EXCLUSIV: De ce îl acuză Nicușor Dan pe Crin Antonescu? 3 investigații GSP despre terenurile din Herăstrău, cele 7 hectare din Tineretului ajunse la Arpad Paszkany și situația surprinzătoare de la Baza Voința

Home » EXCLUSIV: De ce îl acuză Nicușor Dan pe Crin Antonescu? 3 investigații GSP despre terenurile din Herăstrău, cele 7 hectare din Tineretului ajunse la Arpad Paszkany și situația surprinzătoare de la Baza Voința
Sure! Here’s a rewritten version of your article in Romanian, following your specifications: –

În cadrul dezbaterii prezidențiale desfășurate luni, 28 aprilie, prima din cele trei programate în săptămâna alegerilor, Nicușor Dan l-a acuzat pe Crin Antonescu, candidatul coaliției guvernamentale, că, în calitate de ministru al Tineretului și Sportului, ar fi transferat ilegal 34 de hectare din patrimoniul public către BTT, Biroul pentru Tineret și Turism. Această instituție de stat a ulterior vândut terenurile către dezvoltatori imobiliari și oameni de afaceri, în condiții considerate nefavorabile pentru stat.

  • Crin Antonescu, de 65 de ani, a ocupat funcția de Ministru al Sportului între 5 decembrie 1997 și 28 decembrie 2000;
  • Primul tur al alegerilor prezidențiale se va desfășura duminică, 4 mai.

Acuzațiile: „Domnule Crin Antonescu, ați adoptat retorica dezvoltatorilor imobiliari”. Replica: „Aceasta este calomnie”

Acuzațiile lui Nicușor Dan au fost insistente și au constituit un punct focal al dezbaterii.

„Domnule Antonescu, nu mă așteptam să folosiți argumentele dezvoltatorilor imobiliari! … Terenuri de 34 de hectare care aparțineau domeniului public au fost oferite unor dezvoltatori prin acte ilegale pe care le-ați semnat. Două instanțe au confirmat acest lucru. Știu că a existat un fost ministru care a cedat baze sportive unor persoane precum Puiu Popoviciu și altele…

Domeniul Antonescu a așezat legal 7 hectare din Parcul Herăstrău pentru BTT, 7 hectare din Ștrandul Tineretului, 9 hectare din baza sportivă Pantelimon, 9 hectare din baza sportivă Străulești și 2 hectare din baza sportivă Băneasa”, a menționat Nicușor Dan în cadrul dezbaterii.

Replica lui Crin Antonescu a fost energică:

„Dacă intenționez să vă dau în judecată, mă gândesc că veți cheltui banii bucureștenilor pe avocați, așa cum ați făcut anterior. Dacă veți fi sancționat, veți plăti din bugetul Capitalei. Eu, în calitate de ministru, am acționat conform legilor de atunci, gestionând corect ce trebuia să fie în patrimoniul public al statului. Este un fapt clar, discutat de nenumărate ori în această perioadă. Când au fost semnate aceste acte? Când?! Consultați contractele. V-am respectat, dar să nu vă permiteți să insinuați… E un post, RTV, care se ocupă cu asemenea subiecte”

Controversă privind acuzațiile lui Nicușor Dan la adresa lui Crin Antonescu

Crin Antonescu și Nicușor Dan în discuție, foto: captură

Cazul terenului din Parcul Herăstrău: Antonescu a fost găsit vinovat, dar a scăpat

Pe parcursul anilor, Gazeta Sporturilor a investigat una dintre situațiile menționate de Nicușor Dan, referitoare la terenurile din Parcul Herăstrău.

În decembrie 1999, Crin Antonescu a semnat un certificat de atestare a proprietății pentru BTT asupra unui teren de aproximativ 7 hectare lângă lacul Herăstrău. Ulterior, BTT a vândut acest teren firmei Domino 94 Impex SRL, controlată de soția unui afacerist, pentru suma de 100.000 dolari.

Această tranzacție a fost contestată legal, iar în 2015 Curtea de Apel a anulat certificatul de proprietate emis de Antonescu, declarându-l ilegal. Contractul de vânzare a acestui teren a fost, de asemenea, anulat, astfel că proprietatea a fost restabilită în favoarea Primăriei Capitalei.

În același an, procurorii au concluzionat că prin emiterea certificatului de proprietate către BTT, Antonescu a comis un abuz în serviciu. Cum faptele din 1999 s-au prescris în 2009, a evitat posibilele urmăriri penale.

Controversă privind acuzațiile lui Nicușor Dan la adresa lui Crin Antonescu

Zona din Herăstrău în care s-a considerat că s-a comis abuzul

7 hectare de la Ștrandul Tineretului au ajuns la Arpad Paszkany și Puiu Popoviciu

Tot în 1999, prin Hotărârea de Guvern nr. 377, inițiată de Crin Antonescu, terenul de aproximativ 7 hectare al Ștrandului Tineretului a fost transferat din domeniul public în cel privat. Ulterior, o parte din acest teren a fost concesionată firmei Trigranit, deținută de Arpad Paszkany, iar restul către Tineretului SA, controlată de Alexandru Bittner și Adrian Petrache.

În final, aceste terenuri au ajuns sub controlul lui Puiu Popoviciu, care a obținut aprobarea pentru construirea unui complex imobiliar pe acel amplasament.

Diverse critici s-au adus tranzacțiilor din acea perioadă, din cauza lipsei de transparență și a transferului unor active valoroase ale statului către entități private, în condiții considerabile dezavantajoase pentru stat.

Controversă privind acuzațiile lui Nicușor Dan la adresa lui Crin Antonescu

Arpad Paszkany

Antonescu a semnat și documentul prin care Ilie Năstase a obținut baza „Voința”

Un alt caz investigat de jurnaliști, dar ignorat de Nicușor Dan, este cel al bazei „Voința”.

În toamna lui 1999, printr-un document semnat de Crin Antonescu, Guvernul i-a acordat lui Ilie Năstase dreptul de utilizare gratuită a bazei „Voința” timp de 49 de ani, în numele unei fundații pentru tenis. Fundație care, la acea vreme, nu exista!

Ilie Năstase a început ulterior demersurile pentru înființarea acestei fundații, achiziționând una existentă, pe care a redenumit-o.

Noua fundație a fost înregistrată oficial abia pe 22 decembrie 1999, la o lună după ce statul i-a predat terenul lui Năstase.

11 candidați vor participa la alegerile din acest an; primii doi se vor confrunta în turul al II-lea programat pentru 11 mai

  • George Simion (AUR),
  • Crin Antonescu (PSD-PNL-UDMR),
  • Elena Lasconi (USR),
  • Cristian Terheș (PNCR),
  • Lavinia Șandru (PUSL),
  • Victor Ponta (independent),
  • Sebastian Popescu (PNR),
  • Silviu Predoiu (PLAN),
  • John Banu-Muscel (independent),
  • Daniel Funeriu (independent),
  • Nicușor Dan (independent).
– Please let me know if you need any additional changes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Bonusuri
Valabil doar pentru conturi noi, verificare obligatorie, fără rulaj, doar pariuri multiple LIVE, cotă minimă 1.3 per eveniment.
Depunerea minimă necesară este de 50 LEI pentru primul bonus și 100 LEI pentru al doilea și al treilea bonus.
Bonus valabil 30–40 zile, rulaj 35x, activare după depunere, utilizare rotiri în 960h, pariuri maxime și condiții unice per utilizator.
Depunere minimă 20 RON, pariu eligibil cu cotă 1,50, rulaj x3, valabil 30 de zile de la acordare.

Cazino - 100% Bonus până la 5.000 RON și 170 RON cashback

Cazino - 3.000 RON și 600 Rotiri Gratuite pentru sloturi Amusnet.

Cazino -   2.500 RON și 550 rotiri gratuite.

Sport - 100% pariu gratuit până la 200 RON 

Cazino - 6000 RON sau 1500 Rotiri Gratuite la primele trei depuneri!

Pariuri - 75 RON Free Bet.

100% bonus până la 5.000 RON + 250 RON pariu fără risc + 725 rotiri gratuite.

Don

Sport - 500 RON
Cazino - 6000RON + 500 rotiri Gratuite

Pariuri & Cazino - 500 RON , 40 RON Free Bet + 199 Rotiri

Cazino - 7.000 RON și 777 Rotiri Gratuite

© 2025 Cote.ro. Toate drepturile rezervate. Operatorul site-ului este OnWeb SRL, companie înregistrată în Romania sub numărul J40/2394/2024 , codul unic de înregistrare 49535260, având sediul în România, Municipiul București, Sector 3, Strada Nerva Traian, nr. 27-33, Intrarea B, Etajul 1, Biroul nr.4. OnWeb SRL își desfășoară activitatea în baza licenței seria L2244216Y001562, emisă la data de 01.05.2024, valabilă până la 01.05.2034, obținută prin Decizia nr. 648 din 25.04.2024, ambele emise de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.