EXCLUSIV „Am căzut cu fața de podea, s-a făcut liniște în sală” » Antrenează aceeași echipă din România de 15 ani și își împărtășește poveștile pentru GSP

Article Thumbnail

- Publicat marți, 26 noiembrie 2024, 09:51 / Actualizat marți, 26 noiembrie 2024 09:51

Cristian Achim (54 de ani), antrenorul celor de la CSM CSU Oradea, este un nume de referință în baschetul românesc, având o carieră de 15 ani pe banca tehnică a echipei.

În ultima decadă, după retragerea echipei CSU Asesoft Ploiești, baschetul masculin din România a fost dominat de CSM Oradea și U-BT Cluj-Napoca. Rivalitatea dintre cele două formații a crescut, acestea având întâlniri în 3 din ultimele 4 finale ale competiției.

Cristian Achim, la conducerea CSM Oradea din noiembrie 2009, a fost principalul responsabil pentru succesele echipei în această perioadă. Recent, el a sărbătorit 15 ani de activitate alături de CSM Oradea printr-o victorie importantă împotriva lui CS Dinamo București, scor 86-57.

L'Equipe detonează „bomba” pe piața transferurilor

DINAMO

L'Equipe anunță o mutare surprinzătoare pe piața transferurilor în baschet.

Cristian Achim: „Niciodată nu m-am gândit că voi ajunge aici”

Cu acest prilej, Achim a acordat un interviu în care a discutat despre importanța momentului pe care îl trăiește, precum și despre amintiri frumoase și provocări întâmpinate de-a lungul anilor. A povestit despre ce l-a motivat să rămână la echipă timp de atâția ani și despre aspirațiile sale pentru viitor.

„Mă simt foarte bine. Mă bucur că am acest moment important tocmai în perioada de vârf a echipei. Ne aflăm pe primul loc atât în competiția locală, cât și în grupa din FIBA Europe Cup, ceea ce este excelent pentru noi”, a declarat Achim.

Când am sosit la Oradea, nu mă așteptam să ajung aici. Era greu de anticipat. Totuși, lucrurile s-au desfășurat favorabil. Echipa a evoluat constant, iar per ansamblu am reușit să ne menținem pe poziții de frunte, ceea ce este esențial”, a adăugat antrenorul.

CSM Oradea a câștigat primul titlu național în 2016, urmat de alte două titluri în 2018 și 2019. De asemenea, în 2021, echipa lui Achim a obținut prima medalie europeană – bronzul în FIBA Europe Cup.

„Datorită baschetului, s-a concretizat construirea unei săli de sport în Oradea, un lucru semnificativ. Sala Antonio Alexe devenise insuficientă pentru evenimentele de baschet. Mă bucur să văd că această idee s-a realizat datorită eforturilor noastre. Azi avem o sală modernă care ne reprezintă cu cinste în Europa”, a adăugat antrenorul.

Cristian Achim, celebrat pentru 15 ani

Cristian Achim, sărbătorit pentru cei 15 ani petrecuți la CSM Oradea

Cristian Achim: „Am aceleași aspirații precum în prima zi, aceleași nopți nedormite”

- Cum a fost parcursul acestor 15 ani la CSM Oradea?
- Drumul nu a fost deloc simplu. Sportul de performanță vine cu provocări. Au fost momente dificile, dar, în cele din urmă, am depășit toate obstacolele cu succes. Nimic nu se poate realiza de unul singur; noi suntem o echipă puternică cu un colectiv unit, iar acest lucru m-a ajutat enorm.

- Cui îi sunteți recunoscător?
- În primul rând, actualului președinte al clubului, care, pe vremea sosirii mele, era managerul echipei de baschet. De asemenea, actualul primar joacă un rol important în această poveste, susținându-mă constant, mai ales în momentele dificile. Le voi fi recunoscător toată viața.

- Ce v-a motivat să rămâneți atâta timp la aceeași echipă?
- Este o provocare anuală să construiești o echipă competitivă. Din fericire, mi se pare un lucru natural. Am o fire competitivă și, de-a lungul timpului, nu m-am mulțumit cu ceea ce am realizat, mereu am țintit mai sus. Cred că aceasta este cheia succesului. Este ușor să ai succes, dar mai greu este să-l menții. Aceasta m-a motivat să continui.

- Ce emoții aveți acum?
- Am aceeași dorință de a obține rezultate ca în prima zi. Aceleași emoții mă încercă și astăzi, frica de înfrângere este la fel de puternică. Sigur că am mai multă experiență, dar pasiunea rămâne vie. Îmi doresc să câștig fiecare meci și fiecare competiție.

Cristian Achim în timpul unui time-out

Cristian Achim la un time-out

Cristian Achim: „La al doilea titlu am fost în delir”

- Este antrenoratul o pasiune?
- Îmi place enorm ceea ce fac. Munca nu îmi pare dificilă. Este o pasiune adevărată. Cu timpul, am reușit să mă simt tot mai confortabil și natural în meciurile oficiale. Pasiunea este esențială în tot ceea ce facem.

- Credeți că pasiunea poate deveni un dezavantaj?
- Da, pentru că vine la pachet cu un efort considerabil și un stres emoțional mare. Vreau să spun că continui să am motivație, chiar dacă este o provocare.

- Care a fost cel mai greu moment în cariera dumneavoastră?
- În perioada de iarnă din 2015 până în 2016.

- A fost în sezonul în care ați câștigat primul titlu?
- Exact, pentru a ilustra cum decurge viața. Nu pot detalia, dar aproape ajunsesem la o separare. Atunci, primarul Florin Birta a decis că voi continua. Iar în final, am câștigat titlul. Viața te surprinde cu multe, atât bine cât și rău. Problemele nu proveneau din rezultate, ci din alte motive.

- Ce amintire este cea mai dragă?
- Al doilea titlu câștigat. La primul titlu am fost fericit, dar la al doilea am simțit o bucurie imensă, dovedind că successul nu a fost o întâmplare.

- Ați colaborat cu mulți jucători în ultimii 15 ani. Cum gestionați personalitățile diferite?
- Este crucial să aleg jucătorii potriviți. Chiar dacă am auzit critici cum că nu aș putea gestiona caractere dificile, eu nu cred că este un impediment. Nu pot lucra cu cineva pentru care nu-i pasă și nu se antrenează. În general, aceia pleacă.

- Ce presupune acest proces de selecție?
- Fac o cercetare amănunțită despre fiecare jucător, începând de la abilitățile sportive. Dacă un jucător are valoare, dar are probleme de comportament, nu va ajunge la noi, pentru că valorizăm munca în echipă și o atmosferă bună.

Cristian Achim și Brandon Brown la o conferință de presă

Cristian Achim și Brandon Brown la o conferință de presă din acest sezon

Cristian Achim: „Zilele acestea m-am ales cu vânătăi”

- Dacă ar trebui să alcătuiți un prim 5 ideal cu jucătorii pe care i-ați antrenat la Oradea, cum ar arăta?
- M-am gândit la asta și nu pot răspunde. Sunt prea mulți jucători talentați. La prima vedere, aș menționa pe Will Franklin, Kris Richard și Martin Zeno, dar am avut și alți jucători mari care au contribuit semnificativ.

- Sunt sigur că ați avut și multe momente amuzante. Puteți împărtăși unul?
- Nu sunt cel mai amuzant, dar vă pot povesti. Echipa trecea printr-o perioadă mai dificilă și, împreună cu Milan Mitrovic, am decis să facem o surpriză și să jucăm fotbal în loc de antrenamente. Mi s-a părut o idee bună și a avut un impact pozitiv.

- Ce s-a întâmplat după?
- Ne-am echipat și am început să jucăm. Reacția echipei a fost fantastică. Însă m-am împiedicat, am căzut și m-am lovit la față. Inițial toți s-au speriat, dar în urma reacției mele de a mă ridica și de a continua, toată lumea a început să râdă. M-am ales cu vânătăi, dar măcar am reușit să-I fac să se distreze. Mandache își aduce aminte și acum. A fost un incident memorabil.

- La final, după toate trofeele câștigate, ce doriți în continuare în cariera dumneavoastră?
- Mi-aș dori foarte mult să câștig o nouă medalie în competițiile europene. Am obținut un bronz, iar o medalie, indiferent de culoare, ar fi un plus în cariera mea.

709 meciuria antrenat Cristian Achim la CSM Oradea, cu 467 de victorii

CSM Oradea, campioni în 2016

CSM Oradea a obținut primul titlu din istoria clubului în 2016