

Reținuți 12 indivizi și puși sub control judiciar 33 de alții, în cadrul unei anchete desfășurate de procurorii DIICOT, ce vizează o rețea de fraudă cu membri atât români, cât și străini. Aceștia sunt acuzați că au păcălit persoane interesate de investiții, folosind nume binecunoscute ca Ion Țiriac, Gigi Becali sau David Popovici, cu scopul de a provoca prejudicii financiare.
Conform informațiilor disponibile, cei 45 de suspecți sunt acuzați de înșelăciune împotriva unor persoane din Canada, Franța, Belgia, Danemarca și Olanda. Victimele accesau platforme de tranzacționare suspecte, unde își introduc datele de contact, fiind ulterior convinse să investească în acțiuni fictive.

Nume celebre folosite în schemele de fraudă
S-a discutat despre utilizarea tehnologiei deepfake pentru crearea unor versiuni false ale unor personalități precum Ion Țiriac și Gigi Becali, care pretind că oferă sfaturi despre cum să te îmbogățești rapid.
Utilizând o voce modificată, ce seamănă cu a fostului tenismen, indivizii le insuflă utilizatorilor ideea unei „investiții minime de 1.100 de lei”, menționând că acestă sumă este necesară pentru a începe generarea de tranzacții profitabile pe piețele bursiere și de criptomonede.
Ulterior, aceștia sunt încurajați „să se înscrie pe site-ul oficial și să aștepte un apel de la un manager care le va explica pașii următori”.
Gigi Becali nu a fost scutit de aceste înșelătorii. Patronul FCSB apare, fără a fi conștient de utilizarea imaginii sale, într-un videoclip filmat la palatul său din Aleea Alexandru, unde ține frecvent conferințe de presă. În acel videoclip, el le „arăta” oamenilor că „această oportunitate este reală pentru oamenii obișnuiți”.
Percheziții efectuate de agenții DIICOT
Procurorii indiquează că, în urma perchezițiilor derulate în București și în județele Ilfov și Giurgiu, au fost confiscate sume de bani de 82.615 euro, 62.810 lei, 3.200 de dolari, precum și echipamente de stocare a datelor (tablete, unități centrale PC, laptopuri, stickuri de memorie, SSD-uri), cantități variate de substanțe aflate în expertiză, dar și alte dovezi relevante.

Acțiunile judiciare au fost realizate împreună cu polițiști din Direcția de Combatere a Criminalității Organizate și Direcția de Investigații Criminale. De asemenea, acțiunea a beneficiat de sprijinul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
În plus, judecătorul de drepturi și libertăți de la Tribunalul București a fost informat cu privire la propunerea de arestare preventivă a celor reținuți, pentru o perioadă de 30 de zile.