


Războiul judiciar dintre FRF, care caută aprobarea Curții de Apel pentru ultimele modificări ale actelor constitutive, și cei 5 oponenți, cluburile Progresul București, AFC Rapid, FCU Craiova, ACS Tenis Club Pamira, precum și 3 Kids Sport, continuă cu intensitate.
Inițial, anul trecut, acțiunea FRF a fost respinsă de Tribunal, motiv pentru care organizația de la Casa Fotbalului s-a adresat Curții de Apel București. Completul de judecători a rămas în pronunțare, iar decizia de la Curtea de Apel ar putea fi anunțată joi.

Între timp, două dintre părțile implicate, AFC Rapid și ACS Tenis Club Pamira, au început procedurile de notificare și colectare de declarații ale cluburilor, pentru a demonstra că FRF a comis falsuri.
Ținând cont de informațiile anterioare, se referă la acele tabele cu semnături prezentate în instanță de avocații FRF, adunate în perioada 5-10 aprilie 2024, în urma Adunării Generale din 5 aprilie, care a decis afilierea a 278 de membri.
La acea întâlnire au fost prezente doar 13 cluburi, rămase din cele 80 ce figurau ca afiliate în 2002. Oponenții FRF susțin că acele semnături din tabele au fost obținute doar pentru prezența la Adunarea Generală ce a avut loc două luni mai târziu, pe 4 iunie.
Marius Vecerdea: „La Adunarea Generală FRF din iunie 2024 au votat cluburi neafiliate legal”
Marius Vecerdea, președintele clubului Pamira, a prezentat instanței declarațiile mai multor grupări sportive din Sibiu, inclusiv Hermannstadt, care afirmă că nu au avut cunoștință de adunarea din aprilie 2024 și nu au semnat nici un tabel pentru afilierea de noi membri.
„Am depus aceste declarații la dosarul cauzei. În aprilie 2024, FRF a organizat o Adunare Generală neoficială, despre care nu există dovezi. Avocații FRF afirmă că, în intervalul 5-10 aprilie, au fost 20 de mașini care au circulat prin țară pentru a aduna semnături, și că pe 10 aprilie, acele tabele ar fi fost legalizate de un notar public. Însă cluburile din Sibiu neagă că au semnat ceva de acest fel.
În cazul lui Hermannstadt, nu putea să semneze decât administratorul judiciar, clubul fiind în insolvență. Însă pe tabele apare semnătura unuia dintre asociați, Daniel Ghețe, prezent doar la Adunarea din 4 iunie, care nu avea pe ordinea de zi afilierea de noi membri.
Atunci au fost prezenți reprezentanți de la UEFA și FIFA, care au fost informați greșit că FRF are 278 de membri afiliați. Peste o sută dintre acestea sunt entități de drept public, ca CSS-uri, LPS-uri și cluburi ANS, conduse de funcționari ai ministerelor sau primăriilor, adică de stat. Acestea nu pot face parte din federații, conform recursului din 2023.
Mai mult, acest lucru încalcă Carta Albă a sportului și tratatele încheiate cu Uniunea Europeană. Aceste cluburi nu puteau vota la Adunarea Generală din iunie, întrucât nu sunt afiliate legal”, a declarat Vecerdea.

„Pentru Interstar Sibiu a semnat cineva care nici nu e angajat la ei”
Vecerdea a adăugat că, „pe lângă Hermannstadt, alte cluburi precum Academia de fotbal și tenis Măgura Sibiu, un club feminin din liga 1, care colaborează cu echipa noastră, nu au semnat acele tabele. De asemenea, clubul de juniori AFC Alma Sibiu, unde s-a stabilit o colaborare cu Rapid, nu a semnat nimic în aprilie.
Președintele clubului Alma este Bogdan Cherecheș, care nu a semnat în aprilie. Semnătura de pe tabel aparține lui Iulian Merindean, antrenor la Alma, trimis la Adunarea Generală FRF din iunie. În cazul clubului Interstar Sibiu, situația este și mai gravă.
Aceștia nu au semnat nimic în aprilie, dar pe tabelele FRF apare semnătura unui Andrei Popa, care nu ocupă nicio funcție la Interstar. Lucrează la AFC Alma ca instructor și a fost mandatat să reprezinte Interstar la Adunarea Generală din iunie. Este evident că acele semnături înregistrate ca fiind valabile la FRF în aprilie, erau doar pentru prezența la Adunarea Generală din iunie.”
AJF Sibiu a confirmat că nu a semnat tabele din aprilie
Horia Manoliu, reprezentantul AFC Rapid, a adus în instanță dovezi că și cei de la AJF Sibiu nu au semnat acele tabele din aprilie 2024. Documentele arată că, conform extrasele de la Ministerul Justiției, AJF Sibiu este singura asociație județeană constituită legal, având ca membri persoane juridice, spre deosebire de alte entități de acest tip.
Se subliniază că, „dl. Ioan Duma, în calitate de președinte al AJF Sibiu, nu a semnat un act adițional la actul constitutiv al FRF nici pe 5 aprilie 2024, nici în perioada 5-10 aprilie și nici la vreo altă dată. Nu a împuternicit pe nimeni să semneze un astfel de act și nu are cunoștință despre existența unui act adițional la actul constitutiv FRF.
De asemenea, Duma nu a fost informat despre Adunarea Generală FRF din 5 aprilie 2024. A participat la AGO din 4 iunie 2024, în calitate de invitat și a semnat lista de prezență ca invitat la AGO FRF din 4 iunie.

Ultimele informații sugerează că decizia Curții de Apel ar putea fi anunțată în curând. În cazul în care FRF nu va primi aprobarea necesară pentru modificările actelor constitutive din 2024, oponenții ar putea solicita instanței numirea unui curator sau administrator judiciar, care să asigure respectarea legalității în cadrul FRF.