În curând, s-ar putea să îți exprimi recunoștința față de… cailor, datorită unei transformări semnificative în modul în care funcționează moneda premium în jocurile online — o schimbare benefică.
În septembrie 2024, Comisia Europeană a aprobat „Legea Echității Digitale”.
Printr-o plângere oficială, un joc cu cai ar putea sta la baza unei revoluții care promite să-ți îmbunătățească experiența de gaming în mod radical.
Totul a început cu Star Stable Online
În urma unei plângeri formulate de autoritățile suedeze referitoare la jocul Star Stable Online și practicile comerciale discutabile ale publisherului, Comisia Europeană solicită acum o revizuire completă a modului în care este gestionată moneda premium.
Printre altele, jocul Star Stable a fost criticat pentru oferirea de pachete de monedă care nu corespund nevoilor reale ale jucătorilor.
De exemplu, pentru a achiziționa un cal care costă 300 de monede, trebuie să cumperi fie 200, fie 400 de monede, ceea ce înseamnă că dezvoltatorul profită de surplusul rămas în contul jucătorului.
De asemenea, au fost informații conform cărora influenceri au fost plătiți să promoveze jocul fără a menționa existența monedei premium.
Ce s-ar putea schimba?
Dacă aceste reglementări vor fi implementate, toate jocurile care utilizează moneda premium vor fi obligate să reevalueze modelul lor de afaceri.
Obiectivul este de a combate așa-numitele „dark patterns”, tactici ce încurajează jucătorii să cumpere mai mult decât își doresc.
Grupul cel mai afectat este cel al copiilor: în 2024, aceștia au cheltuit în medie aproximativ 31 de euro pe lună pe monedă virtuală în jocuri.
Deși Star Stable Entertainment are termen de o lună pentru a răspunde acuzațiilor, Comisia solicită măsuri clare și stricte:
-
Orice cantitate de monedă ar trebui să poată fi achiziționată la un preț fix (dacă ai nevoie de 500 de monede, să poți cumpăra exact 500).
-
Evenimentele limitate în timp, după care conținutul devine indisponibil, ar trebui interzise.
-
Ar trebui să existe o politică clară de rambursare, atât pentru moneda, cât și pentru obiectele achiziționate.

Principii de bază pentru un mediu de joc transparent
Comisia propune, de asemenea, stabilirea unor orientări clare, ce vor fi aplicate ca cerințe minime pentru utilizarea monedei premium:
-
Moneda din joc trebuie să fie echivalentă cu banii reali și să respecte aceleași reglementări legale.
-
Valoarea acestora nu trebuie să fie ascunsă prin pachete, bonusuri sau prin existența mai multor tipuri de monedă simultan.
-
Moneda premium nu trebuie promovată fără un control parental adecvat, mai ales în cazul jocurilor destinate minorilor.
Reacția industriei
European Game Developers Federation și Video Games Europe au emis un comunicat comun prin care își exprimă nemulțumirea.
Nu este surprinzător că marile studiouri de dezvoltare se opun acestor măsuri. Unele dintre acestea au anunțat că ar putea lua în considerare renunțarea la distribuția de jocuri în Europa, mai degrabă decât să adopte aceste practici mai etice.
Cu toate acestea, este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, deoarece Europa reprezintă o piață semnificativă. Similar cu modul în care Apple produce iPhone-uri cu port USB-C special pentru piața europeană, e greu de crezut că studiourile vor renunța la un public atât de numeros.
Ce va urma?
Țări precum Belgia au interzis deja loot box-urile, dar sistemele de joc similare care profită de slăbiciunile jucătorilor continuă să existe.
Totuși, pe măsură ce toată Europa se aliniază acestor reglementări, situația ar putea suferi modificări semnificative.
Și cine știe? Poate că nu va mai trebui să ne facem griji în legătură cu pierderea acelui skin din anul precedent…