Moartea Suveranului Pontif a generat un scandal considerabil în Glasgow, unde rivalitatea dintre cele două echipe de bază ale orașului, Rangers și Celtic, are și fundamente religioase. Pe lângă aspectele politice legate de Irlanda de Nord (loialiști și republicani), identitate națională (britanici și irlandezi scoțieni), și ideologii sociale (conservatorism și socialism), suporterii celor două echipe din „Old Firm” se diferențiază și prin religie: fanii Celtic sunt catolici, în timp ce cei de la Rangers sunt protestanți.
Papa Francisc a fost declarat decedat luni dimineață, în a doua zi a Paștelui, având 88 de ani. Acesta se afla într-o stare critică de la începutul anului, fiind internat mai bine de o lună din cauza unei pneumonii. Anunțul privind decesul său a fost confirmat de reprezentanții Vaticanului.
Papa Francisc era un pasionat al fotbalului, fiind vizitat de-a lungul timpului de mai mulți reprezentanți ai echipelor, inclusiv Celtic, în 2023, înainte de un meci cu Lazio din grupurile Ligii Campionilor.
În acest context, moartea simbolului creștinismului catolic a fost speculată de fanii echipei Rangers într-un mod extrem de jignitor.
„Fără Papa de la Roma”. Fanii lui Rangers au făcut glume pe seama morții Suveranului Pontif
Membri ai grupului Union Bears, o grupare de ultrași a celor de la Rangers, au vandalizat o clădire de pe marginea autostrăzii lăsând două mesaje. Batjocorindu-l pe Papa Francisc, au realizat graffiti în culorile clubului din Ibrox, proclamând: „Fără Papa de la Roma” și „Papa Francisc e mort”.
Graffiti-ul celor de la Rangers
Clădirea de la intersecția a două autostrăzi din Glasgow este adesea loc de dispută între grafferii grupărilor de ultrași ale celor de la Celtic și Rangers.
„Ca fan al lui Rangers, acest comportament mă dezgustă”, „Țineți religia departe de fotbal”, „Câți dintre jucătorii voștri sunt catolici?” sau „Singurul lucru pe care îl pot sărbători anul acesta este moartea unui argentinian de 88 de ani” au fost doar câteva dintre reacțiile exprimate de fani pe rețelele de socializare.
Replica celor de la Celtic nu a întârziat să apară. Fanii campioanei din Scoția au vopsit peste mesajele originale, folosind culorile tradiționale ale clubului, cu expresiile „Fără steaguri sau tobe” și „Steagurile și tobele voastre sunt la Vatican”, făcând referire la momentul când ultrașii celor de la Celtic au confiscat mai multe obiecte din „arsenalul” de care dispuneau cei de la „Union Bears”, gruparea care a realizat graffiti-ul inițial.
Răspunsul celor de la Celtic