Real Madrid și influența sa în Champions League

Article Thumbnail


Pentru Real Madrid, confruntarea cu Atalanta a fost echivalentul unei finale. Este evident că situația în care se afla campioana Europei, plasată pe locul 24 înainte de etapa cu numărul 6, nu oferea motive de relaxare, chiar dacă ultimele două meciuri din calendar păreau accesibile, fiind împotriva echipelor Salzburg și Brest.

Clar este că madrilenii nu voiau să se confrunte cu o presiune excesivă în ultima etapă la Brest (de fapt, meciul se va juca la Guingamp, dar detaliul nu schimbă narativul), o echipă incomodă, mai ales când joacă acasă.

Dincolo de glumele ce pot apărea cu întrebarea ”cum îți place Brest?” (având ca punct de plecare acelaşi cuvânt în engleză, pentru cei care nu sunt familiarizați).

În concluzie, s-a convenit că era o adevărată finală. Cunoaștem deja din istorie cum joacă Real Madrid în astfel de situații, mai exact cum reușește să câștige. Au obținut victoria și de această dată, în stilul tipic echipei, asemănător cu finalele din München sau Paris, să mă refer doar la cele mai recente.

Atalanta nu era un adversar de dorit în momente dificile. Diferențele față de Supercupa din august erau evidente, atunci echipa lui Gasperini se afla în plin proces de reconstrucție, după diverse absențe și scandaluri legate de jucători precum Koopmeiners sau Lookman, care voia să plece de la echipă.

Acum, Atalanta conduce în Serie A, rămâne neînvinsă în Champions League și avea calificarea mult mai bine conturată decât echipa din Madrid.

Crăciunul lui Ancelotti

Spre deosebire de statisticile altor meciuri, precum cele cu Milan sau Liverpool, partida de la Bergamo a demonstrat că jucătorii lui Ancelotti au depus un efort mai mare decât adversarii lor.

Asta s-a datorat și jocului intens al Atalantei, care a pasat mult, a presat și a dominat parțial meciul, ceea ce a epuizat echipa madrilenă, pe care la final o vedeai ca pe o echipă veterană prin felul cum se deplasa pe teren.

Efortul depus arată un nivel de angajament peste media sezonului, în fața unui adversar care ar fi putut obține, în ultimele momente, un rezultat de egalitate. Deși s-ar putea să fi fost ofsaid la Retegui, absența reluărilor nu ne permite să confirmăm această ipoteză.

Ancelotti a comentat ulterior că punctele câștigate reprezintă, de fapt, timp câștigat. Amenționând Crăciunul, se vede că, practic, don Carlo și-a asigurat sărbători liniștite cu această victorie, în contextul în care, pe la colțurile birourilor de pe Concha Espina, se vorbea despre posibila înlocuire a antrenorului italian, cu Santiago Solari ca variantă temporară până în vară, când obiectivul ar trebui să fie Xabi Alonso.

Există motive să cred că Xabi Alonso este în continuare vizat, dar aceasta este o altă discuție. Ancelotti are o experiență vastă în fotbal, știe că în acest sport memoria este scurtă, iar recunoștința este limitată; pe banca lui Real Madrid, trebuie să te ții de trofeele majore.

De Crăciun, cel mai probabil, Real Madrid va fi mai puternic, având un trofeu în plus în muzeu, căci de obicei ”Intercontinentală” este câștigată de echipa care câștigă Champions League.

Vor fi deja și biletele disponibile pentru Supercupa din Arabia Saudită, eventual și pentru meciul de la ”Mestalla” din 3 ianuarie, ce ar putea propulsa Madridul pe primul loc în La Liga (chiar dacă părea impracticabil să ne gândim la asta imediat după ”Clasico”, aceasta este realitatea), dar, mai ales, se vor pregăti planuri pentru perioada de transferuri care se apropie.

În acest context, Real Madrid ar trebui să caute un fundaș dreapta, deoarece a continua sezonul cu Lucas Vasquez pe această poziție pare o idee riscantă. După vacanța de Crăciun, este de așteptat ca multe dintre problemele medicale să fie rezolvate.

Este foarte posibil ca Real Madrid să fi câștigat și altceva pe lângă cele 3 puncte și liniștea menționată anterior. Să fi recâștigat, mai bine zis, un jucător, pe Dani Ceballos. Preferat al lui Modric în această deplasare extrem de provocatoare, Ceballos a avut o prestație bună și ar putea prelua anumite sarcini din rolul pe care îl îndeplinea Toni Kroos.

Nu poate prelua întregul rol, deoarece asta este imposibil, dar chiar și câteva sarcini ar putea oferi o eliberare pentru un compartiment unde lipsa de creativitate este evidentă, afectând astfel și performanța jucătorilor de atac.

În concluzie, așa cum se întâmplă frecvent atunci când cerul deasupra Madridului este înnorat, apare o umbrelă de salvare. Decorată cu emblemele Champions League, care sunt foarte apreciate în zonă.

P.S. 1

Doar câteva cuvinte despre Atalanta. Duminica trecută, mă întrebam de ce nu ar fi Atalanta o echipă demnă de o considerare mai serioasă în contextul Serie A și al competiției pentru ”scudetto”. Întrebarea rămâne, chiar dacă unele răspunsuri căutate de alții în meciul cu Real Madrid nu au fost furnizate. Sau, dacă au fost, aceasta a fost una negativă.

Campionatul italian este o competiție de anduranță, iar Atalanta se descurcă mai bine în această formulă decât în confruntări de tipul celui de marți, unde diferența de valoare individuală a fost evidentă.

Dincolo de asta, bugetul Atalantei are un potențial semnificativ de creștere în această vară, chiar și acum, în perioada de iarnă. Cred că Guardiola a urmărit meciul și a observat (din nou, fiindcă subiectul a fost discutat de ceva timp) pe Ederson.

Pentru moment, brazilianul de la Gasperini pare, alături de Bruno Guimaraes de la Newcastle, cea mai bună opțiune de înlocuire pentru Rodri, având în vedere că Zubimendi este greu de convins să părăsească San Sebastian.

P.S. 2

Se conturează tot mai clar că schimbarea formatului Champions League, pe care mulți au criticat-o, din cauza ieșirii din obișnuințele ultimilor ani, este de fapt un succes din perspectiva spectatorilor și telespectatorilor.