Recent, administrația americană, sub conducerea lui Donald Trump, a hotărât să impună o taxă suplimentară de 25% pentru importurile din sectorul auto. Această decizie, cu un impact considerabil asupra pieței, ar putea provoca o creștere semnificativă a prețurilor automobilelor în Statele Unite. Noile tarife sunt programate să intre în vigoare pe 2 aprilie, dată pe care Trump a numit-o „ziua eliberării”. Aceasta va influența direct economia României, în special prin intermediul pieței auto din Germania.
-
Decizia a fost anunțată miercuri seara și reprezintă o promisiune protecționistă din campania electorală a președintelui republican. Trump a apelat la o lege din 1962 pentru a susține creșterea de taxe pe vehiculele și piesele auto importate în SUA. Aceasta este, conform specialiștilor, începutul unui „război economic global”.
Germania, cu giganți precum Volkswagen, BMW și Mercedes, va fi cea mai afectată de noile tarife aplicate de americani, având în vedere că SUA reprezintă cea mai mare piață de export pentru produsele nemțești.
O analiză efectuată de S&P Global, una dintre agențiile de rating de top la nivel mondial, a arătat că, deși Europa Centrală și de Est are o expunere comercială directă limitată către Statele Unite, perspectivele de dezvoltare ale regiunii ar putea fi îngreunate prin intermediul sectorului auto german.
„Aceasta este o situație valabilă în special pentru Cehia, Ungaria, Slovacia, Slovenia și România”, a subliniat S&P Global, evidențiind că exporturile de automobile și echipamente de transport către Germania constituie o proporție semnificativă din exporturile totale ale acestor țări.
Fabrica și uzine locale pentru sectorul auto din Germania
În România, companiile mari din domeniul auto german dețin fabrici sau uzine auxiliare, ale căror activități ar putea fi afectate de noile măsuri dinspre Washington. Mercedes are o fabrică de cutii de viteze la Sebeș, prin filiala „Star Assembly”. O altă sucursală, „Star Transmission”, produce roți dințate și alte componente pentru motoare sau sistemele de direcție la Cugir.
Grupul BMW și fabricile sale colaborează cu furnizori din România, folosind componente variate, de la anvelope la software. În țară, bavarezii colaborează cu peste 100 de furnizori direcți. De asemenea, furnizori renumiți de subansamble, cum ar fi Bosch, Draexlmaier și Continental, au o prezență consistentă în România.
Numărul angajaților Bosch depășește 10.000. Porsche, o marcă deținută de Volkswagen, are centre pentru dezvoltarea software-ului la Cluj și Timișoara. Schieffer, o altă companie germană, se pregătește să deschidă o fabrică de componente din plastic pentru industria auto în toamna acestui an.