






– Publicat luni, 21 aprilie 2025, 16:04 / Actualizat luni, 21 aprilie 2025, 16:17
Cătălin Munteanu avansează spre linia de tușă după ce îi fură mingea adversarului. Frederic Mendy, iritat de această situație, lovește mingea cu forță, confundând-o cu picioarele stelistului.
Comentatorul român eruptă: „Un fault brutal! Arbitrul ar trebui să sancționeze o astfel de acțiune. Nici măcar la Romprim, unde a jucat Cătălin Munteanu ca junior, nu se făceau astfel de intrări!”.
Arbitrul, Gerd Grabher din Austria, nu doar că putea, dar ar fi trebuit să-l elimine pe fundașul central al echipei gazdă. Dacă arătai acea fază cuiva care a început să urmărească fotbalul din 2010 încoace, nu ar fi înțeles de ce arbitrul nu s-a grăbit să scoată cartonașul roșu din buzunar.
Era minutul 55 din Bastia – Steaua, returul rundei a doua a Cupei UEFA din sezonul 1997/1998, unul dintre cele mai dure meciuri jucate vreodată de o echipă românească.

Istanbul, apoi Corsica
În prima rundă a acelui sezon de Cupa UEFA, actuala Europa League, Steaua a eliminat Fenerbahce, remizând 0-0 la București și pierzând 1-2 pe „Sukru Saracoglu” din Istanbul.
În runda secundă, Steaua a dat peste Bastia, echipă care termina sezonul precedent pe locul 7 în campionatul francez și era una dintre câștigătoarele Cupei Intertoto în 1997, ceea ce le-a permis participarea în Cupa UEFA.
În prima manșă jucată la București, un gol marcat de Lavi Hrib a asigurat Stelei un avantaj minim înainte de deplasarea la Corsica. Ce a urmat pe insula franceză, în data de 4 noiembrie 1997, pe Stade „Armand Cesari”, poate fi descris mai degrabă ca un meci de contact decât de fotbal.
Haini, duri peste limită. Osânda de a juca la Bastia
Agresivitatea corsicanilor era bine cunoscută în anii '90. Împinși de entuziasmul publicului, jucătorii Bastiei provocau, împingeau și loveau în așa fel încât ideea de a juca pe terenul lor, pe micuțul Stade Armand Cesari, nu era atractivă nici măcar pentru cei mai curajoși adversari.
Contra Stelei, nevoiți să răstoarne handicapul de 0-1 din tur, „albaștrii” au jucat cu o brutalitate aproape inconștientă.
„Toată lumea știa că cei din Corsica erau foarte agresivi acolo, pe terenul lor, în toate meciurile. Dar arbitrul nu a gestionat foarte bine situația. Cred că dacă ar fi sancționat mai devreme, poate s-ar fi mai domolit, dar a fost arbitru pe vremea aceea…”, își amintește acum Cătălin Munteanu, la aproape 28 de ani de la acea confruntare.
În minutul 8, antrenorul Stelei, Mihai Stoichiță, pierde primul jucător: Laurențiu Roșu, având o aterizare nefericită după un duel aerian, suferă o dublă fractură la antebraț.

Apoi, Miu îi pasează lui Cătălin Munteanu, mijlocașul Stelei întoarce mingea cu talpa dar este lovit de Frederic Mendy, unul dintre stoperii gazdelor, în stilul clasic al intrărilor intimidante.
Steliștii se adaptează situației, iar în minutul 15, deschid scorul. Marius Lăcătuș îi oferă o pasă pe culoar lui Cătălin Munteanu, care preia și șutează puternic, sub „transversala” porții lui Eric Durand.
Prins pe picior greșit, Mendy se grăbește să-l oprească pe Munteanu și se aruncă cu piciorul drept ridicat, încercând să blocheze execuția. Românul a avut noroc: șutul său a făcut ca picioarele să i se ridice de pe sol în momentul potrivit, altfel, intrarea lui Mendy ar fi putut avea consecințe grave.
Această fază i-a rămas întipărită în memorie lui Cătălin Munteanu, care discută acum despre acea întâmplare, afirmând că „am avut noroc la primul gol. Dacă aș fi fost prins cu piciorul pe pământ, cred că mi-ar fi făcut fractură! Am avut noroc că am fost în aer atunci.”

Iosif Rotariu: „De frică, am stat 3-4 ore în vestiar!”
Revenind, intră în joc o fază în mijlocul terenului, Iosif Rotariu îl evită pe Cyril Rool, dar adversarul lovește picioarele lui Rotariu. Rool, un fost fundaș stânga, era cunoscut pentru agresivitatea sa, având în CV 186 de cartonașe galbene și 25 de eliminări!
Rotariu, la 35 de ani, revenise după o acțiune chirurgicală.
„Era primul meu meci oficial după intervenție, am lipsit 3-4 săptămâni.
Cel mai dur moment din cariera mea rămâne accidentarea din Glasgow, cu Rangers, când am avut o leziune provocată de Graeme Souness și am fost nevoit să mă operez. Atunci, arbitrul a dictat doar cartonaș galben!
Dar atât din punct de vedere al atmosferei, cât și al agresivității, meciul cu Bastia a fost cel mai greu pe care l-am jucat!
Îmi amintesc că după meci au fost discuții aprinse pe teren. Gherasim, Lăcătuș și Matei au rămas acolo și au fost câteva momente destul de tensionate.
În tunel au fost încăierări, iar de frică am fugit în vestiar! Am stat acolo 3-4 ore până ne-a luat autocarul de la stadion. Era pentru siguranța noastră! Am fost blocați acolo, înăuntru.”
„Așa se juca fotbal în Epoca de Piatră!”
Start în repriza secundă. Scorul era 0-2, cu a doua reușită a Stelei semnată din nou de tandemul Lăcătuș – Cătălin Munteanu.
Meciul continua pe aceeași notă: Jurietti îl faultează din spate pe Damian Militaru. Reacție vehementă a comentatorului Emil Grădinescu: „Așa se juca fotbal în Epoca de Piatră!”
La 1-2, în minutul 55, Frederic Mendy lovește dur pe Cătălin Munteanu, care se zvârcolește de durere, iar comentatorul este indignat, iar arbitrul îi face semn lui Munteanu să se ridice. „Am suferit câteva contuzii serioase la gleznă, la genunchi…”, își aduce aminte Munteanu.

Minutul 60. Bastia rămâne în inferioritate numerică, Siljak fiind eliminat pentru cumul de cartonașe galbene. Din transmisia TV nu a fost clar motivul care l-a determinat pe arbitru să-i arate al doilea cartonaș, ceea ce rămâne un mister chiar și astăzi.
Prince Daye marchează pentru 2-2, iar gazdele simțeau, figurativ și literal, mirosul victoriei.
În minutul 70, un contraatac periculos al Stelei este oprit de același Mendy, care pare hotărât să-l accidentze pe Militaru. Într-un final, fundașul Bastiei primește și el un cartonaș, dar doar „galben”, și asta după alte câteva intrări dure!
Neexplicabil scuzat pentru repetatele sale intrări violente, Mendy marchează al treilea gol al Bastiei, punând Steaua într-o situație și mai dificilă, nevoită să reziste asediului în ultimele 15 minute.
Mendy îl mai calcă o dată pe Cătălin Munteanu, apoi îl doboară pe Narcis Răducan cu un fault tactic, dar în acea seară părea imun la ideea de cartonaș roșu. Chiar dacă rupea picioarele jucătorilor Stelei, arbitrul tot nu l-ar fi eliminat!
A fost cel mai dur meci pe care l-am jucat! Agresivitatea a atins cote maxime. Arbitrul nu a gestionat bine jocul și a lăsat intrările dure să persiste. Dacă ar fi dat sancțiuni mai repede, poate s-ar fi mai domolit, dar a fost un meci în care Roșu a ieșit cu o mâna ruptă, iar mulți am ieșit cu contuzii serioase.
– Cătălin Munteanu
„Pumn în gură primit de Marius Lăcătuș!”
În ciuda tuturor, Steaua reușește să rămână pe picioare. Finalul 3-2 pentru Steaua le asigură avansul datorită regulii golurilor în deplasare.
Dar fluierul final nu le stinge gazdelor arderea furiei. Un meleu general pe teren, iar Marius Lăcătuș cedează ca secerat.

Emil Grădinescu exclamă: „Uite un pumn în gură aplicat lui Marius Lăcătuș! Scene incredibile, sălbăticie pe teren! O rușine pentru fotbal. Ne bucurăm că Steaua s-a calificat, dar ne pare rău că am asistat la un meci atât de urât din partea Stelei în competițiile europene.”
Pagina Gazetei a doua zi și reacții dure: „Parcă fuseseră dopați!”
Victoria Stelei a ocupat o mare parte din coperta Gazetei Sporturilor în ziua următoare meciului:
„Steaua a pierdut bătălia de la Bastia, dar a câștigat un „război total” și… calificarea.”

Coperta Gazetei Sporturilor din 6 noiembrie 1997
În paginile dedicate meciului, cronica a fost intitulată sugestiv: „Bastia, o echipă de câini”. Reacțiile celor implicați au fost asemănătoare.
„Noi jucam pentru a trăi, ei pentru a ne distruge!”, afirma liderul Clubului Sportiv al Armatei, Cristian Gațu, după meci.
Președintele Stelei, Marcel Pușcaș, recunoaște că „de la Gogu Tonca, de când juca la Jiul, nu am mai văzut așa ceva”.
Poate cea mai incisivă concluzie a venit de la Narcis Răducan, care a intrat pe parcursul meciului în locul accidentatului Dennis Șerban:
„De când joc, n-am mai întâlnit o echipă atât de înverșunată și plină de scandale. Unii dintre jucătorii Bastiei parcă fuseseră dopați! Isteria unuiii dintre ei a fost atât de mare încât, după meci, în tunelul care ducea spre vestiare, au sărit să ne agreseze!”.

Rezumatul meciului Bastia – Steaua
BASTIA: Durand – Deguerville ('41 Etame), Mendy, Soumah, Juriette – Perez, Rool ('83 Casanova), Moreau (cpt.), Daye ('87 Jestrovic) – Gohel, Siljak
Rezerve: Sekli – Faye, P. Lopez, Fernandez
Antrenor: Frederic Antonetti
STEAUA: Gherasim – Reghecampf, Ad. Matei, Răchită, Csik – D. Șerban ('43 N. Răducan), Militaru, Rotariu ('81 Lincar), C. Munteanu, L. Roșu (‘8 Miu) – Lăcătuș
Rezerve: Nae – Ciocoiu, Hrib, Luca
Antrenor: Mihai Stoichiță
Cartonașe galbene: Siljak ('20 și '60), Ad. Matei ('33), Miu ('44), Juriette ('45), Mendy ('73), Lăcătuș ('85)
Cartonaș roșu: Siljak ('60)
Au marcat: Daye ('52, '68); Mendy ('77) / C. Munteanu ('15, '40)
VIDEO. Emil Grădinescu: „Mi-a făcut semn că îmi taie gâtul!”
În 2022, comentatorul acelei partide, Emil Grădinescu, povestea cum, la pauza meciului, a fost agresat de susținătorii gazdelor, forțele de ordine fiind incapabile sau mai degrabă dezinteresate să intervină!
„La al doilea gol al Stelei am izbucnit de bucurie și am atras atenția suporterilor din fața cabinei noastre. Cabina nu era protejată, nu avea geam. Atunci un susținător din tribună s-a întors spre mine și mi-a făcut semn că îmi va tăia gâtul.
Eram alături de restul presei românești. Când s-a fluierat pauza, unii dintre ei au intrat peste noi în cabină. Mie mi-a dat cineva cu o pâine în cap! O pâine uscată ca piatra, am fost lovit de m-a amețit.
Poliția a intervenit rapid: «Hai, plecați de aici, că vă ducem într-un loc sigur!». Nu era bine să te pui cu ei. Eu am rămas pentru că trebuia să comentez. Până la urmă, totul s-a încheiat bine, n-am pățit nimic grav”, a mărturisit Grădinescu.
La începutul reprizei secunde, Grădinescu se plângea că „vreo 15-20 de suporteri agitați creează o atmosferă de neimaginat”.
„A trebuit să închidem geamurile sălii, deoarece eram bombardati cu sticle, apă, bucăți de pâine și alte obiecte. Am fost agresați și înjurați. Este ca și cum am fi fost asediați! Și nici urmă de polițiști în apropiere. O situație intolerabilă, nu știam cum vom reuși să părăsim stadionul.”
Aventura europeană a Stelei a mai durat un tur
Steaua s-a oprit în turul 3 al Cupei UEFA în acel sezon, echivalentul optimilor de finală. Victoria din tur, 2-1 la București cu „dubla” lui Cristian Ciocoiu, a fost anulată de rezultatul din Birmingham, 2-0, cu goluri în ultimele minute de Milosevic (minutul 71) și Taylor ('85).
Despre meciul din Birmingham, Cătălin Munteanu își amintește că „n-am avut o evoluție foarte bună, dar așa și ei au reușit să ne marcheze cu greu. Ne-am apărat bine mult timp, însă în final am primit gol”.
Fostul jucător al Stelei adaugă: „Îmi amintesc mai mult de meciul de acasă. La 2-0 am fi putut marca și al treilea gol, apoi ei ne-au marcat pe contraatac. Dacă făceam 3-0, altfel jucam în etapa următoare.”