Noi reguli stricte vor fi implementate pentru organizarea expedițiilor pe Everest, cel mai înalt munte din lume.
Muntele Everest, cu o altitudine de 8.849 metri, reprezintă o atractie majoră pentru pasionații de escaladă. În ultimele decenii, numărul expedițiilor a crescut exponențial, ceea ce a condus la o serie de tragedii.
Pentru a face față acestor provocări, autoritățile din Nepal vor introduce noi cerințe. Un proiect de lege a fost prezentat pe 18 aprilie.
Informații esențiale pentru alpiniștii din 2025
În primul rând, cei care doresc să facă ascensiunea pe „acoperișul lumii” trebuie să demonstreze că au finalizat deja o expediție pe un munte de minim 7.000 de metri. Acesta trebuie să fie neapărat situat în Nepal! Această cerință a generat multe controverse.
Companii turistice din întreaga lume au solicitat să fie incluse și vârfuri din afara lanțului Himalaya.
Asta nu ar avea sens, deoarece ar adăuga pe listă munți care sunt utilizati frecvent pentru antrenament, precum Ama Dablam, Aconcagua, Denali și alții.
– Lukas Furtenbach, reprezentant al Furtenbach Adventures
În Nepal există 400 de vârfuri ce pot fi vizitate, dintre care 74 au o înălțime de peste 7.000 de metri.
146 de munțicu o înălțime mai mare de 7.000 de metri există la nivel mondial
Un alt aspect important stipulează că liderul grupului și ghidul trebuie să fie cetățeni nepalezi. Această măsură are un impact dublu: îmbunătățește siguranța și sprijină economia locală.
De asemenea, costul expedițiilor a crescut. Cei din afara Nepalului care vor să ajungă pe Everest trebuie să plătească 15.000 de dolari. Anterior, în sezonul de primăvară, taxa era de 11.000 de dolari, conform unor rapoarte.
GALERIE FOTO. Deșeuri lăsate în urma expedițiilor pe Everest
Începând din această primăvară, autoritățile din Nepal impun alpiniștilor să aibă la dispoziție saci pentru reciclarea deșeurilor umane pe durata ascensiunii.
Pentru sezonul de primăvară din acest an, Nepalul a emis deja permise de ascensiune pentru 402 persoane.