
– Publicat luni, 31 martie 2025, 10:03 / Actualizat luni, 31 martie 2025 10:04
FCSB a obținut victoria în fața lui Dinamo, în a doua etapă a play-off-ului, impunându-se la limită, cu 2-1, într-o partidă extrem de echilibrată.
Derby-ul românesc din varianta play-off a fost mai echilibrat decât jocurile din sezonul regulat sau din Cupă. Dinamo a deschis din nou scorul, așa cum se întâmplase și la precedentele întâlniri directe, dar FCSB a revenit și a câștigat datorită unei execuții spectaculoase a lui Baba Alhassan.
Chiar dacă a avut mai multe absențe notabile, campioana nu a arătat cel mai bun joc al său din acest sezon, fiind la egalitate sau aproape în egalitate cu Dinamo la multe capitole, conform analizei statistice.

1. A fost dificil ca Alhassan să înregistreze un gol
Golul decisiv din Derby-ul României a fost unul deosebit. În minutul 85, Baba Alhassan, care a fost lăsat liber de apărarea alb-roșie, a marcat cu un șut de la 20 de metri, utilizând piciorul stâng. Mingea a îndreptat perfect spre vinclu, lăsându-l pe portarul Roșca fără reacție.
Statisticile indică faptul că șansele ca mijlocașul din Ghana să puncteze erau extrem de reduse. Această fază a avut un xG de doar 0,06. Acest parametru evaluează probabilitatea fiecărui șut de a marca, pe baza unor statistici anterioare. Cu cât valoarea e mai mică, cu atât șansele de a înscrie sunt mai reduse.
Astfel, era puțin probabil ca jucătorul de 25 de ani să reușească să marcheze cu un astfel de șut. În procente, în 98% din situații, Alhassan nu ar fi fost așteptat să înscrie din acea poziție.
Parcă nu am mai văzut în viața mea un gol înainte ca jucătorul să șuteze. Îmi dădeam seama că va marca. Rar mi se întâmplă așa ceva. Când a primit pasa, am simțit din mișcările lui că are stilul de a trasa și de a trage.
El șutează la poartă, dar nu are mereu direcție. A trimis mai mult pe lângă, dar acum i-a ieșit.
– Gigi Becali
2. Partida a fost echilibrată
În ansamblu, meciul a fost echilibrat statisc. Ambele echipe au avut momente de intensitate și s-au descurcat bine în teren. De fapt, la multe capitole, cele două echipe au fost echivalente sau diferența a fost una foarte mică.
De exemplu, cele două rivale și-au împărțit posesia. FCSB a dominat în prima repriză (54%-46%), iar în partea a doua raportul s-a inversat, ajungând astfel la 50%-50% la final. Detaliile arată că Dinamo a avut mingea timp de 22 de minute și 46 de secunde, iar FCSB cu o secundă mai puțin.
Referitor la duelurile câștigate, FCSB a avut un avantaj ușor. Jucătorii campioanei au ieșit învingători în 116 dueluri, comparativ cu 113 pentru Dinamo. Raportul paselor este de asemenea aproape echilibrat. Dinamo a efectuat 348 de pase, 282 (81%) fiind corecte. Rivalii au avut 359 de pase, dintre care 289 (81%) au ajuns la destinație.
De asemenea, în ceea ce privește media recuperărilor pe minut, Dinamo a avut o medie de 0,25, în timp ce FCSB a avut 0,24.
5șuturi a trimis FCSB pe poartă, din 14. Dinamo a avut 5 șuturi, dintre care doar 2 fiind pe poartă.
3. Stiluri de pasare diferite între echipe
O diferență interesantă apare în modul în care cele două echipe au ales să paseze. Dinamo a preferat mai mult jocul direct spre poarta lui Târnovanu, spre deosebire de FCSB, care a pasat mai mult în lateral.
Astfel, „câinii” au realizat 140 de pase înainte, dintre care 102 au fost precise, comparativ cu FCSB, care a utilizat 122 de pase înainte (83 corecte). Cei de la Dinamo au încercat să avanseze mai direct spre poartă.
În schimb, jucătorii de la FCSB au avut mai multe pase laterale, 140 (123 corecte), comparativ cu rivalii, care au realizat 82 (73 corecte).