Președintele SUA a anunțat o creștere a impozitelor de 25% pe importurile din domeniul auto, o măsură drastică ce riscă să ridice rapid prețurile vehiculelor. Tarifele vor fi aplicate începând cu 2 aprilie, pe care președintele l-a denumit „ziua eliberării”.
Măsura a fost comunicată miercuri seară și face parte din promisiunile protecționiste ale președintelui republican, formulate în timpul campaniei electorale. Acesta a invocat o lege din 1962 pentru a justifica impunerea taxelor pe vehicule și piese auto importate în SUA. Aceasta este percepută de specialiști ca fiind începutul unui „război economic global”.
Conform rapoartelor din SUA, prețul mediu al unei mașini este de 50.000 de dolari, însă acesta ar putea crește cu peste 10.000 de dolari din cauza acestei decizii. Președintele speră ca americanii să accepte creșterea prețurilor, în perspectiva revenirii fabricilor auto în SUA.
Anunțul a generat reacții promptă din partea Uniunii Europene și a prim-ministrului Canadei, care a calificat măsura drept un „atac direct” asupra muncitorilor din Canada. „Ne vom apăra muncitorii, companiile și țara”, a afirmat acesta.
Prim-ministrul Japoniei, liderul unei națiuni cu o industrie auto puternică, a declarat că guvernul nipon va lua în considerare „măsuri adecvate” ca răspuns la această decizie. Pe de altă parte, un oficial de la Casa Albă a afirmat că noile tarife vor aduce în jur de 100 de miliarde de dolari venituri pe an pentru SUA.
3 milioanede angajați în industria auto din SUA

Washington Post: „Anul trecut, importurile de automobile, piese și motoare au totalizat un record de 474,3 miliarde de dolari”
Vorbind din Biroul Oval, președintele a explicat că acționează pentru a stimula revenirea producției auto în SUA, anticipând o „creștere extraordinară” și venituri noi și considerabile pentru Trezoreria SUA. „Voi impune un tarif de 25%. Însă, dacă îți construiești vehiculul în SUA, nu va exista tarif”, a comunicat acesta reporterilor.
Conform publicației, vehiculele care îndeplinesc cerințele de scutire de taxe din acordul între Statele Unite, Mexic și Canada vor fi taxate doar pentru componentele care nu provin din SUA. Președintele a încercat să liniștească piețele financiare, afirmând că oamenii vor fi „foarte surprinși” de cât de „blânde” vor fi tarifele.
Decizia de a crește impozitele pentru vehiculele importate reprezintă o provocare majoră pentru o industrie care depinde de comerțul internațional. Anul trecut, importurile de automobile, piese și motoare au atins un record de 474,3 miliarde de dolari, conform Biroului de Recensământ.
Vehiculele vândute în SUA de branduri precum GM, Ford sau Stellantis se bazează pe lanțuri de aprovizionare care traversează granițele cu Mexicul și Canada și includ piese din Europa și Asia. Totuși, administrația a subliniat că dependența de alte țări pentru aproape jumătate din cele 16 milioane de vehicule cumpărate anul trecut a lăsat industria auto națională în dificultate.