Peluze goale, meciuri suspendate, prăjituri aruncate pe teren

Home » Peluze goale, meciuri suspendate, prăjituri aruncate pe teren

Campionatul Norvegiei a fost marcat de protestele fanilor împotriva video-arbitrajului. Peluze goale sau liniștite, mesaje menționând opoziția față de tehnologia VAR și speranța că Norvegia va fi prima țară care reușește să renunțe la ceea ce suporterii consideră a fi o problemă.

Valerenga – Viking 3-1, în prima etapă a sezonului în Norvegia. La început, zona destinată galeriei gazdelor era complet goală.

Suporterii, care ar fi trebuit să umple peluza, au așteptat 15 minute înainte de a intra în stadion, ca formă de protest față de tehnologia var, considerată inamic de către suporterii norvegieni.

„Nu ne vom opri. Vrem să fim primii care renunțăm la această problemă. Alte țări vor înțelege, de asemenea, că VAR-ul poate fi combătut,” spunea un fan care aștepta în afara stadionului. În peluză fusese deja expus un banner cu mesajul „Nei Til VAR!”, având semnificația „Nu VAR-ului!”.

Suporterii echipei vizitatoare, Viking, au ales o metodă diferită de protest. Deși s-au așezat în peluză, ei au rămas tăcuți în primele 15 minute ale meciului. Niciun strigăt, niciun încurajator!

Pleacă de la UTA! Mircea Rednic a început negocierile cu altă echipă: „Nu ezită deloc să vină aici”

UTA ARAD

Pleacă de la UTA! Mircea Rednic a început negocierile cu altă echipă: „Nu ezită deloc să vină aici”

Protestele suporterilor norvegieni împotriva VAR

Cu o zi înainte, scene asemănătoare au avut loc la meciul dintre Stromsgodset și Rosenborg. Suporterii echipei Rosenborg au afișat un mesaj critic la adresa Federației Norvegiene, „NFF Mafia”, și au lipit stickere pe stâlpii de iluminat cu mesajul „Urâm VAR-ul”.

„Suporterii care contestă VAR-ul au dreptul să își exprime nemulțumirile. Este mai bine să stea în tăcere 15 minute decât să recurgă la alte forme de protest. Știm cum este atunci când un meci se oprește sau este anulat din această cauză,” a afirmat antrenorul Rosenborg, Alfred Johansson, referindu-se la cererea presei.

Conflictul dintre suporterii norvegieni și sistemul VAR nu este o noutate. În iulie 2024, partida dintre Rosenborg și Lillestrom s-a încheiat prematur după ce fanii au aruncat fumigene, mingi de tenis și chiar «fiskekaker», prăjiturile cu pește tradiționale norvegiene!

De ce această nemulțumire față de video-arbitraj?

Criticii susțin că sistemul este predispus la erori umane, generează întreruperi și întârzieri în meciuri, afectând astfel desfășurarea acestora și, în special, anulează bucuria ce ar trebui să vină odată cu marcarea unui gol.

Federația nu a adoptat o rezoluție, ci a adresat aceeași întrebare tuturor celor 450 de cluburi membre, inclusiv cele de amatori. 321 dintre acestea au votat ÎMPOTRIVA eliminării VAR-ului, existența bănuielilor că multe dintre ele au acționat conform dorințelor Federației sau ale UEFA.

„Există multe zvonuri. Dar nu au nicio bază reală. Am consultat UEFA pentru a afla argumentele pro și contra VAR și ne-au informat clar că nu doresc să ne influențeze. Aceste teorii ale conspirației nu sunt adevărate și este important să nu fie utilizate ca o otravă,” a comentat președinta Federației Norvegiene de Fotbal, Lise Klaveness. Ea a subliniat că procesul a fost „corect, deschis și transparent”.

Protestele din sezonul precedent au determinat Federația să formeze un grup de lucru pentru a identifica avantajele și dezavantajele video-arbitrajului. În cadrul acestui grup, mai mulți antrenori și fotbaliști ar fi recunoscut, în privat, că nu doresc eliminarea VAR-ului.

„Este o chestiune de democrație. La final, a fost clar că majoritatea tacită a dorit să păstrăm video-arbitrajul,” a mai declarat președinta Federației.

În acest context, suporterii echipelor din prima ligă pregătesc o nouă rundă de proteste în perioada următoare, în timp ce conducerea fotbalului norvegian afirmă că utilizarea VAR s-a îmbunătățit de la un sezon la altul:

„Nu spune nimeni că este perfect, dar s-au făcut progrese considerabile. Primul sezon de implementare a fost problematic, dar a doua parte a sezonului trecut s-a desfășurat mult mai bine.”

Singura țară fără VAR în Europa

Campionatul din Suedia este singurul dintre primele 30 din Europa care nu utilizează video-arbitraj.

„Este minunat. Deși sunt doar un vizitator în Suedia, consider că este o decizie impresionantă a conducerii fotbalului suedez, chiar dacă contrazice puțin direcțiile centrale,” a spus Mikkjal Thomassen, antrenorul echipei AIK.

Isak Eden, președintele Asociației Suporterilor din Fotbalul Suedez, consideră că „VAR-ul a devenit un simbol al nemulțumirii noastre față de fotbalul modern. Echipa mea favorită, Elfsborg, a jucat în Europa sezonul trecut. Cu VAR, atunci când echipa ta marchează, ai mereu sentimentul că trebuie să aștepți un minut, să revizuiești faza de trei ori sau că bucuria trebuie să fie trăită de două ori. A fost o experiență cu totul stranie.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Alte Bonusuri

*Doar clienti noi

Depunere minimă 50 RON. Rulaj 30x (cazinou) / 10x (sport). Pariu fără risc 250 RON. Rotiri gratuite în funcție de depunere. Valabil 10 zile.

Bonus activabil la primele 3 depuneri. Rulaj 30x, 25x, 20x. Rotirile gratuite fără rulaj. Oferta valabilă până la 30.04.2025.

Bonusul este valabil doar pentru noii jucători care își verifică contul.

Depui minimum 50 RON pentru a primi bonusul. Free Spins disponibile doar pe Shining Crown. Bonusul și câștigurile din rotiri trebuie rulate conform cerințelor în 7 zile.

100% bonus până la 5.000 RON + 250 RON pariu fără risc + 725 rotiri gratuite.

Oferta in curs de actualizare

Oferta in curs de actualizare

Bonus de Bun Venit 

Oferta in curs de actualizare

Oferta in curs de actualizare

Oferta in curs de actualizare

Oferta in curs de actualizare

© 2025 Cote.ro. Toate drepturile rezervate. Operatorul site-ului este OnWeb SRL, companie înregistrată în Romania sub numărul J40/2394/2024 , codul unic de înregistrare 49535260, având sediul în România, Municipiul București, Sector 3, Strada Nerva Traian, nr. 27-33, Intrarea B, Etajul 1, Biroul nr.4. OnWeb SRL își desfășoară activitatea în baza licenței seria L2244216Y001562, emisă la data de 01.05.2024, valabilă până la 01.05.2034, obținută prin Decizia nr. 648 din 25.04.2024, ambele emise de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc.