Xabi Alonso, antrenor la Real Madrid, era un lucru pe care mulți dintre noi îl anticipau chiar din perioada când juca fotbal. De asemenea, când a părăsit cariera de jucător pentru a deveni antrenor, activând la „La Fabrica”, academia madrilenă, și mai apoi, după o etapă esențială la echipa secundă a Real Sociedad, a început aventura în Bundesliga. Era evident că acest moment va veni, rămânea doar să vedem când.
„Am simțit că e timpul”, a declarat el luni, în cadrul conferinței de presă de după numirea oficială. Și acest moment pare să fi devenit o constantă pentru tehnicianul de 43 de ani. Modul în care gestiona posesia mingii pe vremea când juca pentru Real Madrid, echipa națională a Spaniei, Liverpool sau Bayern ne arată un individ extrem de inteligent și bine pregătit emoțional.
Din acest punct de vedere, un alt „factor X” al fotbalului iberic, Xavi Hernandez, a intrat rapid în antrenorat, ajungând prematur la Barcelona compromițându-se emoțional față de această echipă.
Xabi Alonso a făcut un pas similar în martie 2019, când Florentino Perez, după episoadele Rafa Benitez și Solari, i-a propus să vină împreună cu Jose Mourinho pentru a prelua echipa. Este posibil ca, având în vedere că el nu este madrilen și nu a făcut parte din „La Fabrica” precum Xavi din „La Masia”, să aibă o altă percepție asupra acestui concept al „marii iubiri”.
În același an, Alonso a refuzat oferta de a-l înlocui pe Raul la echipa U 18, pentru a alege Real Sociedad B, unde a reușit o promovare istorică în Segunda Division. Atunci când a simțit că e momentul potrivit, s-a îndreptat spre Leverkusen, urmând o poveste extraordinară, mai ales datorită duratei scurte în care s-au desfășurat evenimentele.
„Pentru Xabi, momentul de preluare a unei echipe este crucial”, scrie o publicație de sport, citând surse apropiate de tehnician. Această etapă pare ideală, având în vedere că vine la un Real Madrid în criză, nu în glorie. O oportunitate mai bună decât în vara precedentă, când s-a speculat că ar putea părăsi Leverkusen pentru Liverpool, oferindu-i posibilitatea să experimenteze un sezon după o mare performanță cu Bayer, mai puțin obișnuit cu astfel de momente.

Xabi Alonso, prezentat la Real Madrid.
Unii speculează că s-a temut să meargă pe „Anfield” după Klopp, dar există și cei care cred că mijlocul este un pact cu Florentino Perez, amânând plecarea de la Leverkusen pentru a veni la Madrid în 2025, în locul lui Ancelotti, care pare să fi avut un parcurs bine definit. Personal, cred mai degrabă în a doua variantă, Xabi întorcându-i lui Perez serviciul din vara lui 2014, când, după câștigarea Champions League, a fost lăsat să plece la Bayern.
Pep Guardiola a inchis un cerc select de antrenori care l-au format pe Xabi, inclusiv Javier Clemente, John Toshack, Rafa Benitez, Manuel Pellegrini, Jose Mourinho sau Carlo Ancelotti. Fiecare dintre aceștia a avut un impact semnificativ asupra carierei sale.
Timpul care nu are răbdare
Dacă considerăm că Xabi Alonso are capacitatea de a conduce un vestiar ca cel al Madridului, plin de egouri și uneori capricios (totuși, el este un campion mondial și european cu Spania, a câștigat Champions League cu două echipe diferite, iar ca antrenor este campion într-o ligă de top), vom observa că îi lipsește ceva important. Paradoxal, acest lucru este timpul. Nu există timp de acomodare. Va intra direct în acțiune, într-un Mondial al Cluburilor ce pare extrem de important pentru club.
„Altfel nu se explică frenezia transferurilor, dar și decizia de a amâna operația la umărul lui Bellingham pentru luna iulie.” Aceasta ar putea însemna o pauză forțată pentru englez până în octombrie.
O operație imediat după „Clasico” ar fi fost mai logică, astfel încât Jude să fie pregătit la începutul noului sezon. În plus, pentru Alonso, există dificultați în a lucra cu mulți dintre jucătorii săi, care vor fi convocați la echipele naționale, întâlnindu-se cu ei direct în America.
Din acest unghi, se conturează o dilemă: va rămâne Xabi fidel filozofiei de la Leverkusen? Cu un sistem defensiv cu trei fundași, pe care Madridul nu l-a adoptat de-a lungul timpului decât sporadic.
Deși poate părea simplu, o asemenea schimbare este complicată, în special la o echipă care a avut dificultăți în tranziția defensivă, precum Madridul lui Ancelotti în ultimul an, care ar putea deveni un coșmar. Totuși, poate că este timpul ca Xabi să-și ajusteze unele idei, așa cum a făcut Conte la Napoli, având succes.
Astfel, Xabi Alonso intră rapid în noua sa realitate, care nu îi este străină. Mulți au caracterizat-o ca „cea mai dorită bancă din lume”.
P.S.
Când vine vorba de timp, Barcelona, marele rival al lui Xabi Alonso în sezonul următor, are un avantaj pe care Madridul nu-l are. Timp liber pentru jucătorii săi. Catalanii pierd o sumă considerabilă, dar câștigă 50 de zile de vacanță pentru un lot obosit. Rămâne de văzut câte dintre aceste aspecte vor conta atunci când accidentările vor începe să apară.