Articol publicat pe 15 aprilie 2025 la 16:05 / Actualizat pe 15 aprilie 2025 la 16:05
Lupta pentru câștigarea titlului în Superliga României pare a fi o cursă între echipe care nu reușesc să accelereze sau care au început cu frâna de mână trasă. După 4 etape din playoff, niciuna dintre cele 6 echipe nu poate afirma că se află într-o formă bună sau că joacă bine cu adevărat.
Performanțele europene, mai mult sau mai puțin așteptate, ale FCSB-ului au scos în evidență o radiografie a campionatului intern. Parcursul campioanei en-titre a demonstrat rivalelor că titlul și participarea în preliminariile Champions League reprezintă o oportunitate financiară tot mai solidă, chiar și în fața posibilelor și probabilelor alunecări în Europa League sau Conference League.
În fața echipelor precum Djurgarden sau Celje ajunse în sferturile Conference League, sau Bodo Glimt, care are șanse mari de a merge în semifinale în Europa League, te întrebi dacă e fezabil să te lupți cu cei mai puternici. În grupele Europa League, ai aproximativ 4 meciuri accesibile din 8, iar în Conferință, ai putea întâlni chiar 6 meciuri pe care să le câștigi în faza grupelor.
Separarea puterilor în fotbal
În grupa Champions League, ai putea ajunge cu puțină inspirație, dar e mai probabil să nu. Obiectivul declarat al campioanei nu pare a aduce un titlu de glorie fotbalului românesc. Mai bine să fii FCSB sau Rapid Viena în acest sezon european decât Slovan Bratislava sau Young Boys Berna. Acest lucru ar aduce prestigiul și banii necesari, însă diferențele între Vest și Est se adâncesc de la an la an. Iar 10-12 puncte în Europa League înseamnă, din punct de vedere sportiv, mai mult decât 2-3 în Champions.
Discusiile asupra competiției europene nu trebuie să elimine o altă luptă importantă, cea legată de orgolii, dintr-un context intern sumbru, adesea descris ca „cel mai tare playoff din istorie”.
Peisajul sportiv din țară s-a schimbat doar în ceea ce privește personajele, dar nu și obiceiurile. Aspectul exterior și încercările de a aduce profesionalism nu reușesc să ascundă contradicțiile și scandalurile din jurul nostru. Cu cât mai mare este miza, cu atât mai mult praf se ridică în aer.
Dușmanii din interior
Faptul că niciuna dintre cele 6 echipe care participă în playoff nu joacă la un nivel înalt ilustrează încărcătura morală ce există în cadrul fiecărei echipe. U Cluj și Dinamo par să aibă obiective îndeplinite, dar chiar și așa, locurile 5-6 sunt insuficiente. Rapid se află într-o situație delicată, între U și Dinamo, dar mai slabă decât FCSB, CFR și Craiova, în timp ce celelalte trei luptă pentru suprematie în moduri diferite.

Bucureștenii par obosiți și în afara formei (fără o îmbunătățire, FCSB nu ar fi ajuns în primăvara europeană), dar rămân principalii favoriți la titlu. Un eșec acum ar întârzi progresul european anunțat la începutul sezonului și ar diminua entuziasmul din jurul echipei.
CFR a renunțat la Europa și se concentrează pe campionat, dar nu reușește să aibă constanță în rezultate și eficiență defensivă. Atunci când obții un singur meci bun din patru în playoff, în timp ce anunți de mai mult de două luni că acolo se va vedea adevărata față a echipei, este momentul să reevaluezi situația.
Pentru Craiova, lucrurile par a fi identice ca în fiecare an. Chiar dacă începi bine cu U și obții o victorie norocoasă cu Rapid, lipsa rezultatelor contra CFR-ului și a celei mai slabe versiuni a FCSB-ului din sezon anulează energia pozitivă generată de revenirea lui Rădoi.
Așadar, singura șansă a Băniei de a avea un sezon reușit este să lege o serie de victorii în rămasele etape, ceea ce ar permite o competiție reală împotriva FCSB-ului și CFR-ului, căci s-au pretins a fi competiție în alte Sezoane.
Fotbal cu lingurița
Singurele meciuri cu adevărat reușite în acest playoff au fost FCSB – Rapid și U Cluj – Dinamo. În celelalte meciuri, fie a jucat o singură echipă (U Craiova-U Cluj, de exemplu), fie niciuna (FCSB-U Cluj). Pe măsură ce competiția se intensifică și lupta se concentrează în trei, declarațiile de intenție riscă să rămână la fel de stridente.
De la arbitraje, jocuri de culise și înțelegeri obscure, următoarea lună va pune în evidență aspectele bolnăvicioase ale acestui fotbal, care este mai puțin corupt decât pare. Ar fi bine să vedem mai mult fotbal de calitate, căci mai puțin nu pare o opțiune.