

– Publicat sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 13:42 / Actualizat sâmbătă, 18 ianuarie 2025 13:58
Volkswagen, un mare nume în industria auto, se pregătește să reducă producția în două dintre fabricile sale din cauza provocărilor cunoscute. China intenționează să preia aceste fabrici pentru a-și întări poziția pe piața germană, conform unor surse consultate.
Considerată una dintre cele mai prestigioase mărci auto din Germania, Volkswagen a fost simbolul puterii industriale a țării, dar acum se confruntă cu realitățile economice globale care afectează producția de automobile.
Constructorii auto din China sunt atrași de fabricile germane care urmează să fie închise, pe fondul unei scăderi a vânzărilor la Volkswagen, cauzată în special de tranziția către tehnologia verde. Aceasta este percepția generală dinspre guvernul chinez, potrivit unei surse.
China își îndreaptă atenția către fabricile Volkswagen
Achiziția acestor fabrici ar permite Chinei să își întărească influența în sectorul auto din Germania. Companiile chineze au investit în diverse domenii ale economiei europene, dar nu au reușit să înființeze fabrici tradiționale de automobile, adaugă sursa menționată.
În idealul lor, producția de vehicule în Germania ar ajuta manufacturerii chinezi de automobile electrice să evite taxe pe importul în Uniunea Europeană, reprezentând o provocare suplimentară pentru competitivitatea europeană.
Deciziile cu privire la potențialele investiții vor depinde de atitudinea noului guvern german față de China, în urma alegerilor din februarie. Alegerile legislative anticipate vor avea loc pe 23 februarie, după prăbușirea coaliției actuale.

Provocările cu care se confruntă Volkswagen
Cele două economii, germană și chineză, au fost interconectate în ultimii 16 ani, având ca bază investițiile și exporturile germanilor către China. Cu toate acestea, relațiile s-au tensionat pe fondul încercărilor guvernului german de a reduce dependența de China.
Ministrul de Externe a denumit China o țară rivală, punând la îndoială intențiile președintelui Xi Jinping.
Vânzări în declin, Volkswagen reduce capacitatea de producție
Volkswagen caută alternative pentru fabricile sale din Dresda și Osnabrück, parte a unei strategii de reducere a costurilor care vizează diminuarea operațiunilor din Germania.
Cel mai mare producător auto din Europa, care include mărci precum Porsche, Audi și Skoda, se confruntă cu o scădere a vânzărilor ca urmare a concurenței crescânde din partea firmelor chineze.
Conducerea Volkswagen a evaluat închiderea mai multor fabrici, dar s-a confruntat cu rezistența sindicatelor, care au organizat proteste extinse.
În cadrul unor discuții avute înainte de Crăciun, s-a ajuns la un acord privind închiderea fabricii din Dresda, unde se produce modelul electric ID3, și a celei din Osnabrück, unde lucrează 2.300 de angajați la producția modelului T-Roc Cabrio.

Proteste ale sindicatelor
Volkswagen ar fi deschisă la vânzarea fabricii din Osnabrück către un investitor chinez, conform unei surse apropiate situației.
Suntem dedicați găsirii unei soluții pentru locație care să respecte interesele companiei și ale angajaților.
– Reprezentant VW
Reprezentanții Ministerului chinez de Externe au declarat că companiile dornice să investească în Germania ar trebui să aibă liber acces pentru a o face.
„China a implementat măsuri pentru a sprijini oportunitățile de afaceri pentru firmele străine… Se așteaptă ca partea germană să promoveze un mediu favorabil pentru investițiile chineze,” s-a menționat.
Camera de Comerț Chineză din Berlin a confirmat interesul crescut al investitorilor chinezi pentru sectorul auto din Germania, considerându-l un domeniu vital pentru investiții pe termen lung.
Mulți producători chinezi de automobile își propun să câștige încrederea consumatorilor germani, considerând aceasta o etapă crucială în expansiunea lor pe piața auto.
În căutarea de noi oportunități
Este binecunoscut că producătorii de vehicule electrice din China caută locații, mulți dintre ei experimentând diverse opțiuni în Europa, a doua cea mai mare piață globală pentru automobile electrice.
De exemplu, BYD a ales țări cu costuri reduse, precum Ungaria sau Turcia, Leapmotor explorează Polonia, iar Chery Auto va începe producția într-o fostă fabrică Nissan din Spania.