Rapid continuă să aibă dificultăți din finalul sezonului precedent și în acest play-off, iar efectele sunt evidente. După două runde, giuleștenii nu mai pot spera la titlu din cauza rezultatelor slabe, se confruntă cu probleme de efectiv și de joc, iar colaborarea cu antrenorul Marius Șumudică devine din ce în ce mai dificilă.
În grupa de campionat a Superligii, echipa de lângă Podul Grant a acumulat un singur punct, având un total de 26. A remizat cu FCSB, 3-3, în prima etapă, și a pierdut pe teren propriu, 1-2, în fața Universității Craiova.
Concluzia este clară: influența antrenorului a fost minimă după demiterea lui Neil Lennon, care a avut loc în august 2024. Au trecut șapte luni de atunci, timp suficient pentru ca Rapidul să demonstreze o altă față. Eșecul actual pare o repetare a trecutului, cu similitudini izbitoare.
1. Rapid, fără șanse la titlu după două etape de play-off
În sezonul anterior, Rapid a avut o prestație slabă. Giuleștenii nu s-au redresat după demiterea lui Cristiano Bergodi, iar tensiunile au persistat și în mandatul lui Bogdan Lobonț, care a fost o soluție temporară.
Au strâns doar patru puncte în cele 10 etape ale play-off-ului, încheind pe ultima poziție a clasamentului. Parcursul actual pare să fie o copie fidelă al acestuia.
Cu un lot mult mai numeros și investiții semnificative, echipa lui Dan Șucu se luptă mai mult pentru ultimele trei locuri, alături de U Cluj și Dinamo, în timp ce FCSB, CFR Cluj și Universitatea Craiova rămân favorite pentru a se menține în fruntea ierarhiei până la final.
1,66este media punctelor pe meci obținute de Rapid cu Marius Șumudică ca antrenor principal, dublă față de cele cu Neil Lennon – 0,83 și Bogdan Lobonț – 0,80.

2. Lecția portarului de rezervă, neînvățată
O altă coincidență semnificativă este cea legată de situația portarului. În sezonul trecut, Marian Aioani a avut o accidentare similară, ceea ce a implicat atât de mult echipa, ca și în prezent. Bogdan Lobonț a fost nevoit să se bazeze pe Bogdan Ungureanu, un tânăr de doar 17 ani, care s-a confruntat cu o provocare dificilă.
La acea vreme, tânărul goalkeeper era rezerva lui Virgil Drăghia, pregătindu-se fizic pentru înlocuire.
Circumstanțele rămân similare. “Șumi” a fost obligat să-l folosească pe Franz Stolz în ultimele momente ale derby-ului cu FCSB, o decizie care s-a dovedit a fi fatală. Au intervenit erori, iar austriacul de 24 de ani, care fusese adus ca rezervă pentru Benjamin Siegrist, a ieșit greșit la golul egalizator.
Într-o urgență crescândă, Rapid a adus un alt portar, Dinu Moldovan (34 de ani), care fusese inactiv timp de două luni după despărțirea de Sepsi. Din fericire pentru staff-ul tehnic, recuperarea lui Aioani a fost gestionată cu succes de Marijana Kovacevic.
3. Șumudică nu are viitor la Rapid, la fel cum nu a avut nici Lobonț
Bogdan Lobonț, care a fost antrenor cu portarii până să devină antrenor principal, a avut un rol interimar, fără certitudinea că va conduce proiectul pe termen lung. Aceeași incertitudine o resimte și Marius Șumudică în prezent.
Informațiile tot mai frecvente sugerează că Marius Șumudică va părăsi echipa în vară, deoarece rezultatele nu au fost satisfăcătoare, iar atmosfera din cadrul clubului devine tot mai apăsătoare.
De asemenea, managementul va suferi modificări. Viorel Moldovan pare să fie și el pe cale de a fi înlocuit, având soarta asemănătoare cu cea a fostului președinte Daniel Nicolae.
Oficialul a avut un rol limitat la Rapid, neavând puterea de a lua decizii, ci ocupându-se doar de sarcini mediatice în acest timp.