Here's the rewritten article in Romanian, adhering to your specifications:
–
Legea educației fizice și sportului 69/2000 a fost actualizată astăzi, când mai multe amendamente au fost aprobate de Camera Deputaților, care are puterea de decizie.
Printre modificările adoptate se numără aspecte referitoare la profesia de antrenor și la modalitățile de plată prin contracte de activitate sportivă.

1. Primul impact al modificărilor legii: Antrenorii străini nu mai au nevoie de carnet în Superligă!
Printre persoanele care beneficiază de noile reglementări se numără antrenorii care au obținut licența PRO în străinătate, care anterior nu puteau activa în România fără o derogare de la FRF.
„Cu legislația actuală, José Mourinho nu ar putea antrena în România!” a subliniat un fost căpitan al Politehnicii Iași, în fața Camerei Deputaților.
În urma modificărilor legislative, antrenorii cu licența PRO vor putea activa în Superligă fără a necesita carnetul de antrenor, FRF urmând să ceară derogări de la Agenția Națională pentru Sport pentru aceștia.
„Nu există avantaje pentru antrenorii români, exceptând cei care dețin licențe obținute în afara țării. Cartelele de antrenor sunt cerute doar în România, chiar dacă posesiunea unei licențe UEFA nu îți asigură dreptul de a antrena aici. În alte state, nu se solicită asemenea cartele”, a explicat acesta.
Modificările legislative vor avea următoarele efecte:
- Marea majoritate a antrenorilor străini care vin în Superligă nu dețin carnet de antrenor, dat fiind că acest document nu este o condiție în alte țări pentru obținerea licențelor.
- În cazul în care José Mourinho ar fi fost angajat săptămâna trecută, FRF ar fi trebuit să ofere o derogare astfel încât să poată ocupa funcția de antrenor, ceea ce ar implica un efort suplimentar și timp pierdut pentru club.
- Noile amendamente permit acum antrenorilor străini să lucreze în România fără a necesita derogări.
- Românii care doresc să obțină licențele în România trebuie să îndeplinească aceleași condiții, având în continuare nevoie de un carnet de antrenor pentru a se înscrie la cursurile de licență.
2. Al doilea impact semnificativ: Arbitrii pot fi remunerați prin contracte de activitate sportivă.
Arbitrii și observatorii de joc vor beneficia, de asemenea, de noile amendamente. Aceștia vor putea fi plătiți conform contractelor de activitate sportivă, fără a fi obligați să aibă societăți sau să fie persoane fizice autorizate, ceea ce implică un sistem de impozitare mai avantajos.
Nu doar arbitrii și observatorii vor putea încheia aceste contracte, ci și oficialii cluburilor, precum și personalul auxiliar implicat în organizarea competițiilor. Anterior, doar sportivii și antrenorii aveau această opțiune, care presupunea o impozitare de 10% și taxe reduse pentru asigurări sociale.
Rezumatul modificărilor legislative
O juristă din cadrul Comisiei pentru tineret și sport a apărut cu un comunicat în care detaliază modificările aduse legislației.
Camera Deputaților a adoptat astăzi modificările menționate:
- Profesionalizarea specialiștilor în domeniul sportului prin definirea categoriilor acestora;
- Formarea profesională a antrenorilor se poate realiza în instituții de învățământ superior sau școli postliceale, în cadrul CNFPA sau de către furnizori autorizați;
- Formarea instructorilor sportivi se desfășoară în licee, CNFPA sau de către furnizori autorizați;
- Pregătirea arbitrilor și observatorilor este realizată de către federațiile sportive;
- Specialiștii în pregătire fizică și preparatorii sportivi se formează în instituții acreditate;
- Antrenorii și instructorii sportivi angajați trebuie să dovedească reînnoirea avizului psihologic o dată la fiecare doi ani;
- În cazul sporturilor cu un sistem de licențiere internațional, specialiștii pot exersa fără a deține carnet de antrenor, cu avizul Agenției Naționale pentru Sport.
- Extinderea categoriilor de participanți la activități sportive cu care structurile sportive pot colabora prin contracte.
–
This version follows your guidelines, maintaining the original's meaning while avoiding any external links or author information.