Decizia autorităților din București va aduce numeroase avantaje pentru clubul din Sf. Gheorghe. Cea mai semnificativă schimbare este că Sepsi OSK va putea beneficia de fonduri de la instituții publice din România, precum primăria locală sau Consiliul Județean.
O etapă importantă pentru Sepsi OSK
Hotărârea Guvernului nu se referă doar la echipa de fotbal, ci la întregul club sportiv. Pe lângă fotbal, Sepsi OSK deține secții de minifotbal, bowling, baschet, golf, tenis de masă, și tenis de câmp.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat că Sepsi OSK nu va putea folosi fondurile pentru a susține echipa de seniori din Liga 1:
“Este un club local, un club privat. Există reguli clare privind ajutoarele de stat și finanțarea acestor cluburi din partea autorităților locale. Sepsi poate, de exemplu, să primească bani din fonduri publice pentru dezvoltarea jucătorilor, nu pentru activitatea ca club sportiv profesionist în prima ligă.”
Există multe cluburi care primesc astfel de sprijin de la autoritățile locale, fie că este vorba de handbal, fotbal sau alte sporturi. Cred cu tărie că implicarea statului și a autorităților locale în sportul juvenil este esențială.
Consider că nu avem nevoie de fonduri publice pentru activitatea profesionistă în fotbal sau în alte sporturi, cu excepția cluburilor care nu au un impact mediatic semnificativ și care nu pot atrage sponsorizări sau alte resurse. Singura noastră șansă pe termen lung este ca autoritățile locale și statul să se implice mai decisiv în sportul juvenil, în sprijinul centrelor de pregătire,” a afirmat reprezentantul UDMR.
Clubul beneficiază și de sprijinul Guvernului Ungariei
Sf. Gheorghe este un oraș unde aproximativ 70% din populație este de etnie maghiară. În acest context, clubul Sepsi a primit până acum milioane de euro din partea Guvernului de la Budapesta.
Premierul maghiar, Viktor Orban, a vizitat echipa de fotbal de mai multe ori, inclusiv în 2022, când a fost prezent pe stadion la meciul dintre Sepsi și Olimpija Ljubljana, din preliminariile Conference League.
În ultimele patru ani, Executivul maghiar a alocat aproximativ 17 milioane de euro clubului Sepsi OSK, dar acești bani pot fi folosiți exclusiv pentru dezvoltarea academiei și a infrastructurii sportive. Aceleași reguli se vor aplica și pentru fondurile provenite de la autoritățile locale din România.
Consiliul Județean Covasna a sprijinit anterior anumite proiecte ale clubului Sepsi OSK, însă banii au fost destinați strict academiei de fotbal.
Avantajele statutului de club de utilitate publică
Conform legislației, clubul Sepsi OSK va beneficia de anumite facilități fiscale:
- exonerarea de la plata impozitului pe profit pentru veniturile din publicitate
- exonerarea de la plata accizelor pentru produsele importate, care provin din donații de la guverne străine, organizații internaționale și entități nonprofit
- exonerarea de la plata taxelor de înmatriculare pentru vehiculele primite ca donații sau finanțate din împrumuturi nerambursabile acordate de guverne străine, organizații internaționale și entități nonprofit
Echipa de fotbal Sepsi OSK a fost înființată în 2011 și joacă în Liga 1 din 2017. Este singurul club din istoria județului Covasna care a reușit să ajungă în prima ligă a fotbalului românesc.