă referitor la planul federației. El consideră că acesta reprezintă dorința proprietarilor care investesc în fotbalul feminin și amenință cu retragerea dacă echipele lor nu reușesc să evite retrogradarea.
„Consider că este un scandal adevărat. Aici, ceea ce este scandalos este sentimentul de nedreptate, aroganța unor patroni care cred că, dacă investesc bani, trebuie să primească garanții. ‘Renunțați la retrogradare, altfel nu mai investesc’. Aceasta nu este o atitudine de bun simț.
Atunci să se retragă. În fotbal, pierzi și câștigi bani, iar ei nu au nicio problemă să plătească sume imense pentru jucători, dar nu sunt dispuși să investească în fotbalul feminin. Mă deranjează profund această idee de a transforma campionatul într-un sistem exclusivist, unde doar unii pot participa.”
– Gary Neville, analist TV și fost jucător la Manchester United.
În clasament, Chelsea ocupă prima poziție, cu 48 de puncte după 18 meciuri disputate, fiind campioana Angliei în ultimii cinci ani.
Clasamentul actual în Superliga din Anglia

Clasamentul actual în Superliga din Anglia