FIFA și IFAB planifică implementarea arbitrajului ultra-tehnologic: Bodycam, decizii explicate în timp real și VAR accesibil.

Home » FIFA și IFAB planifică implementarea arbitrajului ultra-tehnologic: Bodycam, decizii explicate în timp real și VAR accesibil.

FIFA și IFAB vor efectua în curând o serie de teste de arbitraj care ar putea transforma „sportul rege”. Experimentele organizate de cele două entități se vor desfășura, în principal, în Italia, iar unul dintre ele va începe chiar astăzi.

În funcție de rezultatele acestor teste, fotbalul ar putea intra într-o nouă eră, caracterizată prin precizie și interactivitate. Introducerea VAR-ului „low cost”, a legii Wenger, echiparea arbitrilor cu camere corporale și transmiterea motivelor deciziilor din timpul jocului către publicul spectator ar putea fi aprobate în viitorul apropiat de către IFAB (organismul responsabil cu regulamentul fotbalului).

Club exclus de FIFA de la Campionatul Mondial al Cluburilor

EXCLUDERE

Clubul exclus de FIFA de la Campionatul Mondial al Cluburilor reacționează: „O mare nedreptate”

În Serie A, analiza VAR va fi vizibilă pe tabele

Începând cu acest weekend, în Serie A, pe tabelele stadioanelor vor fi afișate imaginile pe care le va vizualiza și arbitrul central, cu ajutorul graficelor explicative, care sunt deja prezentate pe transmisia TV, din momentul introducerii sistemului VAR.

De asemenea, în semifinalele Cupei Italiei (Empoli – Bologna și Inter – Milan) și în finală, spectatorii vor putea asculta în direct motivele din spatele deciziilor luate de arbitri.

Cei prezenți vor privi spre ecranul gigant pentru a înțelege ce s-a întâmplat exact, eliminând astfel orice suspiciune sau neclaritate.

Bodycam pentru arbitri, o măsură împotriva violenței

După teste realizate în Anglia, Cupa Mondială a Cluburilor va fi un „câmp” de testare pentru camerele video montate pe echipamentele arbitrilor, care ar putea fi implementate și în rândul jucătorilor în viitor.

Aceste camere au fost utilizate deja în Finalissima dintre Anglia și Brazilia (2023, feminin) și într-o partidă din Premier League. Ele vor înregistra fiecare moment de joc, având și un rol descurajator pentru jucătorii care ar putea reacționa impulsiv în contexte tensionate.

Un instrument util împotriva violenței, dar care va ajuta și la revizuirea unor faze ce ar putea fi omise în timpul meciurilor, chiar dacă, în prezent, aproape nimic nu scapă atenției datorită VAR-ului. Este posibil ca imaginile captate să fie folosite și pentru transmisiunile TV.

Football Video Support sau VAR-ul low cost

Cunoscut și sub denumirea de „VAR la cerere” sau „Challenge”, Football Video Support (FVS) ar putea reprezenta un avans semnificativ pentru ligile inferioare, care nu dispun de resursele tehnice ale cluburilor din prim-divizie.

Sistemul se bazează pe „Football Video Support” și diferă de VAR-ul traditonal prin absența arbitrilor asistenți video, iar decizia de a solicita o revizuire îi aparține antrenorului. Un operator va fi responsabil cu reluările, asigurându-se că arbitrul vede faza corectă.

Faza poate fi solicitată de maximum două ori pe meci, iar dacă revizuirea duce la o schimbare a deciziei, solicitarea nu va fi contabilizată.

VAR-ul low cost va fi introdus la început în Serie C și în competițiile feminine.

  • Pe 1 septembrie 2016, VAR-ul a fost testat pentru prima dată într-un meci amical între Italia și Franța (scor 1-3), dar nu a fost necesară intervenția sistemului. Primul meci oficial în care s-a folosit VAR a fost Ajax – Willem II, din Eredivisie, în data de 21 septembrie 2016.

Regula de 8 secunde pentru portari

Până acum, portarii aveau voie să rețină mingea timp de 6 secunde, iar dacă depășeau acest timp, echipa adversă beneficia de o lovitură liberă indirectă. Această măsură a fost aplicată cu foarte puține ocazii în trecut.

Noul regulament permite portărilor să țină mingea timp de 8 secunde; dacă depășesc acest timp, echipa adversă va primi corner.

Primele trei secunde nu vor fi sancționate, dar atunci când arbitrul va ridica mâna pentru a indica ultimele cinci secunde ale „numărătorii inverse”, portarii vor trebui să repună mingea în joc.

Perioadele de timp pierdute s-au dublat recent, astfel că mulți portari primesc cartonașe galbene pentru această practică.

  • Regula Wenger propune modificarea regulii ofsaidului. Aceasta vine la inițiativa lui Arsene Wenger, fostul manager al celor de la Arsenal, și stipulează că un jucător va fi considerat în ofsaid doar dacă se află complet în spatele ultimuia apărător, având scopul de a promova un fotbal mai ofensiv. Propunerea se află încă în faza de proiect.

  • În 1925, un atacant trebuia să se afle în spatele a doi fundași pentru a evita ofsaidul. Din 1990, a fost considerat în poziție regulamentară dacă se află pe aceeași linie cu penultimul apărător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Bonusuri

*Doar clienti noi

Depunere minimă 50 RON. Rulaj 40x depunere + bonus. Retragere max. 5x bonus. Rotirile gratuite fără rulaj, max. retragere 500 RON.

Bonusul este valabil doar pentru noii jucători care își verifică contul.

Bonusul trebuie activat după depunere și utilizat în maximum 1 zi. Se aplică un rulaj de 40x pe suma depusă + bonus.

*New users only

Depunere minimă 50 RON. Cerințe de rulaj 35x bonus + depunere. Pariu maxim 25 RON. Bonus valabil 10 zile. Skrill/Neteller nu sunt eligibile.

Cazino - 6000 RON sau 1500 Rotiri Gratuite la primele trei depuneri!

Pariuri - 75 RON Free Bet.

Cazino -   2.500 RON și 550 rotiri gratuite.

Sport - 100% pariu gratuit până la 200 RON 

1000 RON + 800 rotiri + 100 rotiri la verificare

Cazino- 100% bonus până la 1.000 RON, 75% până la 500 RON și 50% până la 1.000 RON + 550 rotiri gratuite.

Pariuri - 100% până la 200 RON

Cazino - 9999RON +  999 Rotiri Gratuite 

Sport- 600 RON 

   

Pariuri & Cazino - 700 RON Bonus, 100 RON Free Bets și 25 Free Spins, 2.200 RON și 680 Rotiri Gratuite

Cazino -  10.000 RON & 1.000 Rotiri Gratuite

Sport - 180 Ron Pariu Gratuit

100% bonus până la 5.000 RON + 250 RON pariu fără risc + 725 rotiri gratuite.

© 2025 Cote.ro. Toate drepturile rezervate. Operatorul site-ului este OnWeb SRL, companie înregistrată în Romania sub numărul J40/2394/2024 , codul unic de înregistrare 49535260, având sediul în România, Municipiul București, Sector 3, Strada Nerva Traian, nr. 27-33, Intrarea B, Etajul 1, Biroul nr.4. OnWeb SRL își desfășoară activitatea în baza licenței seria L2244216Y001562, emisă la data de 01.05.2024, valabilă până la 01.05.2034, obținută prin Decizia nr. 648 din 25.04.2024, ambele emise de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.