EXCLUSIV VIDEO: Antrenorul lui Stan Wawrinka face dezvăluiri surprinzătoare într-un interviu cu GSP » Pe ce jucător ar plăti bilet să-l vadă în acțiune înaintea lui Jannik Sinner

Home » EXCLUSIV VIDEO: Antrenorul lui Stan Wawrinka face dezvăluiri surprinzătoare într-un interviu cu GSP » Pe ce jucător ar plăti bilet să-l vadă în acțiune înaintea lui Jannik Sinner

Magnus Norman, fost număr 2 mondial și antrenor al lui Stan Wawrinka, a discutat despre scurta sa carieră de jucător, care s-a încheiat din cauza unor probleme cronice la articulații, tranziția spre antrenorat, care i-a redescoperit pasiunea pentru tenis, și a evidențiat tânărul jucător pe care îl admiră cel mai mult, Carlos Alcaraz.

Stă relaxat pe una dintre gradenele terenului 3, purtând ochelari de soare cu lentile închise, urmărind un meci. Cu mai puțin de o oră înainte, își încheiase antrenamentul cu Stan Wawrinka, pe care îl antrenează din 2013, cu două mici întreruperi, și, cât timp elvețianul își efectua recuperarea, a profitat de ocazie pentru a viziona un meci. Aceasta este pasiunea sa.

Ion Geantă, un antrenor român cu aproape 40 de ani de experiență în Germania, l-a remarcat pe Magnus din adolescență. „Avea 18 ani și l-am văzut jucând într-un turneu mic la Bochum”, își amintește el. „Mi-a plăcut stilul său de joc, așa că l-am invitat la Halle, la echipa de Bundesliga pe care o aveam. Erau acolo și Nicolas Kiefer, Paul Haarhuis, Hendrik Dreekmann”, continuă acesta.

Stan Wawrinka a revenit la București și joacă marți la Țiriac Open: „Simt că sunt la un nivel competitiv”

Țiriac Open

Stan Wawrinka a revenit la București și joacă marți la Țiriac Open: „Simt că sunt la un nivel competitiv”

„A rămas câțiva ani la echipă, am obținut titluri în Germania, în paralel cu cariera lui profesionistă”, adaugă antrenorul, în vârstă de 74 de ani.

Cei doi s-au reîntâlnit la București după o perioadă lungă, întâlnirea fiind plină de emoție. Au discutat în germană, pe care Magnus o stăpânește, reluând un fir întrerupt.

Magnus Norman și cariera lui afectată de accidente

Fostul număr 2 mondial a venit la București împreună cu Stan Wawrinka, cu care a colaborat cel mai îndelungat. Înainte de aceasta, l-a antrenat pe compatriotul Robin Soderling, ajutându-l să ajungă în finale la Roland Garros în 2009 și 2010. În 2016, a fost numit Antrenorul Anului ATP, după ce Stan a câștigat cel de-al treilea titlu major de carieră, la US Open.

După o carieră relativ scurtă, considerabil sub nivelul talentului său, Norman a decis să facă tranziția la antrenorat. Inspirat de Edberg, își dorea un stil de joc prin serviciu-voleu, însă a excelat mai degrabă cu un joc eficient, agresiv din spatele terenului, având o dreaptă admirabilă.

Punctul culminant al carierei lui a fost finala de la Roland Garros din 2000, pe care a pierdut-o în fața brazilianului Gustavo Kuerten, salvând anterior 11 mingi de meci. Ulterior, a fost nevoit să se retragă din sport din cauza problemelor serioase la șolduri și genunchi, având doar 28 de ani atunci când a decis să își încheie cariera.

Antrenorul lui Stan Wawrinka, dezvăluiri inedite într-un dialog cu GSP » Pentru care jucător ar plăti bilet să-l vadă evoluând înaintea lui Jannik Sinner

Magnus Norman și Gustavo Kuerten după finala de la Roland Garros 2000

Magnus Norman s-a destăinuit despre carierele sale de jucător și antrenor, cum s-a modificat tenisul în ultimii ani, provocările curente și tânărul jucător pe care îl admiră cel mai mult. „Aș plăti pentru a-l vedea pe Alcaraz jucând înainte de Sinner”, a mărturisit el.

Magnus Norman: „Amintiri extraordinare, dar când ești acolo, vrei să câștigi”

– Magnus, este o plăcere să te cunosc. Este prima dată când vii în România?
– Am mai fost, în trecut, când jucam la juniori, dar a trecut mult timp de atunci. Acum sunt pentru prima dată în București.

– Cum ți se pare? Îți place aici?
– E foarte bine. Terenurile sunt excelente, organizarea este bună, facilități deosebite. Condițiile pentru antrenament sunt foarte bune, așa că au făcut totul perfect pentru jucători. Aștept cu interes să avem o săptămână reușită.

– Întorcându-ne la cariera ta de jucător, îmi amintesc de câteva meciuri epice, cum ar fi finala de la Roland Garros din 2000. Consideri că a fost apogeul carierei tale?
– Da, aș spune că da. Acea perioadă din cariera mea, când între 1999 și 2000 era viitorul meu. Amintirile extraordinare de a ajunge în finala unui turneu de Grand Slam sunt de neprețuit. Totuși, când ești acolo, îți dorești să câștigi. Așadar, privind înapoi, este oarecum dureros. Dar a fost un meci fantastic. Cred că am salvat 11 mingi de meci înainte să pierd. Deci, da, un meci esențial.

– Provii dintr-o țară cu tradiție în tenis. Au fost mulți jucători emblematici înaintea ta. Există vreunul care ți-a fost sursă de inspirație?
– În copilărie urmăream constant stilul lui Edberg. Mă fascina cum juca, cu serviciu-voleu și rever cu o singură mână, așa că, de fapt, încercam să-l imitez. La un turneu, am încercat să joc cu rever cu o singură mână, dar nu a fost un succes, așa că m-am întors la stilul cu două mâini. Dar da, a fost un idol pentru mine în copilărie.

9 ania durat cariera profesionistă a lui Magnus Norman, din 1995 până în 2004

– Stan are un rever foarte frumos cu o singură mână. Crezi că mai există loc pentru această tehnică în tenisul actual?
– Este mai complicat, din cauza stilului de joc modern, totul având mult spin. Retururile sunt esențiale astăzi. Sigur, devine mai greu, dar este atât de plăcut să urmărești un rever cu o singură mână. Sper cu adevărat că acest stil va rămâne.

Magnus Norman: „Corpurile noastre nu erau pregătite”

– Revenind la cariera ta, ai fost nevoit să o închei mai devreme decât alți jucători din cauza accidentărilor. Ce poți spune despre acea perioadă? A fost fără îndoială una dificilă pentru tine.
– Da, a fost o perioadă provocatoare. Cred că generația noastră a fost poate prima care a început să joace cu un stil deschis. Multă forță izvora din șolduri, dar nu cred că am fost pregătit. Corpurile noastre nu erau pregătite pentru acest tip de putere și impact. Astăzi, jucătorii beneficiază de pregătire mai bună, știi, ei se antrenează diferit în sala de forță și în reabilitare, fac exerciții speciale pentru a se menține în formă. Cred că am fost destui jucători care au avut probleme cu șoldurile. Și Guga, la sfârșitul anilor '90 și începutul anilor 2000.

– După încheierea carierei tale, ai avut nevoie de o pauză, dar apoi ai revenit pentru a antrena. Ce te-a determinat să faci această alegere?
– Am avut doi ani în care nu am atins racheta. A fost oarecum trist să-mi închei cariera atât de devreme, având în vedere că tenisul reprezenta pasiunea mea. Așa că am început să studiez marketingul și economia, iar ulterior am avut o slujbă obișnuită de la 9 la 5. Apoi, Thomas Johansson m-a întrebat dacă vreau să îl însoțesc ca prieten și antrenor la un turneu în Memphis. În prima zi, mi-am dat seama că aceasta este viața pe care o doresc. De atunci, am început să mă dedic antrenoratului.

– Crezi că ai extins cumva cariera într-un alt mod?
– Cu siguranță, atât eu cât și Thomas am avut un parcurs lung împreună, a apoi cu Robin Söderling și Stan. Nu cred că aș fi avut aceeași energie dacă cariera mea de jucător ar fi fost mult mai lungă. Am simțit că am încă multe de oferit tenisului. Asta vreau să cred.

– Ai avut parte de mult succes, cu finale de Grand Slam pentru Söderling și cu Stan, având numeroase victorii și titluri, nu doar finale. Crezi că este vorba despre chimia dintre jucător și antrenor?
– Absolutely, cred că chimia este crucială. De asemenea, am avut norocul să lucrez cu jucători atât de buni și muncitori. Apoi, desigur, este vorba despre chimie și, uneori, despre noroc. Când am început să lucrăm cu Stan, în prima săptămână a câștigat turneul, iar în următoarea a fost finalist la Madrid, așa că am avut un început excelent. Trebuie să existe o chimie bună, un jucător foarte talentat în fața ta și, evident, un pic de noroc. Cred că am avut toate aceste trei aspecte.

– La un moment dat, ai luat o pauză de la Stan pentru a avea mai mult timp cu familia, dar apoi ai revenit. Cum gestionezi acum aceste două aspecte ale vieții?
– Este foarte complicat, ai dreptate. Este greu, deoarece petreci mult timp pe drumuri. În special acum, când un turneu Masters 1000 poate dura mai mult, este greu pentru echipa de susținere să fie departe de casă pentru perioade lungi. A fost mereu o discuție constantă în perioada în care jucam, mai ales atunci când eram la Indian Wells timp de două săptămâni, urmate de alte două săptămâni la Miami. Aceasta a fost mereu o problemă.

Magnus Norman: „Un om deosebit, un antrenor excelent”

– Așa este.
– Acum avem și toate turneele Masters 1000 care durează mult, ceea ce înseamnă că trebuie să petreci mult timp departe de casă. Aceasta este o provocare nu doar pentru jucători, ci și pentru echipa de sprijin din jurul lor, iar eu cred că în viitor vom vedea din ce în ce mai des jucători cu două antrenori, deoarece este imposibil să ai o viață normală având o astfel de rutină.

– Aș dori să te întreb cum l-ai cunoscut pe domnul Geantă?
– Am fost împreună în echipa de Bundesliga, el era antrenorul echipei. Este un om deosebit, un antrenor excelent. Am avut amintiri frumoase împreună în Halle. De fapt, asta a fost începutul pentru mine, pentru că am jucat multe meciuri în această ligă. A fost perioada în care am câștigat primul meu challenger și am intrat în top 100 mondial. A fost o perioadă fantastică a carierei mele. Îmi lipsesc foarte mult acele clipe. Poate cele mai plăcute din cariera mea, trebuie să recunosc.

Antrenorul lui Stan Wawrinka, dezvăluiri inedite într-un dialog cu GSP » Pentru care jucător ar plăti bilet să-l vadă evoluând înaintea lui Jannik Sinner

Magnus Norman, antrenorul lui Stan Wawrinka, alături de Ion Geantă la Țiriac Open

2este cel mai bun loc obținut de Magnus Norman în carieră

– Ce părere ai despre tenisul de astăzi? A suferit schimbări rapide și semnificative într-o perioadă scurtă de timp.
– Au avut loc multe schimbări, atât în condiții, cât și în mingile de joc. Jucătorii se mișcă extrem de bine, iar nivelul de joc este uniformizat. Nu văd o diferență semnificativă între jucători aflați pe locurile 30 și 150. Majoritatea sunt la un nivel similar. Dacă reușești să ai câteva rezultate notabile, ai șanse să ajungi în top 50, dar poți să fii și pe locul 150. Calitatea jocului este aproape uniform distribuită, astfel că avem mulți jucători talentați, iar competiția este acerbă în circuitul masculin.

– Este ceva ce am observat în circuitul feminin, dar acum se îndreaptă în aceeași direcție și în cel masculin.
– Mai ai nume ca Alcaraz, Sinner, Zverev, iar Novak este încă acolo. Dar dincolo de acești jucători, există numeroși alții care pot câștiga turnee importante.

1 finalăde Mare Șlem a disputat Magnus Norman în carieră, la Roland Garros în 2000

– Cu privire la tineri, care sunt preferații tăi?
– Dacă îl considerăm pe Alcaraz un tânăr, ceea ce este corect, îmi place să îl urmăresc deoarece este imprevizibil, mereu surprinzând prin stilul său de joc. Joacă cu multă pasiune, se vede cât de mult îi place tenisul.

– Are și o mare diversitate în joc.
– Exact, îmi place asta. Dacă aș fi antrenorul lui, poate aș dori să-l văd puțin mai constant. Dar, în același timp, îmi place să-l urmăresc, pentru că nu știm niciodată la ce să ne așteptăm. De asemenea, îmi place să urmăresc evoluția lui Fonseca. Are o forță imensă din ambele părți și un simț deosebit. Apar mulți tineri talentați, iar eu cred că tenisul va continua să capteze interesul fanilor pentru mulți ani de acum înainte.

Magnus Norman, antrenorul lui Stan Wawrinka, la Țiriac Open

– Dar să vorbim despre Sinner? Este mai calm și serios…
– El va deveni un mare campion. Este deja pe locul unu. Îmi face plăcere să-l observ din punct de vedere al antrenorului, observând cât de serios este și cât de dedicat. Totuși, aș plăti bani pentru a merge să-l văd pe Alcaraz înainte de Sinner.

– Îți mulțumesc foarte mult și îți urez mult succes.
– Mulțumesc.

CV Magnus Norman

Antrenorul lui Stan Wawrinka, dezvăluiri inedite într-un dialog cu GSP » Pentru care jucător ar plăti bilet să-l vadă evoluând înaintea lui Jannik Sinner

Magnus Norman și Stan Wawrinka cu trofeul de la Roland Garros 2015

  • Născut pe 30.05.1976, în Filipstad, Suedia
  • A câștigat 12 titluri în circuitul ATP și a disputat alte 6 finale
  • A câștigat Cupa Davis în 1998 cu echipa Suediei
  • Cel mai bun rezultat în turneele de Mare Șlem: finală la Roland Garros în 2000
  • Cel mai bun loc ocupat în carieră: 2 ATP pe 12.06.2000
  • A câștigat din tenis: 4,5 milioane de dolari
  • Bilanțul victoriilor-înfrângerilor în carieră: 244-177
  • Antrenor pentru Tomas Johansson, Robin Soderling și Stan Wawrinka
  • În 2016, a obținut titlul de cel mai bun antrenor din circuitul ATP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte Bonusuri

*Doar clienti noi

Depunere minimă 50 RON. Rulaj 5x în 60 zile. Pariuri min. 4 selecții (1.35 cote pre-match) sau 2 selecții (1.20 live).

*New users only

Depunere minimă 50 RON. Cerințe de rulaj 35x bonus + depunere. Pariu maxim 25 RON. Bonus valabil 10 zile. Skrill/Neteller nu sunt eligibile.

Bonusuri și rotiri gratuite sunt disponibile doar pentru jocuri de cazino. Rulajul trebuie îndeplinit într-o perioadă de 30 de zile.

Bonus activabil la primele 3 depuneri. Rulaj 30x, 25x, 20x. Rotirile gratuite fără rulaj. Oferta valabilă până la 30.04.2025.

Oferta in curs de actualizare

Oferta in curs de actualizare

Oferta in curs de actualizare

Oferta in curs de actualizare

Sport:1750 RON
Cazinou: 4500 RON + 150rotiri

1000 RON + 800 rotiri + 100 rotiri la verificare

Bonus de Bun Venit 

Oferta in curs de actualizare

© 2025 Cote.ro. Toate drepturile rezervate. Operatorul site-ului este OnWeb SRL, companie înregistrată în Romania sub numărul J40/2394/2024 , codul unic de înregistrare 49535260, având sediul în România, Municipiul București, Sector 3, Strada Nerva Traian, nr. 27-33, Intrarea B, Etajul 1, Biroul nr.4. OnWeb SRL își desfășoară activitatea în baza licenței seria L2244216Y001562, emisă la data de 01.05.2024, valabilă până la 01.05.2034, obținută prin Decizia nr. 648 din 25.04.2024, ambele emise de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.