


Semimaratonul Yizhuang din Beijing a debutat cu participarea roboților umanoizi alături de miile de alergători. Robotul câștigător a fost Tiangong Ultra, care a finalizat cursa în două ore și 40 de minute.
Pe 19 aprilie, douăzeci și unu de roboți umanoizi au alergat pentru prima dată alături de participanți pe traseul de 21 km al semimaratonului Yizhuang din Beijing.
Roboții, fabricați de companii chineze precum DroidUP și Noetix Robotics, au avut diverse dimensiuni: unii fiind de 120 cm înălțime, iar alții ajungând la 1,8 m. O companie chiar și-a lăudat robotul, subliniind că acesta are trăsături aproape umane, inclusiv capacitatea de a zâmbi și de a da din ochi.

Mai multe firme și-au pregătit roboții cu câteva săptămâni înainte de competiție. Autoritățile locale au comparat evenimentul cu o cursă de mașini, implicând echipe de inginerie și navigație.
„Roboții funcționează foarte bine și sunt stabili. Observ cum evoluează tehnologia robotică și inteligența artificială”, a spus un spectator, expert în domeniul inteligenței artificiale.
Roboții au fost asistați de antrenori umani, unii dintre ei fiind necesari să îi ajute fizic pe parcursul cursei.
Robotul câștigător, cu un timp de 1 oră și 38 de minute mai lent decât atletul campion
Câțiva dintre roboți au fost echipați cu pantofi de alergare, iar unul a purtat mănuși de box, în timp ce altul avea o bentiță roșie cu mesajul „Bound to Win” în chineză.

Robotul câștigător, Tiangong Ultra, aparținând Beijing Innovation Center of Human Robotics, a terminat cursa în 2 ore și 40 de minute, în timp ce câștigătorul masculin a avut un timp de 1 oră și 2 minute.
Centrul de robotică este deținut parțial de două întreprinderi de stat, iar restul acțiunilor sunt împărțite între Xiaomi și compania chineză de roboți umanoizi UBTech.
Tang Jian, director de tehnologie al centrului, a explicat că performanța lui Tiangong Ultra a fost favorizată de picioarele lungi și de un algoritm care simulează alergarea umană în maraton.
„Consider că nicio altă firmă de robotică din Occident nu a realizat performanțe comparabile cu cele ale lui Tiangong”, a adăugat Tang, subliniind că robotul a schimbat bateriile doar de trei ori în timpul întrecerii.
Mici incidente cu roboții pe parcursul cursei

Unii roboți, inclusiv Tiangong Ultra, au încheiat cursa, în timp ce alții au întâmpinat dificultăți semnificative. Un robot a căzut la linia de start și a stat întins câteva minute înainte de a se ridica și de a începe cursa. Un alt robot s-a izbit de o balustradă după câțiva pași, provocând căderea operatorului său uman.
Deși roboții umanoizi au fost prezenți la maratoanele din China în ultimul an, aceasta este prima dată când au concurat alături de oameni.