Preşedintele Confederaţiei Asiatice de Fotbal (AFC), Şeicul Salman bin Ibrahim Al-Khalifa (foto – dreapta), şi-a exprimat, sâmbătă, dezacordul faţă de propunerea din America de Sud de a extinde numărul echipelor la 64 pentru Cupa Mondială din 2030, care va marca ediţia centenară, organizată împreună de Spania, Maroc şi Portugalia, temându-se de „un haos”, conform AFP.
„Personal, eu nu sunt de acord”, a declarat oficialul din Bahrain, subliniind că ediţia din 2030 a fost „deja adoptată cu participarea a 48 de echipe, deci situaţia este clar stabilită”.
Omologul său de la Confederaţia sud-americană (CONMEBOL), Alejandro Dominguez, a cerut, joi, Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA) să extindă Cupa Mondială la 64 de echipe în 2030, pentru a permite Americii de Sud să organizeze primul tur dintr-una din grupe, în loc de doar trei meciuri.
Cupa Mondială din 2030 se va desfăşura în principal în Spania, Maroc şi Portugalia, la care se vor alătura şi Argentina, Uruguay şi Paraguay cu trei meciuri, în cadrul sărbătoririi centenarului turneului final.
De la 32 la 48 de echipe în 2026 și posibil 64 în 2030?
Turneul mondial, care a experimentat o continuă creştere a numărului de participanţi, va trece de la 32 la 48 de echipe la Cupa Mondială din 2026, care va fi organizată în comun de SUA, Canada şi Mexic.
„Dacă această situaţie (n.r. – numărul de echipe participante) rămâne deschisă modificărilor, atunci uşa nu va rămâne deschisă doar pentru o extindere la 64 de echipe, ci cineva poate cere o mărire la 132 de echipe. Unde am ajunge atunci? Ar deveni un haos”, a explicat Şeicul Salman, cu ocazia celui de-al 35-lea Congres al AFC de la Kuala Lumpur.
Cu toate acestea, conducătorul asiatic nu a exclus posibilitatea unei schimbări după Cupa Mondială din Arabia Saudită din 2034, care va găzdui de asemenea 48 de echipe. „Dacă vrem să discutăm despre turneele viitoare, acesta este un subiect diferit”, a adăugat el.
Mattias Grafstroem, secretar general al FIFA, a menţionat că organizaţia mondială va „analiza această propunere” sud-americană. „Sunt multe aspecte de studiat, dar ne vom lua timpul necesar pentru a consulta toate părţile implicate”, a declarat acesta, conform Agerpres.
La rândul său, Aleksander Ceferin, preşedintele Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), a descris această propunere ca fiind „o idee proastă”.