Cinci revelații surprinzătoare despre unul dintre creatorii Craiovei: Falsuri, minciuni și scheme!

Article Thumbnail


În cartea „Corneliu Andrei Stroe, legenda unei legende”, autorul Ion Jianu rememorează momente inedite din viaţa fostului preşedinte al Universităţii Craiova.

Corneliu Stroe a fost un animator major al echipei Universităţii. A devenit parte a clubului din Bănie în 1966, ocupând timp de patru ani rolul de secretar. Ulterior, a fost vicepreşedinte, iar în sezonul 1983-1984 a preluat preşedinţia echipei. După dispariţia lui, în aprilie 2014, un jurnalist din Oltenia a decis să publice o carte în memoria sa, cu interviuri și amintiri ale celor care l-au cunoscut.

Poveşti remarcabile cu preşedintele Craiovei Maxima, incluse în volum

Născut pe 2 iulie 1943, la Dioşti (jud. Dolj), Corneliu Stroe a practicat atletismul la Banatul Timişoara şi Ştiinţa Bucureşti, devenind campion naţional în 1961 şi 1962 la disciplinele triatlon şi pentatlon.

În 1990, a fondat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Universitatea din Craiova. Ulterior, în 2003, a fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al municipiului Craiova.

1. Aurel Ţicleanu a jucat sub o identitate falsă!

„Primul meci în care a evoluat Ţicleanu la Universitatea, la echipa de tineret, a fost o ocazie specială, în care a fost folosit, incorect, sub un alt nume! Am vrut să-l testăm și am ales o modalitate riscantă, dat fiind că nu era perioada transferurilor. A fost prin noiembrie 1976. L-am ‘debutat’ pe Ţicleanu, dar el a evoluat pe alt carnet! A trecut la echipa mare la sfârșitul campionatului, când am câștigat prima cupă din istoria clubului”, a povestit.

2. Iordănescu a fost ameninţat cu arestarea

„Am reuşit să îi conving pe Ştefănescu și Iordănescu, ambii de la Steaua, să susțină admiterea la Facultatea de Ştiinţe Economice din Craiova, după care mă pregăteam să îi legitimez la Universitatea. Ştefănescu lucra la Steaua, iar Iordănescu era locotenent. Amândoi au reușit să fie admiși, ne-am asigurat noi că o vor face... În cazul lui Iordănescu, au apărut ameninţări cu arestarea, fiind consideraţi dezertori. Deși transferurile erau interzise, i s-a acceptat trecerea la ASE Bucureşti.”

Așa cum Universitatea Craiova a avut un mare suflet în teren, în persoana lui Ion Oblemenco, și un mare iubitor al fotbalului la microfon, Sebastian Domozină, tot astfel, conducerea echipei craiovene a fost asigurată ani la rând (în cei mai buni ani din istoria formaţiei alb-albastre) de profesorul universitar dr. Corneliu Andrei Stroe, care a rămas memorabil prin carisma sa, prin înțelepciunea și prin bogata sa cultură de care a dat dovadă în nenumărate ocazii.

Cristian Țopescu, fost jurnalist

3. Tilihoi nu ştia că semnează cu Craiova

„L-am convins să se transfere de la Brăila la Craiova. Mi-a spus clar că nu vrea, că s-a căsătorit și că soția e gravidă, iar socrii nu sunt de acord cu mutarea. I-am cerut să semneze o delegaţie, dar eu aveam deja pregătit formularul de transfer. I-am arătat locul unde să semneze și a pus parafa! L-am păcălit, era necorect, dar m-am dus la Federaţie, am cerut fișa și am completat cererea de transfer cu informațiile sale. A urmat un scandal, că era dorit și de Steaua și de Timișoara.”

4. Titlul furat prin aranjamente

„Fotbalul este o lume aparte, cu multe colaterale și secrete. Vreo doi-trei jucători de la Dinamo aveau anumite datorii față de mine. În returul campionatului '78-'79, la meciul de pe terenul nostru, le-am cerut ajutorul. Dinamo a cedat titlul și l-a câștigat FC Argeș! Am avut o intervenție similară și asupra jucătorilor Stelei! La ultima etapă a campionatului următor, Universitatea-Steaua, 2-1. Dacă Steaua ne-ar fi bătut la un scor clar, ar fi devenit campioană! M-am asigurat că asta nu se va întâmpla. Craiova a obținut titlul la golaveraj atunci.”

5. Balaci obligat să lucreze la atelierul auto

„Între mine și Ilie nu au fost conflicte mari, ci doar unele normale, legate de fotbal. A fost suspendat de conducerea clubului pentru că a dorit să meargă într-o deplasare, invocând o accidentare falsă. Aflând motivul, secţia de fotbal a hotărât să-l sancționăm. Unul dintre membrii secției de fotbal a fost directorul unei unități de reparație auto. L-am trimis pe Balaci să lucreze acolo, iar la antrenamente nu a mai fost acceptat. A muncit 8 zile într-un atelier auto. Ilie s-a conformat!