Retragerea Simonei Halep a fost o surpriză și pentru George Cosac, președintele Federației Române de Tenis, care a declarat că “dacă aș fi știut, m-aș fi dus și eu la Cluj să o văd. Sper că va mai organiza un meci demonstrativ, o retragere festivă, poate pe un stadion, cu zeci de mii de spectatori. Merită cu adevărat aceasta.”

George Cosac. „I-a pus capac, a măcinat-o mental. A fost o dublă frustrare”
Fost jucător de tenis, Cosac consideră că “ea știe cel mai bine care era situația fizică și mentală, dar acea suspendare injustă a afectat-o profund. Nu a menționat nimic după acest ultim meci, nu a căutat scuze, dar este evident ce s-a întâmplat. Gândiți-vă că nu a avut voie să se apere, să-și dovedească nevinovăția timp de mai bine de un an! Asta te consumă enorm, mai ales pe plan mental.”
“M-a sunat imediat după ce a apărut vestea și mi-a spus: «George, îți dau cuvântul meu de onoare că sunt nevinovată și nu am făcut nimic intenționat!» Și am crezut-o. Imaginați-vă cât de greu a fost pentru ea?! Cum să te mai antrenezi și să te concentrezi la tenis când treci prin așa ceva?!”
Mai mult, când s-a dat ultimul verdict, suspendarea a fost cu câteva luni mai scurtă decât perioada pe care a stat-o deja. A fost o dublă frustrare! Sincer să fiu, mă mir că nu a cedat. E extrem de dificil să revii după o astfel de experiență. Într-un sport individual, unde nu ai suportul colegilor, ca în sporturile de echipă, este cu atât mai complicat.”
„A fost și cea mai mare ambasadoare a României în ultimii ani!”
George Cosac subliniază că “Simona ne-a oferit enorm. A fost o sportivă cu realizări remarcabile, într-un sport care se situează pe locul doi ca vizibilitate în lume, după fotbal. A fost numărul 1 mondial timp de 64 de săptămâni! Este un lucru extraordinar.
Acum, de exemplu, avem o generație excepțională la U16, unde fetele sunt campioane mondiale pe echipe. Dar mă tem că va dura cel puțin 50 de ani, cum s-a întâmplat și cu Năstase, până să mai avem o campioană de nivelul Simonei!
Uitați-vă la țări precum Germania, care în ultimele 50 de ani a avut doar o fată și un băiat pe locul 1, Franța, cu o singură fată, Australia, care a avut tot o fată și un băiat. Vorbim despre țări cu bugete enorme, de sute de milioane de euro! Tenisul are vreo 6 turnee mondiale pe an, inclusiv turnee Grand Slam și Cupe Mondiale.
Acestea sunt competiții regulate, unde te confrunți cu cei mai buni din lume, nu doar o dată la 4 sau 2 ani, cum se întâmplă în alte sporturi. Vrei, nu vrei, trebuie să joci! Pe zgură, pe iarbă, pe ciment, în sală, trebuie să te confrunți cu competiția, căci altfel alții te vor răpune.”
Așadar, cele 64 de săptămâni sunt incredibile pentru ea și pentru noi. A fost cea mai importantă ambasadoare a României în ultimii ani, asta este realitatea! Prin realizările ei, a făcut ca România să fie cunoscută pozitiv în întreaga lume.”
„Har, ambiție și determinare, armele Simonei”
Președintele Federației Române de Tenis își amintește că „prima dată am văzut-o pe Simona la Campionatele Naționale de juniori și apoi la un turneu la Balș, când avea 15 ani. Dar ne-am apropiat cu adevărat în 2013, când ne-am calificat în Grupa Mondială. Simona era pe locul 50 mondial, iar Sorana era pe locul 21. Atunci am legat o prietenie, fiindcă amândoi suntem din Constanța.”
Nu pot spune că am prevăzut că ar putea ajunge numărul 1 mondial pentru că nu avea un fizic precum Serena, Șarapova sau Sabalenka. Era mai mică, ceea ce însemna că trebuia să muncească poate de două ori mai mult decât altele! Promitea o carieră frumoasă, poate un loc în Top 10. Dar ne-a surprins pe toți.
Numai dacă ai har de la Dumnezeu, completat cu multă muncă și sacrificii, poți ajunge în vârf. Și ea a avut aceste calități. Armele ei au fost efortul, ambiția, determinarea și tenacitatea!”
„Sper să rămână cumva și alături de tenis”
În cel de-al treilea mandat la conducerea tenisului românesc, Cosac și-ar dori ca “Simona să rămână legată de tenis. Totuși, nu știu ce va face. Probabil că, pentru o perioadă, un an, doi, trei, se va distanța de tot. A și anunțat că dorește să se relaxeze. Din câte știu, își dorește foarte mult să devină mamă. A menționat acest lucru frecvent.
Dar poate că, ulterior, se va întoarce în tenis, poate chiar să preia conducerea federației sau să antreneze, oferind sfaturi celor care vin din urmă. Decizia îi aparține. Pentru că, da, Simona este și va rămâne un exemplu pentru orice sportiv! A reușit să devină cea mai bună printr-o muncă imensă, iar aceasta este cea mai importantă lecție pentru tinerii sportivi. Aceasta este moștenirea Simonei, o supercampioană, cea mai mare jucătoare a României din istorie, o sportivă iubită și apreciată în întreaga lume.”