

Se întâmplă lucruri captivante în Formula 1, care a început sezonul cu un start impresionant. Iată trei noutăți interesante:
Formula 1 caută soluții pentru provocările legate de noile motoare
În cadrul ședinței din ultima zi a săptămânii, Comisia de Formula 1 a Federației Internaționale a Automobilului (FIA) a luat decizii esențiale care vor influența direct desfășurarea sezonului 2025 și introducerea regulamentului anual viitor.
Modificările recente ale regulamentului au adus în special actualizări pentru Marele Premiu de la Monaco, reglementările privind parcul închis și întârzierile echipelor la cursele din afara Europei. La începutul acestui an, numeroase echipe au întâmpinat dificultăți, iar echipamentele lor au ajuns cu întârzieri la Marele Premiu al Chinei, având nevoie de aprobat special pentru a-și pregăti vehiculele în seara de joi.
Printre modificările stabilite se numără introducerea obligatorie a două opriri la boxe în cursa din Principat, pentru a spori interesul și dinamismul competiției. Reglementările referitoare la parcul închis vor stipula utilizarea sistemelor de răcire de către piloți.
De asemenea, au fost discutate reglementările financiare, în special cheltuielile suplimentare asociate cu intrarea noilor echipe, având în vedere cazurile cum ar fi echipa Cadillac, care investește semnificativ în pregătirea debutului său anul viitor.
Un subiect important a fost problema incendiilor de iarbă care au afectat semnificativ Marele Premiu al Japoniei. Echipele au convenit să caute materiale alternative pentru construcția plăcilor de podea, astfel încât să producă mai puține scântei care ar putea aprinde vegetația de pe marginea pistelor. O altă propunere a fost ca respectivele zone cu iarbă să fie tratate pentru a deveni mai rezistente la foc.

Ferrari a avut ambii piloți descalificați în China
În ceea ce privește regulamentul pentru 2026, s-a discutat o viziune asupra modificării repartizării puterii între motoarele cu ardere internă și sistemul hibrid. De asemenea, au fost aduse în discuție problemele financiare care ar putea afecta un producător de motoare a cărui unitate este fie slabă, fie insuficient de fiabilă. Aceste teme vor beneficia de o analiză mai detaliată în cadrul grupurilor consultative competente.
Comisia a primit și un raport detaliat referitor la întâlnirea recentă dintre FIA, FOM și producătorii de motoare desfășurată în Bahrain. În această întâlnire s-a convenit, deocamdată, că sportul nu va reveni la motoarele V10.
Haas a impresionat prin performanțele sale, conform lui Esteban Ocon
Esteban Ocon, în vârstă de 29 de ani, a declarat că a fost plăcut surprins de modul în care echipa Haas funcționează în afara pistei, subliniind că aceasta lucrează de două ori mai rapid decât alte echipe, în ciuda numărului mai mic de angajați. Ocon s-a alăturat echipei Haas la începutul anului, după despărțirea de Alpine.
Cu toate acestea, sezonul a început dezamăgitor pentru echipa americană, cu Ocon și Oliver Bearman întârziați în ritmul colegilor lor din Australia. Atunci, mulți au prezis că Haas se va concentra rapid pe monopostul anului următor, sacrificând astfel actualul sezon.
Cu toate acestea, prognozele s-au dovedit greșite, deoarece Ocon și Bearman au terminat pe locurile cinci și opt, respectiv, în China. Bearman a reușit să puncteze și în Japonia și Bahrain, în timp ce Ocon a reușit acest lucru doar în Bahrain.
Astfel, după primele cinci etape ale sezonului, Haas se află pe locul șase în clasamentul constructorilor, cu un total de 20 de puncte, la cinci puncte distanță de Williams. Ocon a fost impresionat de modul în care Haas a reacționat după un început de sezon dificil, comparativ cu ritmul de lucru pe care îl cunoștea.
Nu voi compara cu alte echipe, dar din perspectiva mea, această echipă nu se simte deloc mică. Reacționează mult mai rapid decât sunt obișnuit în privința producției de piese, soluții și extragerii datelor. Este fantastic să observi asta. Da, avem mai puțini angajați, dar ritmul de lucru este de două ori mai intens față de ce am experimentat în trecut. Niciodată nu am văzut o echipă care să găsească o soluție într-un interval atât de scurt, cum ar fi producerea unei piese noi ca răspuns la o problemă. Este plăcut să colaborezi cu o echipă care reacționează rapid pentru a remedia lucrurile. Avem motive să fim mândri. În China am simțit o mare ușurare, deoarece am reușit să concurăm. A fost șocant să vedem cât de mult am rămas în urmă în Australia. Mulți au spus că astfel va fi tot anul și că vom fi întotdeauna în urmă, dar noi știam că există potențial în monopost, era nevoie doar să-l dezvăluim.
– Esteban Ocon

Esteban Ocon
20 de ani de la una dintre cele mai iconice bătălii din Formula 1: Fernando Alonso vs Michael Schumacher
Acum două decenii, fanii Formulei 1 au asistat la unul dintre cele mai memorabile dueluri din istoria campionatului mondial. Este vorba despre confruntarea dintre Fernando Alonso și Michael Schumacher pentru victoria în Marele Premiu de la San Marino, desfășurat pe circuitul de la „Imola”.
Cursa a fost dominată inițial de Kimi Räikkönen, care însă a abandonat în turul nouă din cauza unei defecțiuni la mașina sa. Aceasta l-a adus pe Fernando Alonso, cu un motor defect, în frunte, iar mulți se așteptau la o victorie fără probleme pentru spaniol.
Aici a intrat în acțiune Michael Schumacher, care a pornit de pe locul 14 după o greșeală în calificări. Cu o strategie excelentă și o gestionare eficientă a pneurilor, acesta a reușit să recupereze teren, dar nu a reușit să-l depășească pe Alonso, cei doi fiind separați la final de doar 0.215 secunde.
Un an mai târziu, Schumacher a reușit să își ia revanșa în aceeași cursă, când rolurile s-au inversat, el fiind cel presat de Alonso. Mulți dintre fanii vechi ai Formulei 1 consideră bătălia dintre Alonso și Schumacher de la „Imola” din 2005 ca fiind un exemplu de duel autentic, în care abilitățile piloților s-au evidențiat în mod deosebit.