Zohib Islam Amiri, fostul căpitan al echipei naționale afghane, a afirmat că fotbalul din Afganistan se confruntă cu tensiuni generate de regimul taliban și corupția din cadrul federației, ceea ce duce la demoralizarea jucătorilor.
Zohib Islam Amiri s-a întors să joace în Afganistan în ianuarie 2023, prima lui apariție în țară după 2010, cu speranța că prezența sa va aduce o schimbare. „Am dorit să le ofer copiilor afghani un strop de inspirație”, a declarat Amiri. „Dar, încă de când am ajuns, mi-a fost clar că lucrurile se înrăutățiseră.”
Revenirea lui Zohib Islam Amiri la fotbalul afghan la 35 de ani, în ciuda neregulilor
Amiri, care a debutat internațional la 15 ani în 2005, a fost capitanul echipei sale naționale timp de peste un deceniu și a devenit primul fotbalist afghan care a jucat în străinătate, semnând cu Mumbai în 2011.
Revenirea sa la echipa Abu Muslim, în cadrul Afghanistan Champions League – o competiție înființată în 2021 odată cu reintrarea talibanilor la putere – nu era destinată să fie sfârșitul carierei sale.
Totuși, după ce a fost martor la grave acte de corupție, inclusiv un meci controversat în care echipa sa a câștigat cu 8-0 în urma unei înțelegeri, Amiri a hotărât să se retragă.
Corupția din cadrul Federației de Fotbal Afghan
Amiri îi reproşează lui Mohammad Kargar, președintele Federației Afghane de Fotbal, decăderea fotbalului din Afganistan. Potrivit lui Amiri, „Kargar își aduce banii în propriul buzunar, fără să investească în lucruri esențiale.”
În timp ce Kargar neagă acuzațiile de corupție, Amiri consideră că situația nu mai are soluție.
Zohib Islam Amiri: „Nu mai există motivație”
„Nu există motivație. Am sperat că în ultimii 20 de ani putem schimba ceva pentru generațiile viitoare. Dar când observi că situația devine din ce în ce mai gravă în fiecare an, energia mea a dispărut”, a spus Amiri. „Aș dori să fac ceva pentru țara mea, dar ce se întâmplă în fotbalul nostru sub conducerea lui Kargar mă întristează profund.”
Kargar, fost jucător și antrenor, a preluat conducerea federației în ianuarie 2019, în timpul scandalului care a dus la excluderea predecesorului său din cauza acuzațiilor de abuzuri.
Deși Kargar a negat implicarea sa în meciuri trucate și deturnarea fondurilor, Amiri susține că multe nereguli au avut loc.

Talibanii s-au întors la putere în Afganistan, după 20 de ani.
Neîmplinirea promisiunilor financiare pentru fotbaliștii afghani
Antrenorul britanic Ashley Westwood a renunțat după 9 luni la conducerea naționalei afghane. Amiri a relatat că Kargar a considerat că este prea riscant să aibă un străin în funcția de antrenor și a renunțat la el.
În urma meciului cu Qatarul din iunie 2024, unde jucătorii au fost promiși 60.000 de dolari, fiecare jucător a primit doar o sumă modică. „După meci, Kargar ne-a oferit tot felul de scuze. Nu ne venea să credem că am primit 100 de dolari fiecare”, a adăugat Amiri.
„Fără a avea informații clare despre ce se întâmplă în culise, am realizat cât de multe nereguli sunt când l-am ajutat pe Ashley în activitatea sa de antrenor”, a explicat Amiri.
Amiri denunță influența talibanilor în fotbalul afghan
Amiri a mai adăugat că, de trei ani, nu s-au plătit salariile jucătorilor, iar FIFA nu a reușit să auditeze fondurile din cauza restricțiilor impuse de regimul taliban.
„Kargar susține că federația și-a păstrat autonomia, dar există voci care suspectează că talibanii controlează federația de fotbal și finanțele acesteia”, a afirmat Amiri.
„Talibanii se implică în toate colțurile fotbalului. Mai multe filiale din diverse provincii s-au confruntat cu suspendarea conducătorilor lor pentru că nu au respectat ordinele talibanilor. Kargar utilizează tacticile lor pentru a rămâne la putere. FIFA trebuie să investigheze aceste chestiuni”, a concluzionat Amiri.
Kargar a respins toate acuzațiile de corupție, afirmând că „persoanele care răspândesc astfel de zvonuri își urmăresc propriile interese și nu cunosc realitatea din Afganistan”, subliniind că talibanii nu interferează în activitatea federației.
Un purtător de cuvânt al FIFA a declarat că „monitorizăm situația și menținem legătura cu Federația Afghană de Fotbal”.
Amiri a renunțat la cariera de jucător, dar continuă să contribuie ca antrenor și a cerut organizarea de alegeri pentru conducerea federației.
„Ca fost jucător și căpitan, simt datoria să vorbesc despre ce se întâmplă. Dacă nu acționăm acum, cum voi putea privi în oglindă mai târziu?”, s-a întrebat Amiri.
„Sunt un om care își iubește țara și nu vreau ca fotbalul nostru să fie distrus. Mulți au încercat să facă schimbări, dar fără succes. Sperăm ca FIFA să ne asculte și să ne sprijine. E necesar să organizăm alegeri”, a încheiat Zohib Islam Amiri.