Cluburi cu tradiție, în pragul falimentului!

Articolul a fost publicat pe 28 decembrie 2024, 11:37 / Actualizat pe 28 decembrie 2024, 11:42

Dan Șucu la Genoa, o afacere fără precedent pentru un investitor din fotbalul românesc, a generat numeroase discuții despre ce poate realiza patronul Rapidului în Serie A. Va reuși el să transforme gruparea „rossoblu” într-un punct de reper în Il Calcio? Sau nu va îndeplini așteptările fanilor genovezi?

Cu toate acestea, există o certitudine: investitorii italieni nu au adus prosperitatea dorită la cluburile tradiționale românești pe care le-au preluat.

Trei cluburi de tradiție din România au avut de-a face cu patroni italieni, iar rezultatul nu a fost nicăieri favorabil. Au fost reconstituite cele mai cunoscute cazuri ale echipelor preluate de investitori italieni: Timișoara și Zambon, Ceahlăul și Massone, UTA și Giovanni Catanzariti.

Previziunea corespondentului GSP în Italia: „Genoa poate ajunge ca Salernitana! Șucu riscă să-și piardă și timpul, și banii”

GENOA

Previziunea corespondentului GSP în Italia: „Genoa poate ajunge ca Salernitana! Șucu riscă să-și piardă și timpul, și banii”

1. Claudio Zambon a făcut „franjuri” Poli Timișoara

Italianul Claudio Zambon a fost responsabil pentru problemele identitare ale Politehnicii Timișoara: după 2004, a cedat palmaresul, numele și culorile echipei, clubul ajungând să evolueze ani în galben-negru, până la recupoararea de către Marian Iancu.

De-a lungul anilor, Zambon a fost implicat în diverse controverse. Acesta a fost acuzat de delapidare de 515.000 de euro din conturile clubului, acuzație de care a fost achitat în 2018. De asemenea, a pierdut un proces de 30.000 de lei cu Regia Autonomă de Transport Timișoara.

Dan Șucu la Genoa, o enigmă! Dar cum s-au descurcat italienii care au preluat echipe din România? 3 cazuri celebre și un numitor comun: cluburi de tradiție puse pe butuci!

Claudio Zambon

De asemenea, Zambon a stârnit o controversă considerabilă printr-o declarație socantă. Atunci când jucătorii s-au plâns de salarii, el ar fi răbufnit spunându-le să-și trimită soțiile să se prostitueze.

Mircea Sandu, fostul președinte al Federației, a confirmat într-o declarație pentru o publicație că: „Dacă eram fotbalist, [Zambon] ar fi murit de mâna mea după ce și-a pus jucătorii să-și scoată femeile la mezat”.

2. Massone și falimentul Ceahlăului

Ceahlăul Piatra Neamț, condus mult timp de Gheorghe Ștefan, a fost cumpărat în 2015 de italianul Angelo Massone, care anterior negocia și pentru preluarea Rapidului.

Massone a inițiat procesul de insolvență al echipei, care a retrogradat rapid și a dispărut din fotbalul românesc.

După mai multe luni fără salarii, Massone le-a sugerat jucătorilor să renunțe la drepturile lor salariale. Conform unei publicații, Valentin Balint, fost jucător la Piatra Neamț, a primit doar două din cele zece rate cuvenite, practic jucând opt luni gratis.

Massone a avut, de asemenea, o altercație faimoasă cu Gheorghe Hagi după un meci Ceahlăul – Viitorul, unde s-a certat cu oficialii echipei adverse și îl numea pe Hagi „bun jucător, dar ultimul om!”. Scenariul a început cu Hagi, care i-a aruncat un „Bine ai venit în România!” după ce Massone a fost trimis în tribune pentru proteste.

Dan Șucu la Genoa, o enigmă! Dar cum s-au descurcat italienii care au preluat echipe din România? 3 cazuri celebre și un numitor comun: cluburi de tradiție puse pe butuci!

Scandalul cu Hagi și Massone

În 2014, Massone a vorbit despre achiziționarea Rapidului, afirmând: „Săptămâna viitoare aduc antrenor!”, fără a concretiza vreodată această promisiune.

3. Giovanni Catanzariti și UTA

Până a deveni clubul stabil de astăzi, UTA a trecut prin vremuri grele în trecut. Clubul a falimentat în 2009 și a fost apoi preluat de investitorul italian Giovanni Catanzariti. Din păcate pentru fanii echipei, lucrurile nu s-au îmbunătățit.

La scurt timp, Catanzariti și-a adus un alt compatriot, Giuseppe Guzzardi, care a devenit acționar majoritar.

Avem un proiect pe 3-4 ani, care are ca scop crearea unei echipe de forță în prima divizie,” susținea Guzzardi într-o conferință de presă. Totuși, prosperitatea s-a lăsat așteptată; clubul a promovat abia în 2020, sub o conducere diferită.

Pe parcursul mandatului celor doi italieni, UTA s-a confruntat cu probleme financiare majore, iar suporterii au început să-l considere pe Catanzariti persona non grata. Aproape de finalul mandatului său, s-au purtat discuții cu Adrian Mutu pentru preluarea clubului. „Briliantul” colabora cu afaceristul Adrian Marțian pentru a achiziționa clubul din Arad.

Marțian a preluat toate problemele lăsate de Catanzariti: datorii către club, restanțe salariale și către fiscul statal. Din 2010, UTA nu a plătit nicio taxă către stat!

Dan Șucu la Genoa, o enigmă! Dar cum s-au descurcat italienii care au preluat echipe din România? 3 cazuri celebre și un numitor comun: cluburi de tradiție puse pe butuci!

Giovanni Catanzariti, în dreapta, alături de Adrian Marțian

Interesant este că Giovanni Catanzariti nu a dispărut complet. Actualmente, el deține clubul Viitorul Arad, care a promovat în vară în Liga 3.

„Făcând totul din pasiune, nu mi-a păsat de bani. N-am ținut evidența cheltuielilor de la un sezon la altul. M-am consolat cu gândul că am pierdut sute de mii de euro, pentru că afacerea nu a mers cum trebuie.

Cu câțiva ani în urmă, am cumpărat un teren pe care trebuia să treacă autostrada și am făcut o greșeală. Așa s-a întâmplat și cu UTA, doar că la acest club am investit mult suflet și efort,” povestea italianul într-un interviu din 2013.

Au existat și alți investitori italieni interesați de cluburi mai mici din liga secundă românească. O investigație realizată a scos în evidență cum mai multe echipe românești au fost influențate de o rețea din Italia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte Bonusuri

Bonus: 100 Rotiri Gratuite la jocul Shining Crown, fără depunere, pentru jucătorii noi care își verifică contul.

Depunere minimă 50 RON. Cerințe de rulaj 50x bonus + depunere. Miza maximă 50 RON. Bonus valabil 30 de zile. Retragere maximă 2.000 RON.

Oferta este disponibilă doar pentru conturi verificate. Bonusul se acordă după selectarea ofertei și finalizarea primei depuneri efective.

Bonus valabil pentru jucători noi, cu depunere minimă de 50 RON. Rulaj 35x pentru bonus și depunere. Rotiri Gratuite valabile 72h, câștiguri cu rulaj 40x.

Sport: 500 RON
Cazino:1000RON

Oferta in curs de actualizare

Sport: 100% până la 400 RON
Cazino:3500RON + 700 Rotiri

Oferta in curs de actualizare

Oferta in curs de actualizare

Oferta in curs de actualizare

Oferta in curs de actualizare

100% bonus până la 5.000 RON + 250 RON pariu fără risc + 725 rotiri gratuite.

© 2025 Cote.ro. Toate drepturile rezervate. Operatorul site-ului este OnWeb SRL, companie înregistrată în Romania sub numărul J40/2394/2024 , codul unic de înregistrare 49535260, având sediul în România, Municipiul București, Sector 3, Strada Nerva Traian, nr. 27-33, Intrarea B, Etajul 1, Biroul nr.4. OnWeb SRL își desfășoară activitatea în baza licenței seria L2244216Y001562, emisă la data de 01.05.2024, valabilă până la 01.05.2034, obținută prin Decizia nr. 648 din 25.04.2024, ambele emise de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.