Tag-uri
Editorial Alin Buzărin: Maestria spionajului în Gruia
În vremuri în care desecretizarea este la ordinea zilei, iar discuțiile despre Servicii sunt mai frecvente decât cele despre serviciul propriu-zis, a apărut o acțiune samavolnică, destinată să tulbure mediocritatea confortabilă a echipei CFR Cluj. Se pare că aceasta este o acțiune de spionaj, fără îndoială orchestrat de rivali, care vizează cel mai important obiectiv industrial al clubului: producția de faze fixe, sursa principală de venit pentru campionii din Gruia.
E vremea agenților și a racolărilor
Dacă informația ar fi fost obținută „pe surse”, așa cum se întâmplă adesea în acest domeniu plin de dezinformare, situația ar fi fost diferită. Însă, atunci când antrenorul echipei anunță că a oprit antrenamentul fazelor fixe pentru că „un băiat” filma din blocul din apropiere, chestiunea devine cu adevărat bizară.
Este similar cu cazul în care Gigi Becali afirmă că Dan Șucu a încercat să racoleze secretara FCSB-ului, dar doamna angajată, devotată echipei, a refuzat să treacă de partea inamicului.
Să mai și zâmbim!
Trăim printre oameni care se prezintă ca fiind foarte serioși, uneori chiar exagerat, însă ceea ce spun îi transformă în personaje comice. Este un lucru bun, măcar ne mai lăsăm zâmbetele să iasă din tenebrele încruntării. Dan Petrescu, în calitate de umorist involuntar, stârnește mai multe zâmbete cu povestea spionajului decât în momentul când a afirmat că Florianna La Valletta este o veritabilă selecționată a Americii de Sud.
Indiferent cât de mult ne-am strădui să atingem perfecțiunea într-un domeniu, nu reușim niciodată! Așadar, povestea spionilor care filmează cornerele este departe de a putea egala glorificarea jucătorilor argentinieni de mâna a patra din fotbalul maltez!
„Infiltratul” Masoero
Revenind la seriozitate, este important de observat că, chiar dacă adversarii ar fi reușit să filmeze fazele fixe ofensive ale CFR-ului, nu ar fi avut cum să le contracareze.
În trecut, un aut bătut cu putere de Burcă sau de Cristi Manea (sau chiar un corner executat de Deac) era aproape garantat să se transforme într-un gol.
Astăzi, te filmează spionul, tu îți dai seama de acest lucru, dar iei două goluri la rând. Centrarea lui Nistor (o dată cu piciorul drept, o dată cu stângul), o deviere de la un adversar și apoi finalizarea impulsivă a lui Masoero, neglijată la doi metri de linia porții. Cum se schimbă vremurile!
Dacă a fost și contraspionaj?
Dincolo de acest act de spionaj deja dezvăluit în declarația antrenorului, realitatea este diferită. CFR-ul a avut prima oportunitate în derbyul clujean abia în minutul 83, la al doilea lor gol, marcat de Postolachi! Penalty-ul din finalul primei reprize nu se consideră. Gândiți-vă cât de absurd este ca o fază în care adversarul are mingea la picior în propria careu și, gesticulând, îi dă o palmă lui Păun, să fie considerată o situație de gol.
Dar poate că acel penalty (care era perfect regulamentar!) a fost rezultatul unei acțiuni de contraspionaj? Poate că și agenții secreți din Gruia au filmat antrenamentele lui Sabău și au observat că atunci când conduce mingea spre propria poartă, Ovidiu Bic are tendința de a trage scatoalce?!