



Începând din ianuarie 2003, odată cu preluarea clubului FCSB de către Gigi Becali, echipa a avut 32 de antrenori, printre care Victor Pițurcă, Laurențiu Reghecampf, Mirel Rădoi și Edward Iordănescu. În prezent, cipriotul Elias Charalambous îndeplinește funcția de antrenor principal, iar pe 6 aprilie va deveni antrenorul cu cel mai lung mandat în această perioadă. Acesta a oferit un interviu despre perioada sa la FCSB și despre competiția pentru obținerea unui nou titlu.
Pe 30 martie 2023, FCSB a confirmat numirea lui Elias Charalambous (44 de ani) ca antrenor principal, surprinzând astfel comunitatea fotbalistică. Aceasta a fost prima experiență a sa în afara Ciprului, având în vedere că anterior pregătise exclusiv echipe din țara sa natală.
După ce a pierdut titlul la limită în primul său sezon, în condiții dificile, Elias a reușit să câștige campionatul în sezonul trecut, a dus echipa în primăvara europeană și acum se află în competiție pentru un nou trofeu.
Ajuns la 2 ani pe banca FCSB, Elias va realiza în curând un record, devenind antrenorul cu cel mai lung mandat în era Becali.
În prezent, Laurențiu Reghecampf deține recordul pentru cele mai multe zile consecutive ca antrenor la FCSB, cu un total de 738 de zile între 21 mai 2012 și 27 mai 2014.
Pe 6 aprilie, Elias Charalambous va atinge 739 de zile, depășindu-l astfel pe Reghecampf.
Cipriotul are toate șansele să-și continue mandatul și în sezonul următor, având în vedere prestațiile excelente.
Mandatele opuse ale lui Nicolae Dică la FCSB
După Elias Charalambous și Laurențiu Reghecampf, Nicolae Dică completează acest tablou. Între 9 iunie 2017 și 23 decembrie 2018, acesta a antrenat FCSB timp de 562 de zile. Totuși, Dică are și un record negativ, fiind interimăriu timp de 5 zile în 2015.
Edward Iordănescu a avut o experiență similară, având un mandat interimar de doar 8 zile în toamna anului 2010 după plecarea lui Ilie Dumitrescu, iar în al doilea său mandat a rezistat doar 88 de zile înainte de a demisiona.

Edi Iordănescu și Gigi Becali n-au colaborat o perioadă îndelungată la FCSB.
Dacă excludem interimarii, Ilie Dumitrescu deține recordul pentru cel mai scurt mandat, de doar 40 de zile la începutul sezonului 2010-2011, urmat de Dorinel Munteanu (49 de zile), Mihai Stoichiță, Victor Pițurcă și Bogdan Andone, fiecare cu câte 55 de zile.
Topul antrenorilor cu cel mai lung mandat la FCSB în era Becali
Antrenor | Perioadă |
1. Elias Charalambous | 739 de zile (30 martie 2023 – ) |
2. Laurențiu Reghecampf | 738 de zile (21 mai 2012 – 27 mai 2014) |
3. Nicolae Dică | 562 de zile (9 iunie 2017 – 23 decembrie 2018) |
4. Cosmin Olăroiu | 552 de zile (18 decembrie 2006 – 23 iunie 2007) |
5. Victor Pițurcă | 549 de zile (27 octombrie 2002 – 3 iunie 2004) |
6. Laurențiu Reghecampf | 530 (3 decembrie 2015 – 16 mai 2017) |
7. Costel Gâlcă | 364 de zile (3 iunie 2014 – 2 iunie 2015) |
8. Marius Lăcătuș | 361 de zile (28 octombrie 2007 – 22 octombrie 2008) |
9. Bogdan Argeș Vintilă | 360 zile (23 august 2019 – 13 iulie 2020) |
10. Walter Zenga | 323 de zile (1 iulie 2004 – 20 mai 2005) |
* Începând cu 6 aprilie
** Primul mandat
*** Al doilea mandat
Realizările lui Elias Charalambous la FCSB în acești doi ani
Primul meci al lui Elias pe banca FCSB a avut loc pe 3 aprilie 2023, iar echipa a câștigat cu 2-1. Pentru moment, Elias a condus echipa în 112 partide, cu 61 de victorii, 29 de egaluri și 22 de înfrângeri în toate competițiile.
A terminat sezonul 2022-2023 pe locul secund, iar în sezonul 2023-2024 a reușit să câștige titlul, fiind prima dată când FCSB obține acest trofeu după o pauză de 9 ani. A condus echipa în grupele Europa League și a ajuns în optimi, eliminând-o pe PAOK în „16-imi”. Înainte de acest sezon, a câștigat și Supercupa României.
Performanțele lui Charalambous în meciurile cu rivalele FCSB
- 6 victorii din 6 meciuri cu Dinamo
- 5 înfrângeri și 4 egaluri cu Rapid
- 3 victorii, 4 egaluri și o înfrângere cu CFR Cluj
- 5 victorii, un egal și două înfrângeri cu Universitatea Craiova
Elias Charalambous a oferit un interviu exclusiv, în care a discutat despre mandatul său la FCSB și despre ceea ce înseamnă pentru el să lucreze la această echipă.
– Cum ați descrie cei doi ani petrecuți la FCSB?
– Aceștia au fost doi ani memorabili, pe care îi voi păstra mereu în amintire. Sper să mai rămân aici câțiva ani.
– Este dificil să conduceți un club de talie ca FCSB?
– La orice club de mari dimensiuni există provocări. Noi, ca antrenori, trebuie să ne concentrăm pe ce avem de făcut. Asta fac și eu, mă dedic în totalitate muncii mele. Nu mă preocup prea mult de altceva.
– Ați simțit că ați îmbătrânit în acești doi ani din cauza presiunii?
– Dacă îmbătrâneam din cauza presiunii, aș fi avut deja 100 de ani. Am fost obișnuit să fac față presiunii din trecut. Îmi place să lucrez în astfel de condiții. Dacă nu îmi plăcea, probabil nu aș fi fost la un club de această amploare.
– Ce amintiri aveți din timpul negocierilor cu FCSB?
– A fost o decizie pe care am luat-o cu mult înainte, deoarece am dorit să lucrez în străinătate. Nu mă așteptam să primesc o ofertă de la un club atât de mare ca FCSB. Nu eram un nume cunoscut. Oferta a venit prin intermediul agentului meu și am fost încântat că FCSB este interesată de mine. De când am sosit aici, m-am simțit foarte bine.

– Ați devenit acum un nume important în antrenorat?
– De obicei, aș fi spus că FCSB ar alege un antrenor mai cunoscut decât mine. Chiar și acum nu cred că sunt un nume mare. Când am venit aici, puțini știau cine sunt. Trebuia să le câștig încrederea jucătorilor. Asta a fost prioritatea mea.
– În curând veți deveni antrenorul cu cel mai lung mandat la FCSB. Ce reprezintă acest lucru pentru dumneavoastră?
– Sunt foarte bucuros, savurez fiecare zi. În fotbal, la fel ca în viață, nimic nu e garantat. Când am semnat, am venit la un club care schimbă antrenorii frecvent. Am decis să dau tot ce pot. Nu m-am gândit la altceva. Până la urmă, am reușit să rămân timp de doi ani, ceea ce e o binecuvântare.
– Ați pierdut titlul în primul sezon, dar Gigi Becali a decis să vă păstreze.
– Când am preluat echipa, nu era în cursa pentru titlu. Am reușit să ne luptăm până la final, iar asta e foarte important. Învățăm din greșelile noastre. În fotbal, uneori pierzi, dar din acele momente învață să fii mai puternic. Pentru a câștiga, trebuie să treci prin momente dificile. Foarte mulți antrenori de succes au suferit eșecuri înainte de a ajunge la victorii.
– A fost vreun moment în care ați luat în considerare renunțarea? Poate după ce ați pierdut titlul?
– Eu? Niciodată! Nu am avut motive să renunț. Am fost dezamăgit, dar așa este fotbalul. Trebuie să găsești un echilibru. Să nu fii nici prea entuziasmat, nici prea descurajat. Așa funcționează lucrurile. Trebuie să fii puternic și să găsești soluții.
– Care a fost cel mai greu moment de până acum?
– Cred că a fost înfrângerea cu Farul. A fost o experiență dificilă, dar cred că ne-a făcut mai puternici.
Răspunsul lui Elias Charalambous pentru criticile primite: „Dacă nu discutăm despre fotbal, nu vreau să-mi pierd timpul”
– Mulți susțin că Gigi Becali influențează echipa. Ați ținut cont de aceste comentarii, mai ales având în vedere performanțele pe care le-ați obținut?
– În primul rând, nu vreau ca oamenii să îmi spună cine sunt. Cunosc bine cine sunt. Dacă cei din jur vor să discutăm despre echipă sau tactică, eu sunt deschis. Ascult și învăț, încerc să îmi îmbunătățesc munca.Dar nu am timp de discuții care nu au legătură cu fotbalul. Am venit aici să îmi fac munca și nu să îmi pierd timpul cu nimicuri.
– E dificil să pregătiți un meci când adversarii cunosc majoritatea titularilor?
– Multe echipe, inclusiv din străinătate, își știu titularii. Acesta nu este un secret. În prezent, în play-off, echipele știu cum jucăm noi și noi știm cum joacă ele. Important este ce se întâmplă pe teren.
– Este ușor să gestionați vestiarul de la FCSB?
– Nu, este destul de simplu, având în vedere caracterul jucătorilor. Aceștia vin la antrenamente în zilele libere și își doresc să progreseze.
Elias Charalambous: „Rolul de antrenor este să mă ocupă de jucători, nu de transferuri”
– Ați dorit vreun jucător pe care nu ați reușit să-l aduceți?
– Eu? Nu, eu nu fac transferuri. Nu sunt în poziția de a decide transferuri, eu mă ocup doar de antrenamente. Domnul Becali și MM decid cine va veni la echipă. Acesta este un lucru normal în orice club.
– E mai ușor pentru dumneavoastră să vă concentrați pe antrenamente?
– Fără îndoială, este mult mai simplu! Am fost la o echipă unde eu făceam transferurile și am întâmpinat dificultăți. Când aduci un jucător, trebuie să te ocupi de el și acest lucru îți poate lua timp din munca de pe teren. Am preferat să am claritate în roluri și responsabilități.
– Numiți-mi trei jucători din România care vă plac.
– Sigur! Îmi place de Mitriță și i-am spus și lui acest lucru. De asemenea, îmi place Kornica de la CFR Cluj și fundașul stânga Simao, tot de la CFR.

– V-ați gândit la viitor? Ce planuri aveți după FCSB?
– Îmi place să visez. Aș fi dorit să ajung în străinătate ca jucător și mi-am dorit mereu să câștig trofee ca antrenor. Acum mă aflu într-un club mare unde pot să ating acest obiectiv. Prin urmare, în viitor, mi-aș dori să avansez, dar trebuie să acceptăm că fotbalul este imprevizibil.
– Dacă la finalul anului câștigați titlul și a doua zi vă sună naționala Ciprului, cum ați reacționa?
– În viață, nu poți anticipa nimic. Mi-ar plăcea să lucrez la naționala Ciprului, dar nu cred că este momentul potrivit. Am alte obiective de îndeplinit.
– Cum vă simțiți în România?
– Îmi place foarte mult România. De când am venit, am locuit în bază, iar viața mea este destul de simplă. Când ies din bază, apar problemele. Aici, în bază, mă simt liniștit și am învățat să găsesc bucuria în lucruri simple.
– Cum stau lecțiile de limba română?
– Din păcate, am întrerupt lecțiile. Promit că mă voi apuca din nou. Am reușit să îmbunătățesc semnificativ abilitatea de a vorbi limba română și înțeleg aproape tot.Pot comunica bine, dar prefer să vorbesc în engleză când sunt la conferințe pentru a evita neînțelegerile.
Îmi place să antrenez atacanți rapizi și eficanți. Chiar dacă sepunem accent pe partea defensivă, trebuie să fim activi în pressing. Acesta este stilul nostru.
– Elias Charalambous, antrenor FCSB
– Cum încercați să vă îmbunătățiți?
– Cu siguranță mai fac greșeli. Vreau să devin o persoană mai bună, deoarece vital este ca jucătorii să vadă că ai integritate. În privința tacticii și antrenamentelor, caut întotdeauna să mă dezvolt. Analizez meciuri, discut cu colegi din alte țări și citesc mult. Învăț de la toată lumea, fie că e vorba de antrenori din La Liga sau din ligile inferioare.
– Care este antrenorul dumneavoastră preferat?
– Admir antrenorii precum Arteta, Guardiola, însă și cei de la Manchester United, Amorim, și Lyon, Fonseca. Am avut ocazia să joc împotriva lor și continui să urmăresc stilul lor. Colaborez cu Iraola, schimbăm idei și ne ajutăm reciproc.

Ruben Amorim
Perspectiva lui Elias Charalambous asupra play-off-ului: „Orice e posibil”
– Ce părere aveți despre play-off-ul actual?
– Foarte interesant. Echipele sunt strâns legate între ele și va fi o competiție strânsă până la final. Toate meciurile sunt echilibrate.
– Multe rezultate surpriză au avut loc.
– Pentru mine, nu sunt surprize. Orice echipă poate câștiga pe oricine. De exemplu, victoria Universității Cluj asupra CFR Cluj nu este ceva neașteptat.
– După meciul cu Dinamo au apărut discuții în jurul lui Târnovanu. Cum analizați situația?
– Patronul are emoții după meciuri, dar de multe ori a arătat că susține jucătorii. Fotbalul implică greșeli, iar asta este normal, chiar și la cel mai înalt nivel. Trebuie să-l apreciem pe Târnovanu pentru ajutorul său constant. Este cel mai bun portar din România.