– Publicat joi, 20 februarie 2025, 17:58 / Actualizat joi, 20 februarie 2025 17:58
Pe platforma oficială a clubului PAOK a fost publicat un articol detaliat privind capitala României, București, cu câteva ore înainte de returul dintre FCSB și echipa lui Răzvan Lucescu, din play-off-ul pentru optimile de finală din Europa League.
-
În meciul tur, FCSB a câștigat la Salonic cu 2-1, prin reușitele lui Dawa și Gheorghiță.
-
În „optimi”, câștigătoarea va întâlni fie Lyon, fie Frankfurt, tragerea la sorți urmând a avea loc mâine, la ora 14:00.

PAOK, descriere amănunțită a capitalei României: „Bucureștiul și contrastele sale seducătoare”
În ciuda provocărilor politice, Bucureștiul reușește să reflecte măreția unor vremuri trecute, fiind cunoscut și sub numele de «Micul Paris». acesta este un oraș ce îmbină vechiul cu noul.
Bucureștiul se remarcă printr-o arhitectură deosebită, influențată de stilul Belle Époque, bulevarde ample și o atmosferă medievală în străduțele înguste ale orașului istoric. De asemenea, se poate observa un amestec între clădiri supradimensionate (memoriale ale epocii Ceaușescu) și o viață de noapte vibrantă, artă stradală și o energie tânără ce contrabalansează melancolia trecutului. Bucureștiul rămâne un oraș balcanic cu un farmec aparte.
Este cea mai mare localitate din România și constituie centrul cultural, comercial și economic al țării. A fost desemnat capitală în 1862, fiind situat pe malurile râului Dâmbovița.
Influența grecească a avut un impact semnificativ asupra istoriei orașului. Aceasta este menționată încă din 1561, atingând apogeul în secolul XVIII, înainte de a începe să decadă.
Zona Vechiului Oraș a fost păstrată, chiar dacă regimul lui Ceaușescu a dus la distrugerea și reconstrucția a peste 20% din București.
Palatul Parlamentului, cunoscut și sub numele de Casa Poporului, este cea mai grea clădire din lume, cu o greutate de 4,10 milioane de tone. Multe zone din Vechiul Oraș, biserici și cartiere au fost demolate pentru a-i face loc.
Un monument important este Ateneul Român, datând din 1888 și situat în centrul orașului, rememorând templul grecesc antic. Arcul de Triumf, simbolizând victoria României în Primul Război Mondial și încoronarea regelui Ferdinand, a fost construit în 1878 din lemn.
Exemplul strălucitor al Bucureștiului din secolul XIX este arcada Macca – Vilacrosse, o arcadă cu două intrări care a reprezintat un centru economic pentru capitala României.
Piața Revoluției, situată în centrul Bucureștiului, găzduiește monumentul Renașterii, dedicat memoriei celor care au pierit în revoluția din 1989, ce a dus la căderea lui Ceaușescu.
Fostul palat regal din Piața Revoluției adăpostește Muzeul Național de Artă al României, care include peste 100.000 de lucrări de artă, inclusiv opere de Rubens și El Greco. Biserica Stavropoleos, construită în 1724 de arhimanahdria greacă Ioannicie Stratonikios, este un monument UNESCO.
De asemenea, din 1892 operează Muzeul Național de Istorie al României, care găzduiește replica uriașă a Coloanei lui Traian din secolul II. Therme București se află la aproximativ 20 de minute de centru și este considerat unul dintre cele mai mari spa-uri termale din Europa.
Parcurile Bucureștiului, ce înconjoară frumoasele lacuri urbane, merită o vizită: Grădinile Cismigiu și Parcul Herăstrău, care se leagă de Parcul Regele Mihai I, fiind cele mai mari și reprezentative.
Arena Națională se numără printre cele mai importante atracții ale Bucureștiului. Acesta este cel mai mare stadion din România, ultramodern, cu o capacitate de 55.634 de spectatori, având un acoperiș retractabil ce acoperă întreaga suprafață de joc.
Acesta a fost deschis în 2011 pe locul fostului Stadion Național, construit în 1953 și demolat în 2008. Stadionul găzduiește echipa națională de fotbal a României, precum și finalele Cupei României. Costul construcției a fost estimat la 257 milioane de euro.
Arena Națională a fost gazda concertelor unor trupe celebre, precum Metallica, Guns N' Roses, Red Hot Chili Peppers, Depeche Mode și Ed Sheeran.
Stadionul dispune de iarbă hibridă, încălzire prin pardoseală, iar dimensiunile terenului sunt 105 x 68 m. A fost inaugurată pe 6 septembrie 2011, cu un meci de calificare pentru Euro 2012 între România și Franța, scorul fiind 0-0, ceea ce a însemnat că România a pierdut orice șansă de a se califica la turneu, desfășurat în Ucraina și Polonia.
Fiind ratingat ca stadion de categoria 4 a UEFA, a găzduit finala Europa League în 2012 (Atletico Madrid câștigând cu 3-0 în fața lui Athletic Bilbao) și patru meciuri la EURO. Recordul de spectatori (54.967) a fost înregistrat la un meci dedicat «Generației de Aur» a echipei naționale a României.
Stadionul oferă 3.600 de locuri VIP, 126 de locuri pentru presă (cu posibilitatea de extindere la 548), aproximativ 360 de toalete și 2.100 de locuri de parcare, conform informațiilor disponibile pe site-ul oficial al PAOK.