Agenția Internațională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a oferit clarificări referitoare la regula anti-doping care impune jucătorilor să rămână în aria vizuală a unui însoțitor dacă decid să facă duș înainte de un test de doping.
ITIA a emis un comunicat destinat jucătorilor, clarificând o regulă controversată menită să prevină falsificarea probelor de urină în timpul controalelor anti-doping.

ITIA: „Nerespectarea regulilor va fi tratată cu severitate”
În cazul în care jucătorii aleg să facă duș înainte de testul anti-doping, aceștia vor fi însoțiți și trebuie să rămână în aria vizuală a celor care îi supraveghează.
„ITIA, împreună cu ITF, a muncit constant pentru a asigura că dușurile după meciuri nu duc la întârzieri nejustificate ale controalelor anti-doping, mai ales în cazurile în care nevoia de a face duș este justificată din motive de sănătate și bunăstare a jucătorului.
Cu toate acestea, a face duș nu este un drept garantat, așa că ITIA cere ca jucătorii să rămână la vedere în fața însoțitorului, care îi va supraveghea constant.
Dacă un jucător nu se simte confortabil să fie însoțit în timpul dușului, ar fi bine să considere dacă este cu adevărat necesar să facă duș înainte de a oferi o probă pentru controlul antidoping. Nerespectarea regulilor privind aria vizuală a însoțitorului va fi tratată cu toată seriozitatea de către ITIA”, este mesajul agenției.
ITIA: „Integritatea probei trebuie să fie garantată”
Regula a stârnit numeroase reacții din partea fanilor, care sunt indignați de faptul că jucătorii vor fi însoțiți la duș. ITIA a subliniat că această cerință face parte din regulamentul mondial anti-doping și că este conștientă de disconfortul pe care îl poate provoca.
„Sănătatea jucătorilor este prioritară, și ne angajăm să sprijinim dreptul lor de a acționa conform nevoilor lor. Totuși, este esențial ca nicio activitate să nu compromită integritatea probei. Ne străduim constant să le reamintim jucătorilor regulile și suntem deschiși la întrebările pe care le pot avea”, a specificat ITIA.
„Este o normalitate. Jucătorii trebuie să fie supravegheați în timpul colectării probelor de urină pentru a preveni înlocuirea acestora. Supravegherea jucătorilor la duș este esențială pentru a se asigura că proba necesară pentru analiză nu este înlocuită”, a explicat Richard Ings, fostul șef al Autorității Anti-Doping din Australia, pe platforma X.
În anul 2024, tenisul internațional a avut parte de trei cazuri notabile de dopaj. Jannik Sinner a fost depistat pozitiv cu Clostebol, iar Iga Swiatek cu trimetazidină. De asemenea, la finalul anului, Max Purcell, câștigător de două Grand Slamuri, a fost suspendat pentru că a efectuat o perfuzie cu vitamine care depășea limita permisă de 100 ml.