


Ciprian Panait a avut multiple experiențe în fotbalul românesc, având roluri diverse, dar nu a fost niciodată antrenor principal. A început cariera la FCM Bacău ca preparator fizic în echipele lui Cristi Popovici și Ionuț Lupescu.
A continuat la Ceahlăul Piatra Neamț, sub îndrumarea lui Viorel Hizo, pe care l-a întâlnit ulterior și la Rapid. S-a întors apoi la Vaslui, unde a devenit o parte esențială a staff-ului lui Augusto Inácio, lucrând pentru echipa lui Adrian Porumboiu.
Panait a fost „principal” la Al Hilal și a câștigat campionatul cu tineretul
În 2016, Ciprian Panait a ales să plece din fotbalul românesc și s-a mutat în Arabia Saudită, la Al-Hilal. A condus echipa olimpică a clubului, având și șapte meciuri ca antrenor principal al echipei mari în calitate de interimar, după ce echipa a rămas fără antrenor.
La Al-Hilal, a obținut de două ori titlul de campion al Arabiei Saudite cu echipa U21. Ulterior, a antrenat echipe precum Al Raed, Al Batin, Sohar și Al-Kharaitiyat, ultima sa echipă fiind Al Shabab, unde a fost antrenor principal al echipei secunde.
Ciprian Panait a fost premiat cu o cămilă de șeicii lui Al Hilal
În cei trei ani petrecuți la Al Hilal, Ciprian Panait a trăit momente inedite. A povestit că, după câștigarea primului titlu cu echipa olimpică, a primit un cadou surpriză – o cămilă!
„Am fost chemat de unul dintre prinții din conducerea clubului. Mi-a spus că, pentru titlul câștigat, merit un cadou din partea lui. Am fost uimit când am aflat că era vorba de o cămilă! M-am ocupat de ea și, ulterior, am vândut-o pentru 35.000 de dolari”, a spus Panait.

Ciprian Panait a realizat performanțe notabile la Al Hilal, devenind dublu campion cu echipa olimpică.
„Un apartament rezervat în totalitate trabucurilor”
Un alt moment memorabil a fost vizita la palatul unui prinț asociat cu Al Hilal. „Era un palat uriaș! Mi-a propus să vizităm locuința. Era o vilă imensă de patru etaje, cu zeci de camere, mobilată la cele mai înalte standarde”, își amintește Ciprian Panait.
„După ce am început vizita, ne-am oprit după două etaje. M-a surprins să văd o cameră mare dedicată exclusiv trabucurilor. Dacă în România există niște cutii speciale pentru asta, acolo era un apartament întreg!”
Fără săli de cinematograf, filme interzise
Experiența la Al Hilal l-a surprins pe Ciprian Panait. Deși Riyad avea 52 de mall-uri, nu exista niciun cinematograf!
„Nu îmi venea să cred când am aflat! Mi-au explicat că nu pot deschide săli de cinema pentru că majoritatea filmelor nu respectă cultura și credințele islamice. Nu pot să prezinte filme cu violență sau alte subiecte inadecvate”, explică tehnicianul.

Imagine impresionantă din Riyad, Arabia Saudită.
În Arabia Saudită, reclamele erau cenzurate
Ciprian Panait a menționat că multe reclame erau interzise. „Am văzut reviste și ziare în care reclamele erau blurate, considerându-se că încalcă cultura islamică. Spoturile publicitare la televizor și afișele de pe străzi erau de asemenea supuse aceleași cenzuri”, a spus el.
„Nu sunt acceptate imagini cu femei în reclame. Chiar înainte să plec, am aflat despre o reclamă cenzurată pentru că lângă un copil într-o piscină apărea o femeie în costum de baie. A fost o situație curioasă”, a completat acesta.
Coșmarul pe care l-a trăit în Oman: „Nici pentru un milion de dolari pe zi!”
Ciprian Panait a avut experiențe variate, inclusiv ca antrenor al echipei Sohar din Oman. Acolo a fost cel mai bine plătit antrenor din istoria clubului, dar perioada petrecută acolo a fost, din punctul său de vedere, un adevărat coșmar.
„I-am spus agentului meu că, indiferent de sumă, nu m-aș întoarce în Oman. Am motivele mele. Experiența pe care am avut-o în legătură cu organizarea și condițiile de acolo a fost extrem de dezamăgitoare”, a mărturisit el.

Imagine inedită cu Ciprian Panait în Arabia Saudită.
Dezamăgirea lui Ciprian Panait a fost accentuată de faptul că jucătorii săi veneau obosiți la antrenamente, după o zi de muncă. Aceștia lucrau în armată și poliție, fiind nevoiți să facă naveta zilnic.
Căpitanul echipei se trezea devreme, trebuia să fie la unitate la 5-6 dimineața, la 250 de kilometri distanță de orașul nostru. Stătea acolo până la ora 16, după care conducea înapoi în Sohar și venea direct la antrenament. Erau antrenamente serioase.
Ciprian Panait, antrenor
Panait este lector universitar și doctor în Educație Fizică
Pe lângă cariera sa de antrenor, Ciprian Panait este director tehnic al Federației Române de Padbol, având rolul de a coordona dezvoltarea și certificarea antrenorilor din acest sport emergent.
Este, de asemenea, lector universitar la Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport din București și deține un doctorat în Educație Fizică, cu cercetări concentrate pe profilarea biologică și fizică a fotbaliștilor de elită.