Înscrierile pentru programul Rabla 2025 vor începe pe 4 iunie, ora 10:00, pentru unitățile administrativ-teritoriale (UAT) și instituțiile publice, iar de pe 19 iunie, ora 10:00, programul se va extinde și pentru persoanele fizice, conform anunțului Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
Ambele sesiuni de înscriere în programul Rabla rămân deschise până pe 27 noiembrie 2025, ora 23:59, sau până la consumarea bugetului alocat, care este în valoare de 770 milioane de lei, conform surselor din presă.

Pe 4 iunie începe programul „Rabla 2025”
„Lansăm Rabla Auto 2025 cu o viziune clară: ne dorim localități cu aer curat, instituții publice mai eficiente și cetățeni responsabili. Este un program care nu doar înlocuiește mașinile vechi, ci contribuie activ la transformarea României într-o țară modernă, sustenabilă și orientată spre viitor.”
Acesta oferă sprijin UAT-urilor și instituțiilor publice în accesarea fondurilor necesare pentru modernizarea parcurilor auto, fără a complica procedurile. De asemenea, persoanele fizice vor beneficia de un ajutor semnificativ pentru trecerea la vehicule mai puțin poluante, contribuind astfel la un mediu mai sănătos.”
„Rabla Auto rămâne o metodă eficientă prin care sprijinim populația în renunțarea la mașinile vechi și în alegerea vehiculelor prietenoase cu mediul. Anul acesta am simplificat procedurile și am alocat un buget semnificativ, pentru a permite cât mai multor cetățeni să beneficieze de acest sprijin.”
– Florin Bănică, președinte AFM
Pentru persoanele fizice, suma destinată sesiunii de înscriere este de 210 milioane de lei pentru achiziția de autovehicule noi cu sisteme de propulsie termică (inclusiv GPL/GNC) sau pentru motociclete și autovehicule hibrid. De asemenea, 400 milioane de lei sunt destinate autovehiculelor electrice sau plug-in hibrid.
Pe de altă parte, instituțiile publice și UAT pot accesa 30 de milioane de lei pentru autovehicule hibrid și 120 de milioane de lei pentru autovehicule electrice sau plug-in hibrid.
Valoarea ecotichetelor pentru acest an
-
37.000 de lei pentru autovehicule pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
-
15.000 de lei pentru autovehicule plug-in hibrid sau motociclete electrice;
-
12.000 de lei pentru autovehicule hibrid;
-
10.000 de lei pentru autovehicule cu motor termic (benzină, GPL/GNC) sau motociclete;
-
120.000 de lei pentru autovehicule plug-in hibrid sau pur electrice achiziționate de instituțiile publice și UAT.