Sugestii pentru masa de Paște

Home » Sugestii pentru masa de Paște

EPISODUL 36. Această ediție a emisiunii Health Talks by GSP o are ca invitată pe Poliana Matei, antrenoare de fitness cu o experiență de 10 ani în domeniu, care ne împărtășește modul în care putem aborda zilele de sărbătoare, astfel încât să nu ne afectăm organismul. De asemenea, Poliana vorbește despre antrenamentul său pentru competiția de Bikini Fitness, la nici doi ani după nașterea fiicei sale.

– Cum ai început acest parcurs în domeniul fitness-ului?
– A început la 16 ani, dornică să arăt mai bine și să devin mai puternică.

– Acesta a fost primul tău obiectiv?
– Da, ulterior s-a transformat în pasiune și carieră, treptat.

– Când a devenit o carieră?
La 18 ani am început să conduc primele clase de spinning într-o sală mică din orașul meu natal, Ploiești. Am condus cursuri de aerobic până la 22 de ani, apoi am trecut la antrenorat personal.

Poliana Matei în sala de fitness

Poliana Matei: „Mă pregătesc pentru concursul național de Bikini Fitness”

– Ce tip de antrenamente urmezi?
– În general, mă concentrez pe hipertrofie musculară și antrenamente pentru slăbit. Lucrez doar cu femei, iar obiectivul lor este de obicei de a pierde în greutate și de a arăta mai bine.

– Înțeleg că femeile cu care lucrezi conștientizează importanța menținerii masei musculare în timpul procesului de slăbire, corect? De obicei, multe dintre ele evită antrenamentele de forță.
– Da, există multe femei care cred că ridicarea greutăților le va dezvolta excesiv masa musculară. Întotdeauna am încercat să le explic că acest lucru se întâmplă foarte greu la femei, din cauza diferențelor de corp și de hormoni față de bărbați. Chiar și cele care își doresc asta, ajung foarte greu la asemenea rezultate, necesitând muncă, dedicare și un proces îndelungat.

Motivație vs disciplină » 5 motive să te apuci de sală

Health Talks

Motivație vs disciplină » 5 motive să te apuci de sală

– Știu că te pregătești pentru concurs și ai ca scop acumularea de masă musculară.
Da, sunt în plin proces de pregătire pentru concursul național de Bikini Fitness, care va avea loc la sfârșitul lunii mai. Am trecut printr-un proces destul de lung.

Poliana Matei: „Mă antrenez de șase ori pe săptămână”

– Când ai început pregătirea pentru concurs?
– Am început perioada de off-season în noiembrie. A fost un timp destul de scurt, dar am luat decizia mai târziu.

– Ce implică această pregătire pentru tine? Cât de des te antrenezi?
Mă antrenez șase zile pe săptămână, cu o zi liberă duminica. Antrenamentele constau în forță, împărțite între partea inferioară și cea superioară a corpului. În perioada de off-season am avut cinci antrenamente pe săptămână, acum am șase.

– Nu faci deloc cardio?
– Ba da, dar depinde de săptămână. În funcție de progresele pe care le fac, antrenorul îmi spune cât cardio este necesar. Aceasta este o unealtă pe care o folosim pentru a ne defini atunci când este cazul.

Poliana Matei: „Nutriția este esențială”

– Cum stai cu nutriția? E totul foarte strict, nu?
Este elementară. Aceasta este lupta cea mai serioasă; totul trebuie să fie respectat cu strictețe, iar mesele sunt aceleași, nu îți poți permite să te abati.

– Lucrezi cu un nutriționist sau ai experiența necesară pentru a-ți crea un plan personalizat?
– Am experiența necesară pentru a mă defini, dar în timpul pregătirii competiționale, este crucial să colaborezi cu cineva expert care să te ghideze. Este important să ai un punct de vedere extern, cineva care știe exact ce trebuie să faci și care să te însoțească pas cu pas.

Poliana Matei în sala de fitness

– Câte mese consumi pe zi?
– 5 mese.

– 3 mese și 2 gustări sau cum?
– 5 mese complete. Gustările nu sunt foarte benefice.

Poliana Matei: „Consum 150 de grame de proteine pe zi”

– Te concentrezi mai mult pe proteine?
– Cu siguranță, dar sunt atentă la toate, inclusiv proteine, carbohidrați, grăsimi și fibre. Mi-am stabilit un număr specific de macronutrienți pe care îi respect.

– Câte grame de proteine consumi zilnic?
– Aproape 150 de grame pe zi.

– Din ce surse obții proteina?
– În principal, din proteină izolată, pe care o am în terciul de ovăz și în crema de orez. Mănânc și pește, în special pește alb, dar și piept de pui.

Poliana Matei: „E greu să mănânci când nu îți e foame”

– Nu îți este greu să mănânci de 5 ori pe zi? Te obligi să mănânci chiar și atunci când nu îți e foame?
– În perioada de off-season, când trebuia să acumulez masă musculară, erau momente în care trebuia să fiu în surplus caloric și să mănânc mult. Acea perioadă a fost chinuitoare. Îmi era greu să termin ce aveam de mâncat și plângeam pentru că nu mai puteam să mănânc, chiar dacă știam că trebuie.

– În general, oamenii nu știu cum să facă să nu mănânce prea mult.
– Nici nu este ușor să mănânci puțin când îți este foame – de asemenea, trebuie să te lupți în acea situație. Acum mă confrunt cu o stare diferită, având 5 mese, dar acestea sunt cu mai puțini carbohidrați decât anterior, astfel că mă simt întotdeauna flămândă.

– Ce fel de carbohidrați consumi?
– Mănânc mai puțini acum, dar aceleași alimente, cum ar fi crema de orez, orezul, cartofii și rondelele de orez sunt principalele.

Poliana Matei: „Vreau să încurajez femeile să nu se neglijeze”

– Ai menționat cât de dificil este programul tău de pregătire. Ce te determină să participi la acest concurs?
Sunt o persoană competitivă, în primul rând. Îmi place să am obiective și acestea mă ajută să rămân motivată. Să fiu mamă de recent, cu o fetiță de un an și nouă luni, am simțit nevoia de o provocare. De multe ori, mamele se simt copleșite și pot uita de ele în tot acest proces. Simțeam că am nevoie de un obiectiv care să mă ajute să mă mențin pe drumul cel bun.

– Cum reușești să îmbini rolul de mamă cu cel de participantă la un concurs de bodybuilding?
– Nu o să spun că este ușor, pentru că nu este. Cel mai greu este lipsa somnului, care este esențială în pregătire, mai ales când vrei să crești masa musculară. Cu un copil mic, somnul este afectat, iar eu încerc să profit de momentele când doarme pentru a mă antrena. Dacă am antrenamente online cu clientele, le fac cu copilul lângă mine, ceea ce necesită o organizare suplimentară.

– De ce este important pentru tine?
– Nu vreau ca fetița mea să vadă că, fiind mamă, trebuie să renunți la tot. Vreau să le încurajez pe femei să nu se neglijeze și să lupte pentru ceea ce își doresc. Viața nu se termină la nașterea unui copil; poate deveni o sursă imensă de motivație.

Poliana Matei: „Am revenit la sală la 6 săptămâni după naștere”

– A fost greu să reiei antrenamentele după naștere?
– Nu, abia așteptam, dar era mai greu să ajung. De obicei, când fetița dormea, încercam să mă antrenez.

– Când ai reluat antrenamentele după naștere?
La șase săptămâni după naștere, conform recomandărilor după cezariană. Am început ușor, adaptat, crescând intensitatea treptat.

– Te-au ajutat antrenamentele din această perioadă și psihic? Știu că multe mame se confruntă cu depresia postnatală. A fost și cazul tău?
Sincer, sportul a fost cel mai bun aliat. Le recomand întotdeauna clientelor să aibă timp pentru ele, în afară de rolul de mamă. Aceasta poate preveni stările de anxietate și depresie. Mergeam la sală și mă întorceam acasă plină de energie, ceea ce mă ajuta să am grijă mai bine de copil.

Poliana Matei: „Am făcut sport pe toată perioada sarcinii”

– În perioada sarcinii, ai continuat să te antrenezi?
Am făcut sport pe toată perioada sarcinii. Este un mit că nu ar trebui să depui efort în această perioadă. Am ales să continui, chiar dacă nu am putut menține aceeași intensitate. Am adaptat exercițiile pe parcurs.

– Ce le recomanzi celor care nu au experiență în sport?
– Aceasta este o perioadă delicată, așa că recomand să se antreneze sub îndrumarea cuiva specializat. Dacă te antrenezi fără cunoștințe, există riscuri.

– Ți-a ușurat antrenamentul în timpul sarcinii recuperarea postnatală?
– Da, organismul este mult mai inteligent decât ne putem imagina. Prin sport și alimentație, am reușit să-mi mențin masa musculară. După naștere, am dat repede jos kilogramele, am revenit la greutatea inițială în 10 zile, dar tonusul muscular lua mult mai mult timp pentru a se recupera.

Poliana Matei: „Mi-am recăpătat tonusul muscular în 3-4 luni după naștere”

– În cât timp ți-ai recăpătat tonusul muscular?
Când am simțit din nou musculatura abdominală, a fost după 3-4 luni. Primele luni sunt mai dificile, pentru ajustarea corpului. Eu am născut prin cezariană și recuperarea este mai lentă decât în cazul nașterii naturale.

– Există memorie musculară, iar aceasta te-a ajutat să recuperezi rapid, nu?
– Da, există, ne ajută, dar necesită timp. Dacă nu ai făcut sport anterior, recuperarea este mult mai lungă.

– Ai avut grijă de alimentație în timpul sarcinii. A fost greu să rezisti poftelor?
– Am avut dificultăți în mâncat la început, vomitam frecvent. Nu am avut pofte semnificative, cu excepția unei ciorbe. Eu eram obișnuită să mănânc sănătos și să evit alimentele nesănătoase.

Poliana Matei: „Asta le recomand persoanelor de Paște”

– Eviti mâncarea nesănătoasă din motive de sănătate sau pur și simplu nu ai poftă?
Nu pot spune că nu am poftă, dar dacă nu am aceste alimente în casă, nu am tentanția să le consum. Dacă sunt la cineva acasă și văd mâncăruri delicioase, desigur că mi-ar face poftă. Cheia este să mănânci ocazional și cu moderație. De Paște, îmi fac pofta, dar cu măsură, iar a doua zi revin la regimul obișnuit.

– Având în vedere că mâine este Paștele, ce sfaturi le-ai da clientelei tale pentru a evita excesele alimentare?
– Este normal să mâncăm mai mult, dar problema intervine când extindem sărbătoarea pe mai multe zile. A mânca în exces în fiecare zi nu este sănătos. Le recomand să se bucure de mese în mod moderat, să fie conștiente de alegerile lor alimentare.

– Tu te pregătești pentru concurs. Ce vei mânca de Paște?
– În prezent, urmez un plan alimentar strict, așa că nu am libertatea de a consuma altceva. Mai am șase săptămâni până la concurs și este vital să rămân concentrată.

– Poate vei sărbători Paștele după competiție.
– Da, voi lua o vacanță și mă voi relaxa, dar tot cu moderație, pentru că nu vreau să îmi afectez organismul. Trebuie să mă adaptez cu grijă.

Poliana Matei: „Fac mișcare și în vacanțe”

– Ai momente de relaxare cu un copil mic în această perioadă de pregătire?
– Nu prea, sunt foarte ocupată.

– Cum te relaxezi?
– Îmi place să călătoresc, să vizitez locuri noi și să mă bucur de mâncăruri gustoase. Nu neapărat nesănătoase, dar vreau să mă simt bine, să nu am un stil de viață atât de strict.

– Păstrezi un stil de viață sănătos în timpul vacanțelor?
– În trecut, făceam excese și mă întorceam cu multe kilograme în plus. În ultimii ani am învățat că vacanța nu este doar despre a mânca. E important să te relaxezi, să te bucuri de experiențe, dar cu moderație. Fac mișcare, mă plimb mult și, dacă pot, merg la sală pentru un antrenament scurt.

Poliana Matei: „Îmi doresc mereu mai mult”

– Ai menționat că îți este greu să fii blândă cu tine însăți. De ce simți așa?
– Pentru că am așteptări mari de la mine și sunt critică cu propria persoană. Îmi doresc mereu să obțin mai mult, niciodată nu îmi pare suficiente.

– O plăcere chinuitoare.
– Exact, îmi place să mă provoc, asta îmi dezvoltă încrederea în mine și îmi oferă energie.

– Chiar acum citesc o carte despre acest subiect. Este fascinant cât de greu ne este să fim blânzi cu noi înșine.
– Da, foarte adevărat.

– Totul pornește de la principiul perfecționismului; trebuie să realizăm că nu putem lupta cu această mentalitate toată viața.
– Aici mai am mult de lucru. Îmi dau seama că principala mi-a devenit caracteristică, dar nu știu cum să fac altfel.

Poliana Matei: „Nu am chef mereu de sală”

– Ideea este de a-ți asculta propriul corp și de a te adapta nevoilor tale.
– Așa este, în perioadele în care nu sunt antrenamente de concurs, îmi ascult corpul. Dacă simt că nu am reușit să dorm sau nu mă simt bine, pot să renunț la antrenament.

– La asta mă refeream.
– Am grijă de mine în aceste situații, nu mă forțez. Dar când este vorba de lene, trebuie să mă mobilizez. Crezi că un antrenor de fitness are mereu chef de sală? Nu am, de cele mai multe ori prefer să mă relaxez făcând alte activități.

– Nu este neapărat lene; este o reacție normală a corpului nostru. Preferăm să stăm pe canapea decât să ne consumăm energia.
– Așa e, dar este important să ne mobilizăm.

Poliana Matei: „Cheia succesului stă în disciplină și constanță”

– Cei care sunt exigenți cu ei înșiși, sunt la fel de exigenți și cu ceilalți? Ești exigentă și cu clientele tale?
– Recunosc, am fost mult mai exigentă în trecut. Am realizat că nu toată lumea poate face același lucru, iar abordarea trebuie să fie diferită.

– Ai clienți care și-au schimbat complet stilul de viață?
– Da, am o clientă pe care o cunosc de 3 ani. La început, nu știa multe, dar acum se antrenează cu mine și este un alt om.

– Care este cheia succesului ei?
Disciplina. A reușit să se mențină și nu a renunțat niciodată.

– Constanța și disciplina sunt fundamentale.
– Da, este important să rămâi constant în antrenamente. Desigur, pot apărea excepții, dar acestea ar trebui să rămână rare.

Emisiunea integrală cu Poliana Matei

– În încheiere, poți oferi niște sfaturi urmăritorilor pentru a-și îmbunătăți stilul de viață și a merge la sală?
– În primul rând, pentru că li se va îmbunătăți viața. Vor deveni persoane diferite. Când începi să mergi la sală, devii mai încrezător. Chiar dacă nu ajungi să arăți ca în reviste, obținerea de progrese și realizarea de lucruri noi îți schimbă întreaga perspectivă asupra ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Bonusuri
Bonusul este valabil doar pentru pariuri LIVE multiple, cu cote între 2.5 și 20. Free Bet-ul expiră în 7 zile și nu permite Cash Out.

*Doar clienti noi

Depunere minimă 50 RON. Rulaj 30x (cazinou) / 10x (sport). Pariu fără risc 250 RON. Rotiri gratuite în funcție de depunere. Valabil 10 zile.

Bonusuri și rotiri gratuite sunt disponibile doar pentru jocuri de cazino. Rulajul trebuie îndeplinit într-o perioadă de 30 de zile.

Bonusul necesită o depunere minimă de 100 RON, cu rulaj de x35 pentru bani sau x1 depunere + x35 câștiguri pentru rotiri gratuite.

Sport:1750 RON
Cazinou: 4500 RON + 150rotiri

Cazino- 100% bonus până la 1.000 RON, 75% până la 500 RON și 50% până la 1.000 RON + 550 rotiri gratuite.

Pariuri - 100% până la 200 RON

1000 RON + 800 rotiri + 100 rotiri la verificare

Pariuri & Cazino - 500 RON , 40 RON Free Bet + 199 Rotiri

Cazino - 7.000 RON și 777 Rotiri Gratuite

Sport: 500 RON
Cazino:1000RON

Cazino - 6000 RON sau 1500 Rotiri Gratuite la primele trei depuneri!

Pariuri - 75 RON Free Bet.

Cazino -  10.000 RON & 1.000 Rotiri Gratuite

Sport - 180 Ron Pariu Gratuit

© 2025 Cote.ro. Toate drepturile rezervate. Operatorul site-ului este OnWeb SRL, companie înregistrată în Romania sub numărul J40/2394/2024 , codul unic de înregistrare 49535260, având sediul în România, Municipiul București, Sector 3, Strada Nerva Traian, nr. 27-33, Intrarea B, Etajul 1, Biroul nr.4. OnWeb SRL își desfășoară activitatea în baza licenței seria L2244216Y001562, emisă la data de 01.05.2024, valabilă până la 01.05.2034, obținută prin Decizia nr. 648 din 25.04.2024, ambele emise de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.