

Dan Șucu lucrează deja discret la un proiect de tip multi-club, după achiziționarea echipei din Genova. Parte din strategia sa vizează extinderea în trei direcții, printre care se află și un club din zona baltică.
Dan Șucu a realizat o mișcare importantă prin intrarea în Serie A cu Genoa, continuând să dezvolte Rapidul. De asemenea, lucrează la achiziționarea unei alte echipe. Această temă a fost menționată și de directorul executiv al Rapidului, care a explicat că, în funcție de evoluțiile din Italia, este posibil să apară un al treilea club pe termen lung. Aceasta ar putea fi într-un campionat inferior celui din România, iar analiza se focalizează atât pe aspectele sportive, cât și comerciale, având în vedere atât disponibilitatea forței de muncă, cât și impozitarea. Așadar, care sunt direcțiile de extindere pentru Șucu?
Planul 1: club mic din spațiul UE, cu potențial pentru competiții europene. Flora Tallin pe lista de opțiuni!
Sursele indică faptul că antreprenorul are în vedere trei direcții și se va decide asupra uneia pe termen mediu, cel mai devreme în două ani, după consolidarea poziției la Genoa și Rapid.

Flora Tallin este clubul eston cu cele mai multe succese, înființat în 1990, având 35 de trofee în palmares, inclusiv 15 titluri de campion.
Prima direcție vizează achiziția unui club mai mic din spațiul UE, care să se alinieze la piramida de afaceri. Condiția esențială este ca acel club să aibă o performanță solidă în competițiile interne și să poată obține locuri în cupele europene. Țările vizate includ Slovenia, Croația, Estonia și Letonia.
Flora Tallin ar putea fi o opțiune viabilă, având o politică de a legitima doar jucători locali, ceea ce ar putea influența planurile lui Șucu în privința transferurilor internaționale.
Flora este unica echipă estonă care a participat în grupele competițiilor europene, realizând acest lucru în sezonul 2021-2022, când a reușit să surmonteze o serie de preliminarii.
Planul 2: o echipă din zona non-UE, cu Serbia ca țintă principală!

În Serbia, Dan Șucu ar putea întâlni meciuri intense cu Steaua Roșie Belgrad, având în spate o galerie pasionată. Foto: Imago
A doua opțiune ar putea fi un club din zona non-UE, cu Serbia ca țintă principală. De asemenea, se analizează posibilitățile din Bosnia și chiar Norvegia, în cazul în care Șucu decide să exploreze piața nordică.
Deși o opțiune interesantă ar fi Kosovo, unde Rapidul colaborează deja, Șucu alege să nu investească direct acolo din motive de recunoaștere internațională și posibile riscuri legate de afaceri.
Planul 3: extindere spre Africa sau America de Sud, mai ales Brazilia
A treia variantă, cea mai atrăgătoare, ar viza extinderea în Africa sau America de Sud, în special Brazilia, ceea ce ar deschide noi oportunități comerciale.
Există deja un patron din Liga 1 care a început explorarea pieței africane. Un alt exemplu este Neluțu Varga, care a investit anterior într-o academie în Burkina Faso, unde a devenit acționar majoritar. Cu toate acestea, Șucu planifică achiziția directă a unui club care să participe în competițiile interne și să aibă vizibilitate internațională.