

Beneficiară a unui wild card pentru tabloul principal de la UniCredit Iași Open, Patricia Țig (30 de ani, locul 210 WTA) a pierdut în turul 1 din cauza unei accidentări. Aceasta a discutat despre momentele din cariera sa și despre abordarea actuală: „Nu am crezut niciodată că voi face acest lucru după atâția ani de tenis”.
Patricia Țig va împlini 31 de ani în curând și este stăpână pe propriile alegeri. Învinsă în primul tur la UniCredit Iași Open, turneu WTA 250, românca reflectează asupra etapelor din cariera sa.
Au trecut zece ani de când a debutat pe un tablou WTA, la București, cu un wild card, având o invitație și la Iași. De atunci a trăit momente variate, cu vârfuri și penalizări, accidentări, dar și nașterea fiicei sale, Sofia, acum în vârstă de aproape 7 ani.
A trăit toate aceste experiențe într-un ritm propriu, iar acum călătorește singură la turnee, fie că sunt în Buzău sau Bogota, în circuitul ITF sau WTA, ori turnee de Grand Slam, indiferent de mărimea premiilor.
„Am început să călătoresc singură și nu am crezut că voi face asta după atâția ani de tenis. A venit cu multe momente bune pentru mine, iar acum îmi dau seama că aveam nevoie de ele”, împărtășește Patricia.
„Sigur, devine un pic greu când nu ai pe cineva alături care să te susțină și să înțeleagă ce se întâmplă în teren, dar sper că lucrurile se vor așeza încet”, adaugă ea. „Lucrez cu cineva la Cluj, dar momentan simt că este mai bine să fiu singură și vom vedea ce va urma”.
Au fost ani dificili pentru ea. În 2015 a atins un vârf, jucând prima finală WTA la Baku. În anul următor, a ajuns în sferturi la Madrid, venind din calificări și înfruntând jucătoare precum Daria Kasatkina, Sloane Stephens și Madison Keys.
Patricia Țig și coșmarul accidentărilor
A urmat o pauză lungă, din septembrie 2017 până în aprilie 2019, când problemele fizice, în special cele la spate, au determinat-o să-și ia o pauză. În noiembrie 2018 a devenit mamă, iar la revenire, rezultatele au început să reapară: finala de la București în 2019, primul titlu WTA la Istanbul în 2020 și performanța la Roland Garros, unde a ajuns în turul 3.
Însă au apărut noi probleme, personale, pe lângă cele fizice. A lipsit un an și două luni, din iulie 2021 până în septembrie 2022. Chiar și așa, tenisul rămâne o pasiune puternică pentru ea, chiar dacă accidentările mai apar ocazional. În meciul cu Maria Lourdes Carle la Iași, „a apărut o durere la șold, am încercat să o gestionez, dar a fost greu”.

Patricia Țig în acțiune la Iași
Nu este singura problemă din 2025. „Am avut o accidentare la umăr, o problemă reîntâlnită în trecut, iar anul acesta a reapărut, asociată cu o mini-accidentare a tendonului ischiogambier”, a mărturisit Patricia.
„Am demonstrat la Cluj, în meciul de dublu, că am fost limitată de accidentări. Injuria la picior a durat puțin, dar cea de umăr a persistat până aproape de Roland Garros”.
3finale WTA la simplu a disputat Patricia Țig: Istanbul 2020, câștigată, Baku 2015 și București 2019 pierdute
Patricia Țig: „Acum tenisul este cel mai ușor lucru posibil”
Au fost momente de descurajare din cauza problemelor repetate, dar Patricia continuă. „Acum tenisul este cel mai simplu lucru pentru mine, având în vedere dificultățile personale pe care le-am întâmpinat”, subliniază ea, referindu-se la situația complexă pe care a traversat-o în ultimii ani. La Iași, Sofia i-a fost alături și Patricia a dorit să câștige meciul pentru ea.
„Chiar mă bucur că sunt pe teren și că încă joc. Acum pot să fiu eu însămi atât pe teren, cât și în afara lui și să mă bucur de ceea ce fac. Nu m-am lăsat doborâtă, deși au fost momente dificile”, a conchis aceasta.

Patricia Țig și fiica ei, Sofia, la aniversarea de 6 ani
La 30 de ani, este într-un moment de maturitate. Cum percepe tenisul și locul său în sport?
„Mi-ar fi plăcut să am această maturitate mai devreme, dar totul s-a desfășurat cum a trebuit, aducându-mă aici exact așa cum sunt acum”, afirmă ea.
„Încă am de lucru pentru a pune în practică ceea ce am învățat pe partea mentală. Cred că, dacă reușesc să rămân sănătoasă, lucrurile se vor îmbunătăți încet, încet în jocul meu”, conchide Țig.
– Feel free to adjust any specific sections further if needed!