Forța (mai) discretă de la FCSB » Cum a reușit MM Stoica să protejeze un brand și să stabilească noi standarde în ultimele 30 de ani de fotbal românesc

Home » Forța (mai) discretă de la FCSB » Cum a reușit MM Stoica să protejeze un brand și să stabilească noi standarde în ultimele 30 de ani de fotbal românesc

Calificarea echipei FCSB în optimile Europa League, în urma victoriilor în dublă manșă cu PAOK, s-a datorat nu doar jucătorilor și staff-ului tehnic, ci și profesioniștilor din club, atât celor mai vizibili, cât și celor mai puțin cunoscuți. Printre cei din prima categorie se numără și Mihai Stoica, președintele Consiliului de Administrație, artizanal al nu mai puțin de șapte calificări în primăvara europeană pentru roș-albaștri.

De multe ori un mediator în momente de orgolii, alteori strategul din umbră, Mihai Stoica reprezintă un element constant în istoria FCSB și a succeselor ce au contribuit la construirea brandului actual, născut dintr-o necesitate în momente dificile.

În ultima perioadă, oficialul s-a concentrat pe gestionarea părții administrative a clubului, având în vedere stilul de conducere al lui Gigi Becali. A intermediat cu succes relația dintre jucători, staff și patron, devenind mai rezervat în apariții și mai puțin combativ cu rivalele, și acum culege roadele unei muncii în care joacă un rol esențial.

Mihai Stoica, a șaptea calificare în primăvara europeană cu FCSB

Începând cu 2003, FCSB a reușit să obțină șapte calificări în primăvara europeană, toate cu Mihai Stoica în funcția de conducător.

Curios este faptul că actualul președinte al Consiliului de Administrație de la FCSB are în total opt astfel de performanțe, el activând anterior la Unirea Urziceni în 2010, când echipa a surprins ocupând locul trei în grupa de Liga Campionilor, calificându-se în primăvara Europa League.

În acea ediție, Liverpool a învins echipa românească cu 4-1 în „16-imile” competiției europene.

Astfel, se poate concluziona că mai mult de jumătate dintre calificările în primăvară obținute de echipele românești în ultimele două decade sunt asociate cu cluburi în care Mihai Stoica a activat la momentul respectiv.

Mihai Stoica a reușit opt calificări în primăvară cu opt antrenori diferiți: Zenga, Protasov, Olăroiu, Ilie Stan, Reghecampf, Dică și Charalambous la FCSB, respectiv Dan Petrescu la Unirea Urziceni.

  • Calificările în primăvară după 2003: FCSB – 7 (2005, 2006, 2007, 2012, 2013, 2018, 2025), CFR Cluj – 3 (2013, 2020, 2023), Rapid (2006), Dinamo (2007), Unirea Urziceni (2010), Astra (2017);

Imaginile cu Mihai Stoica de înaintea meciului cu PAOK, în care ajută fanii la îndepărtarea zăpezii, dar și cele de după arbitraj, vor rămâne în istoria duelului.

  • Menținerea comunicării dintre antrenor și patron, organizarea logistică a echipei (cantonamente, deplasări, program de antrenamente), urmărirea jucătorilor, recomandarea transferurilor și coordonarea relațiilor cu LPF, FRF și UEFA, în ceea ce privește regulamentul și competițiile, sunt principalele atribuții ale lui Mihai Stoica la FCSB.

  • Poate fi văzut și ca al doilea om de comunicare al clubului, oferind declarații și apărând frecvent în presă, deși nu la fel de des ca Becali.

  • Între 2014 și 2016, Mihai Stoica nu a activat, fiind în detenție din cauza Dosarului Transferurilor.

Mihai Stoica, după FCSB - PAOK

Din umbra combinatului în centrul atenției roș-albastre

Mihai Stoica a început cariera de conducător la Oțelul Galați, orașul său natal, unde a activat timp de zece ani, între 1992 și 2002. În primele etape, rolul său nu era proeminent, însă, pe parcurs, a devenit o figură remarcabilă.

A fost numit director de marketing, un domeniu aproape inexistent la vremea respectivă în fotbalul românesc, dar a reușit să aducă inovații în promovarea clubului și gestionarea relațiilor cu sponsorii.

Sub conducerea lui Marius Stan, implicarea sa a crescut, iar în scurt timp a devenit director executiv al clubului, ocupându-se de aspectele administrative și financiare ale echipei, contribuind astfel la stabilitatea acesteia.

Sub conducerea lui Stoica, Oțelul Galați a reușit să se mențină constant în prima ligă și a participat în Cupa UEFA Intertoto. Deși Oțelul nu era o forță în campionat, Stoica a fost parte dintr-un proiect bine structurat care l-a pregătit pentru viitor.

În 2002, devenind din ce în ce mai vizibil, a intrat în atenția lui Gigi Becali, care își moderniza clubul. Stilul său direct l-a impresionat pe patron, care l-a adus la București, oferindu-i funcția de manager general. Aceasta a fost o etapă ce a marcat începutul unei cariere pline de trofee și controverse.

Perioada de la Oțelul Galați nu doar că i-a consolidat profesia, ci i-a oferit și prima experiență reală într-un fotbal în care avea să devină unul dintre cei mai influenți conducători.

Surpriza efemeră Unirea Urziceni

După plecarea de la Steaua București în 2007, Mihai Stoica nu a stat departe de fotbal. A acceptat o provocare la Unirea Urziceni, un club mic, fără tradiție, dar cu ambiții mari. A fost atras de patronul Dumitru Bucșaru, care dorea să transforme clubul într-o echipă competitivă.

La Unirea Urziceni, Stoica a fost director general, având libertate totală în organizarea clubului și în politica de transferuri. Una dintre primele sale decizii a fost aducerea lui Dan Petrescu ca antrenor principal, ceea ce a schimbat drastic soarta echipei.

Cu o strategie bine conturată, bazată pe disciplină, organizare defensivă și scouting eficient, Unirea a început să impresioneze Liga 1, devenind o echipă greu de învins.

Punctul culminant al mandatului său la Urziceni a fost sezonul 2008-2009, când echipa a câștigat titlul de campioană a României, un rezultat considerat capodoperă în istoria fotbalului românesc.

După această performanță, Unirea Urziceni a participat în grupele Ligii Campionilor, iar Stoica a fost omul din spatele acestui parcurs istoric. Echipa a strâns 8 puncte într-o grupă cu Sevilla, Stuttgart și Rangers, realizare ce a depășit așteptările tuturor. Totuși, în ciuda succeselor, proiectul Unirii s-a terminat rapid din cauza problemelor financiare.

Stoica a decis să părăsească echipa în 2010, înainte de prăbușirea acesteia.

Nu cred că PAOK e o echipă slabă, ci că am fost noi foarte buni. Acum 12 ani ne-am confruntat cu Ajax și am suferit enorm, am marcat atunci cu șansă, dar am regresat. Astăzi am avansat. Am controlat meciul, nu am avut nimic de reproșat jucătorilor. Erau superiori pe teren. Suporterii au cântat „Ale, ale, Steaua București, ale!”, iar eu am cântat alături de ei pentru că mi-am amintit de vremurile de altădată.

– Mihai Stoica, la Prima Sport, după meci

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Alte Bonusuri

*New users only

Depunere minimă 50 RON. Cerințe de rulaj 35x bonus + depunere. Pariu maxim 25 RON. Bonus valabil 10 zile. Skrill/Neteller nu sunt eligibile.

Valabil doar pentru conturi noi, verificare obligatorie, fără rulaj, doar pariuri multiple LIVE, cotă minimă 1.3 per eveniment.

Bonusul este valabil doar pentru noii jucători care își verifică contul.

Disponibil pentru primele trei depuneri, cu cerințe de rulaj 35x și 45x pentru câștiguri din rotiri gratuite.

Cazino - 6000 RON sau 1500 Rotiri Gratuite la primele trei depuneri!

Pariuri - 75 RON Free Bet.

Cazino - 9999RON +  999 Rotiri Gratuite 

Sport- 600 RON 

   

Cazino - 7.000 RON și 777 Rotiri Gratuite

Cazino  - 3500 RON  + 300 Rotiri Gratuite

Cazino - 3000 RON + Rotiri Gratuite Nelimitate 

100 Free Spins

Cazino - 2.500 RON și 500 rotiri gratuite 

Pariuri - 100% pariu gratuit până la 200 RON 

Cazino - 100% Bonus până la 5.000 RON și 170 RON cashback

Sport: 50% -> 500 RON
Cazino:3500RON + 800Rotiri

© 2025 Cote.ro. Toate drepturile rezervate. Operatorul site-ului este OnWeb SRL, companie înregistrată în Romania sub numărul J40/2394/2024 , codul unic de înregistrare 49535260, având sediul în România, Municipiul București, Sector 3, Strada Nerva Traian, nr. 27-33, Intrarea B, Etajul 1, Biroul nr.4. OnWeb SRL își desfășoară activitatea în baza licenței seria L2244216Y001562, emisă la data de 01.05.2024, valabilă până la 01.05.2034, obținută prin Decizia nr. 648 din 25.04.2024, ambele emise de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.