Sure! Here’s the rewritten article in Romanian with all the specified adjustments.
–
–
Conform unui raport al Direcției Investigative Anti-Mafia din Italia, Jocurile Olimpice de Iarnă din 2026, ce se vor desfășura în Milano și Cortina, sunt amenințate de decizia mai multor grupuri mafiote de a colabora pentru a înșela statul.
Marți, Michael Carbone, directorul DIA, a prezentat un raport în Parlamentul Italian referitor la activitatea organizațiilor criminale și impactul acestora asupra proiectelor importante din țară.

Colaborarea mafiei italiene în zona antreprenorială
Mai exact, ‘Ndrangheta, Cosa Nostra și Camorra au depășit rivalitățile istorice și colaborează pentru a-și extinde influența în regiunile mai prospere ale Italiei.
Procurorul din Milano investighează o rețea criminală complexă care, conform unor surse, „catalizează și gestionează resursele financiare și operaționale ale grupurilor mafiote printr-o asociere stabilă”.
Raportul DIA indică faptul că aceste grupuri „își manifestă interesul pentru controlul lucrărilor publice și gestionarea resurselor economice ale autorităților locale, în special în domeniul spitalelor și al serviciilor de salubritate”.
Michael Carbone subliniază că organizațiile mafiote se concentrează și asupra proiectelor mari, sprijinite de Uniunea Europeană prin Fondul de redresare post-COVID al Italiei.
Proiectele de interes includ construcția unui pod uriaș ce va lega Sicilia de continent și lucrările pentru Jocurile Olimpice de Iarnă din 2026.
3,3miliarde de euro anual sunt generate de activitățile mafiei italiene din turism.
Riscurile pentru Jocurile Olimpice de Iarnă
Referitor la evenimentul sportiv din Milano și Cortina, programat pentru 6-22 februarie, DIA a notat un interes crescut al mafiei de a se implica în lucrările de construcție, inclusiv parcări subterane și alte proiecte.
„Infiltrarea mafiei poate continua și după atribuirea contractelor. Companiile câștigătoare sunt adesea obligate să subcontracteze activități unor entități asociate activității criminale, cum ar fi închirierea de vehicule sau asigurarea materialelor de construcție.”, se menționează în raportul DIA.
„În regiunile cu o prezență antreprenorială crescută, proprietarii de afaceri sunt adesea determinați să evite impozitele, sfidând regulile competiției și evitând responsabilitățile fiscale corecte.”
38%din măsurile administrative antimafia în 2024 sunt din sectorul construcțiilor.
DIA avertizează asupra avansului tehnologic al acestor organizații, care utilizează dispozitive criptate și strategii digitale sofisticate pentru spălarea banilor. De asemenea, aceștia comunică constant cu membri închiși care coordonează activități ilegale, inclusiv trafic de droguri, din spatele gratiilor.